του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Τον Οκτώβριο του 1944 ένας Αμερικανός αξιωματικός της αεροπορίας έκλεψε ένα μαχητικό αεροπλάνο και αυτομόλησε στους Γερμανούς. Εκεί κατατάχτηκε στα Βάφφεν-SS και έκανε προπαγανδιστικές εκπομπές στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου εναντίον των Συμμάχων. Ήταν η μοναδική περίπτωση αυτομόλησης Αμερικανού στρατιωτικού στη Γερμανία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αντικομουνιστής, αντικαπατιταλιστής και αντισημίτης
Ο Αμερικανός Μάρτιν Τζέιμς Μόντι είχε πατέρα γερμανικής καταγωγής και μητέρα ιταλικής. Το 1942 όταν η Αμερική είχε μπει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μόντι κατατάχθηκε στην Αμερικανική Αεροπορία για να πολεμήσει. Όμως, αυτό που επιζητούσε να κάνει ήταν με την πρώτη ευκαιρία να υποστηρίξει τους ναζί.
Ο Μόντι και τα μέλη της οικογένειάς του ήταν φανατικοί αντικομουνιστές, αντικαπιταλιστές και αντισημίτες. Επιπλέον, ο ίδιος έδειχνε ανοιχτά τη συμπάθειά του στους ναζί από το 1941 όταν ξεκίνησε η γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση.
Ο ιερέας Τσαρλς Κόφλιν
Η μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της πολιτικής θέσης του Μόντι είχε ο καθολικός ιερέας Τσαρλς Κόφλιν (Charles Coughlin). Ο Κόφλιν είχε εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό, όπου κάθε εβδομάδα έκανε κήρυγμα στο οποίο κατακεραύνωνε τους καπιταλιστές, κομουνιστές και Εβραίους για τα δεινά των Αμερικανών. Παράλληλα, επαινούσε τις ναζιστικές και φασιστικές πολιτικές.
Το 1939 όταν ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος η αμερικανική κυβέρνηση σταμάτησε την εκπομπή του Κόφλιν. Ο Μάρτιν Μόντι υπήρξε φανατικός οπαδός του Κόφλιν και το 1942 ενώ είχε ήδη καταταγεί στην αεροπορία, ταξίδεψε μέχρι το Ντιτρόιτ για να πάρει την «ευλογία» του.
Όλες οι επαφές του Κόφλιν παρακολουθούνταν από το FBI και έτσι οι πολιτικές αντιλήψεις του Μόντι, ήταν γνωστές στις αρχές. Φαίνεται, όμως, ότι δεν δόθηκε σημασία στον νεαρό δόκιμο αεροπόρο, και έτσι αποφασίστηκε να σταλεί σε μάχιμη μονάδα μετά την εκπαίδευσή του. Πήρε την ειδικότητα πιλότου βομβαρδιστικού αεροπλάνου με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.
Η κλοπή του αεροπλάνου
Στις αρχές Οκτωβρίου 1944 έφθασε στη νότια Ιταλία. Καθοδόν για τη βάση του στο Πομιλιάνο, βόρεια της Νάπολης, το μεταγωγικό που μετέφερε τον Μόντι σταμάτησε στην αμερικανική αεροπορική βάση της Φόγκια της Απουλίας στη νότια Ιταλία.
Εκεί ο Μόντι έτυχε να δει ένα μαχητικό F-5E Lightning το οποίο συντηρούσαν μηχανικοί. Για το λόγο αυτό είχαν θέσει σε λειτουργία τον κινητήρα του. Ο Μόντι μπήκε στο πιλοτήριο του αεροπλάνου, προσποιούμενος τον πιλότο του και το απογείωσε, μπροστά στους έκπληκτους μηχανικούς, που γνώριζαν ότι δεν υπήρχε σχέδιο πτήσης για το συγκεκριμένο αεροπλάνο.
Αυτομολεί στους Γερμανούς
Αφού πέταξε πάνω από τις γραμμές των Συμμάχων και των Γερμανών, δίχως να έλθει σε επαφή με κάποιο άλλο αεροπλάνο, προσγειώθηκε στο Μιλάνο το οποίο κατείχαν οι Γερμανοί. Αυτοί τον συνέλαβαν ως αιχμάλωτο πολέμου. Όμως, στη διάρκεια της ανάκρισής του τους αποκάλυψε ότι είχε αυτομολήσει.
Οι Γερμανοί πίστεψαν αρχικά ότι ήταν πράκτορας των Συμμάχων σε κάποια αποστολή, αφού δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά Αμερικανός πιλότος να αυτομολήσει. Όμως, βεβαιώθηκαν μετά από εντατικές ανακρίσεις ότι ο Μόντι τους έλεγε την αλήθεια.
Οι Γερμανοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το απρόσμενο «δώρο». Το αεροπλάνο του εντάχθηκε στην ειδική μοίρα της Λουφτβάφε, γνωστή ως το «Τσίρκο του Ροζάριου» που αποτελούνταν από διαφόρους τύπους συμμαχικών αεροπλάνων που είχαν πέσει ανέπαφα στα χέρια των Γερμανών.
Στα Βάφφεν-SS
Όταν ο Μάρτιν Μόντι αυτομόλησε στους Γερμανούς, ήταν πια πασιφανές ότι σύντομα θα έχαναν τον πόλεμο. Όμως αυτός ήταν πρόθυμος να τους βοηθήσει όπως μπορούσε. Κατατάχθηκε εθελοντικά στα Βάφφεν-SS με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, τον ίδιο που είχε και στην αμερικανική αεροπορία.
Αρνήθηκε να πάρει ψηλότερο βαθμό για να αποδείξει ότι δεν αυτομόλησε για το προσωπικό του συμφέρον. Οι Γερμανοί θεώρησαν ότι η καλύτερη αξιοποίηση του Αμερικανού αυτόμολου θα ήταν στο χώρο της προπαγάνδας.
Ραδιοφωνικές εκπομπές
Έτσι ο Μάρτιν Μόντι έγραφε φυλλάδια που οι Γερμανοί μοίραζαν στους αιχμαλώτους, μέσω αυτών ισχυρίζονταν ότι κέρδιζαν τον πόλεμο και ότι θα έπρεπε να συνεργαστούν μαζί τους. Επίσης, έκανε και διάφορες ραδιοφωνικές προπαγανδιστικές εκπομπές στο σταθμό του Βερολίνου.
Είναι ενδιαφέρον ότι όταν ήταν στη Γερμανία για λόγους ασφαλείας του είχαν δοθεί διάφορα ψευδώνυμα. Όμως, ο ίδιος δεν ήθελε να μείνει ανώνυμος. Έτσι, στις ραδιοφωνικές εκπομπές του χρησιμοποιούσε το μικρό του όνομα και ως επώνυμο το πατρικό της μητέρας του. Με τον τρόπο πίστευε ότι αν σκοτωνόταν, θα αποκαλύπτονταν η ταυτότητά του και η συμβολή του για το Γ΄ Ράιχ.
Πέφτει στα χέρια των συμπατριωτών του
Το Μάιο του 1945 μετά την παράδοση της Γερμανίας, ο Μόντι συνελήφθη από τους Αμερικανούς φορώντας τη στολή των Βάφφεν SS. Αρχικά, οι Αμερικανοί ανακριτές τον πέρασαν για Γερμανό αξιωματικό. Γρήγορα αποκαλύφθηκε ποιος ήταν, αλλά όχι η δράση του στη Γερμανία.
Ο Μόντι ισχυρίστηκε ότι είχε κλέψει το αεροπλάνο προκειμένου να διεξάγει τον «προσωπικό του πόλεμο» εναντίον των Γερμανών καθώς δεν είχε πάρει ακόμη μέρος σε πολεμική επιχείρηση και «βαριόταν».
Είπε ακόμη ότι πάνω από τη βόρεια Ιταλία το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε. Τον περιμάζεψαν Ιταλοί αντάρτες με τους οποίους στη συνέχεια πολέμησε. Επειδή δεν είχε ρούχα του έδωσαν τη γερμανική στολή.
Επιστρέφει στην Αεροπορία
Όσο και να φαίνεται απίστευτο, ο Μόντι κατάφερε να πείσει τους ανακριτές ότι έλεγε αλήθεια. Έτσι στο στρατοδικείο δεν δικάστηκε με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, κάτι που θα οδηγούσε σε σίγουρη καταδίκη σε θάνατο και εκτέλεση, αλλά μόνο για την κλοπή του αεροπλάνου.
Αν και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση, η ποινή του αναστάλθηκε από τον Πρόεδρο Τρούμαν. Μάλιστα, το 1947 του επιτράπηκε να καταταγεί ξανά στην Αμερικανική Αεροπορία ως οπλίτης. Τον επόμενο χρόνο προήχθη σε σμηνία και πήρε τιμητική απόλυση.
Όμως, το FBI τον ταυτοποίησε ως τον Αμερικανό αεροπόρο που έκανε τις γερμανικές προπαγανδιστικές εκπομπές στο σταθμό του Βερολίνου. Έτσι, την ίδια μέρα που αποστρατεύτηκε συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Καταδικάζεται για εσχάτη προδοσία αλλά δεν εκτελείται
Τον Ιανουάριο του 1949 προκειμένου να αποφύγει την καταδίκη σε θάνατο, ο Μάρτιν Μόντι ομολόγησε στη δίκη του όλα όσα είχε κάνει για τους Γερμανούς. Τελικά, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών. Στη στρατιωτική φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του επιδείκνυε μία αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Ισχυριζόταν ότι δεν ήταν προδότης και ότι στόχος του όταν έκλεψε το αεροπλάνο ήταν να πολεμήσει τους Γερμανούς.
Αυτά που είπε στη δίκη του ήταν ψέματα, υποστήριξε, για να γλυτώσει το εκτελεστικό απόσπασμα. Επιπλέον, έκανε απεργίες πείνας και συχνά οι δεσμοφύλακες αναγκάζονταν να τον κλείνουν στην απομόνωση. Μία φορά που έκανε απεργία πείνας συνελήφθη να τρώει στην κουζίνα της φυλακής όπου είχε μπει κρυφά. Τιμωρήθηκε μ’ ένα επιπλέον χρόνο φυλάκιση για την πράξη του.
Η δικαιολογία του
Το 1960 ύστερα από 11 χρόνια στη φυλακή βγήκε με αναστολή. Τρία χρόνια αργότερα έκανε προσφυγή κατά της καταδικαστικής απόφασης, ισχυριζόμενος ότι το 1944 παρίστανε τον φίλο στους Γερμανούς προκειμένου να τον στείλουν στο Βερολίνο. Εκεί σκόπευε να δολοφονήσει τον Χίτλερ για να τελειώσει ο πόλεμος!
Φυσικά, ο ισχυρισμός του δεν ελήφθη υπόψη του δικαστηρίου και η αρχική του καταδίκη του παρέμεινε. Ο Μάρτιν Μόντι δούλεψε ως εργάτης σε κάποιο εργοστάσιο, όπου λίγοι γνώριζαν τι είχε κάνει στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέθανε ξεχασμένος το 2000, σε ηλικία 78 χρόνων.
Ειδήσεις σήμερα:
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
- Κυνηγός χτύπησε και εγκατέλειψε γεράκι στην Εύβοια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ