Ο Φάρος Κοκκινόπουλο Ψαρών με Αριθμό Ελληνικού Φαροδείκτη (ΑΕΦ) 7510, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, στην κορυφή του ακρωτηρίου του Αγίου Γεωργίου, 200 μέτρα μέσα από την νοτιοανατολική άκρη του νησιού.
Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω οδικού δικτύου 5χλμ από τον οικισμό των Ψαρών. Το ύψος του πύργου του είναι 14,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος (ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας) είναι 78 μέτρα.
Η φωτοβολία του, μία λευκή αναλαμπή ανά 5 δευτερόλεπτα έφτανε τα 23 ναυτικά μίλια και σύμφωνα με την εστιακή απόσταση του αρχικού μηχανισμού του ήταν φάρος Γ’ τάξεως.
Το συγκρότημα αποτελείται από το κύριο κτίσμα (φαρόσπιτο) όπου είναι οι χώροι διαμονής του προσωπικού, την αυλή του κτιρίου και τον πύργο του φάρου.
Κατασκευάστηκε το 1909 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών φάρων, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1913 μετά την απελευθέρωση της vήσoυ.
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1984 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως αυτόματος ηλεκτρικός.
Το κτήριο του Φάρου αποκαταστάθηκε πλήρως το 2014. Σήμερα το χαρακτηριστικό του είναι μία λευκή αναλαμπή ανά δέκα δευτερόλεπτα και φωτοβολία 25 ναυτικά μίλια.
Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. χαρακτηριστικό του είναι μία λευκή αναλαμπή ανά δέκα δευτερόλεπτα και φωτοβολία 25 ναυτικά μίλια. Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Κωνσταντίνου Αναγνώστου από το Chiosphotos.gr
Διαβάστε ακόμα: Η καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκους. Η παραλία- «κερκόπορτα», οι σφαγές και η θυσία στη Μαύρη Ράχη. Τι απέγιναν όσοι επέζησαν
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr