Η δήλωση που προέτρεπε τους φτωχούς της Γαλλίας να φάνε παντεσπάνι, αφού δεν είχαν ψωμί, έχει αποδοθεί στη Βασίλισσα της Γαλλίας και σύζυγο του Λουδοβίκου 16ου, Μαρία Αντουανέτα.
Θα ήταν όμως αρκετά δύσκολο η δήλωση να ανήκει πράγματι σε εκείνη, καθώς γράφτηκε για πρώτη φορά το 1765, στο βιβλίο του Ζαν Ζακ Ρουσώ, «Απολογίες».
Η Μαρία Αντουανέτα γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1755, που σημαίνει ότι όταν έγραψε ο Ρουσώ το βιβλίο, η μελλόντικη βασίλισσα ήταν μόλις εννέα ετών και δεν είχε επισκεφτεί ούτε μία φορά τη Γαλλία.
Στο βιβλίο ο Ρουσώ περιγράφει ένα επεισόδιο απ’ τη ζωή του, όπου θέλησε να φάει ψωμί, αλλά ήταν πολύ καλά ντυμένος για να μπει σε έναν απλό φούρνο.
Τότε θυμήθηκε την απάντηση που έδωσε μία ανώνυμη πριγκίπισσα, όταν την ενημέρωσαν ότι οι φτωχοί δεν είχαν ούτε ψωμί να φάνε: «Ας φάνε παντεσπάνι».
Ο πρώτος που κατηγόρησε τη Μαρία Αντουανέτα για την παραπάνω δήλωση ήταν ο δημοσιογράφος Αλφόνς Καρ, τον Μάρτιο του 1843.
Η φήμη επικράτησε εύκολα, εξαιτίας του μίσους που έτρεφε ο πεινασμένος λαός της Γαλλίας για τη σπάταλη βασίλισσα.
Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η έκφραση ήταν δημιούργημα της φαντασίας του Ρουσώ.
Άλλοι πιστεύουν ότι η δήλωση ανήκει στην Μαρία Τερέζα, τη σύζυγο του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου, που έζησε έναν αιώνα πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.
Παρόμοια έκφραση υπάρχει και στην κινέζικη παράδοση, η οποία αποδίδεται στον Αυτοκράτορα Χούι.
Έζησε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και όταν του είπαν ότι ο λαός δεν είχε ρύζι να φάει, ο αυτοκράτορας απάντησε: «Γιατί δεν τρώνε κρέας;»
Πάντως, είτε την είπε είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι η φράση αντιπροσωπεύει τη βασιλική αδιαφορία για το λαό και την πείνα του.
Η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ ζούσαν μέσα στη σπατάλη και την κραιπάλη, ενώ ο λαός λιμοκτονούσε.
Ο Βασιλιάς έδωσε άδεια για εξαγωγές, οι γαιοκτήμονες πούλησαν το σιτάρι σε υψηλές τιμές στο εξωτερικό και ο πληθωρισμός έτρεχε με 50%. Σύντομα ο λαός δεν είχε να φάει ούτε ψωμί.
Ήταν το 1788. To 1793, η Μαρία Αντουανέτα και ο βασιλιάς δεν μπορούσαν να φάνε ούτε ψωμί, ούτε παντεσπάνι, γιατί δεν είχαν κεφάλια.
Τους τα έκοψε ο επαναστατημένος γαλλικός λαός στη γκιλοτίνα.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Λόλα Μόντεζ. Η γυναίκα που ερωτεύθηκε παράφορα ο Λουδοβίκος Α΄. Αφού τον γελοιοποίησε, έχασε τον θρόνο του. Ήταν ο πατέρας του Βασιλιά Όθωνα…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr