Ο Μιχάλης Κακογιάννης έζησε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Λονδίνου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γλύτωσε από νάρκες και επιβίωσε από ένα αεροπορικό ατύχημα. Η γειτνίαση στο BBC με τον Όργουελ

Ο Μιχάλης Κακογιάννης έζησε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Λονδίνου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γλύτωσε από νάρκες και επιβίωσε από ένα αεροπορικό ατύχημα. Η γειτνίαση στο BBC με τον Όργουελ
Ο Μιχάλης Κακογιάννης είχε δείξει από μικρός το ταλέντο του στην τέχνη της υποκριτικής. Μεγάλωσε στην Λεμεσό με δύο αδερφές, τις οποίες ανάγκαζε να παίζουν στα μικρά έργα που σκάρωνε.   

Είχε ιδιαίτερο ταμπεραμέντο. Στο σχολείο για να γλυτώσει ένα διαγώνισμα μαθηματικών προσποιήθηκε τον άρρωστο ξεγελώντας τους καθηγητές του. Η υποκριτική τέχνη είχε κερδίσει τον Μιχάλη Κακογιάννη αλλά όχι και τον αυστηρό πάτερα του. Ήθελε ο γιος του να ακολουθήσει τα βήματα του, να γίνει δηλαδή δικηγόρος.

Ο Κακογιάννης με τις δύο του αδερφές

Έτσι το 1938 υπάκουσε στην πατρική εντολή, έφυγε από την Κύπρο και ταξίδεψε στο κοσμοπολίτικο και καλλιτεχνικό  Λονδίνο. Έκτος από νεανικούς έρωτες και πολύ διάβασμα τον περίμενε και το ξέσπασμα του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου.

Κινδύνεψε από νάρκη

Ο Κακογιάννης βρισκόταν στο κέντρο των βομβαρδισμών του Λονδίνου.

Ο Χίτλερ είχε αποφασίσει να βομβαρδίζει καθημερινά την βρετανική πρωτεύουσα, χωρίς να σημαδεύει στρατηγικούς στόχους αλλά αστικά σημεία για να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να διαλύσει την ψυχολογία τους πριν την εισβολή.

Την πρώτη βραδιά που βομβαρδίστηκε η πόλη είδε το γειτονικό του σπίτι να καταρρέει από τις βόμβες. Αποφάσισε ότι δε μπορούσε να μένει σε αυτή τη γειτονιά. Τις επόμενες ημέρες μετακόμισε σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο εγκατέλειψε για να φιλοξενηθεί σε φίλους του για τρία χρόνια. Όλη αυτή την περίοδο συνέχιζε τις σπουδές του ενώ οι βόμβες έπεφταν γύρω του. Άλλωστε όλοι οι Βρετανοί συνέχισαν με κάθε τρόπο τη ζωή τους, για να στείλουν το δικό τους μήνυμα στη Γερμανία. Δεν θα υπέκυπταν στην από αέρος τρομοκρατία.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης στα γυρίσματα της Μηχανής του Χρόνου

Κινδύνεψε μάλιστα από μία νάρκη, που είχαν ρίξει οι Γερμανοί με αλεξίπτωτα. Η νάρκη έσκασε μέσα στο λεωφορείο που βρισκόταν ο Κακογιάννης. Γλύτωσε και βρέθηκε σε ένα καταφύγιο όπου και εκεί υπήρχε μία δεύτερη νάρκη. Κατάφερε να γλυτώσει και από αυτή. Δεν ήταν γραφτό του να αποφύγει τους θανάσιμους κινδύνους ούτε όμως και να λήξει άδοξα η ζωή του.

Εμψύχωνε τους Έλληνες ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο BBC

Οι βομβαρδισμοί έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων του Λονδίνου. Ο βρετανικός λαός αντιστάθηκε όμως γενναία και βρήκε δύναμη και κουράγιο και στην τέχνη. Οι καλλιτέχνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εμψύχωση του βρετανικού λαού και όχι μόνο. Ο Κακογιάννης το 1941 έδωσε εξετάσεις και προσελήφθη στην ελληνική υπηρεσία του BBC. Έτσι εμψύχωνε το ελληνικό στοιχείο κι αντιμετώπιζε τα βιοποριστικά του προβλήματα, καθώς τα εμβάσματα είχαν κοπεί.

Μιχάλης Κακογιάννης, Μίκης Θεοδωράκης και Άντονι Κουήν

Η ενασχόληση με το BBC τον έφερε σε επαφή με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Νίκος Καζαντζάκης, η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής. Δούλευε δίπλα από το γραφείο του Όργουελ. Ο Κακογιάννης επιβίωσε από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και συνέχισε την καριέρα του στο BBC. Όταν έληξε ο πόλεμος αποφάσισε  να επισκεφθεί την Ελλάδα για πρώτη φορά. Ο κίνδυνος γι άλλη  μια φορά του έστησε καρτέρι.

Το αεροπορικό ατύχημα που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή

Το 1945 δεν υπήρχαν πολλές οργανωμένες αεροπορικές εταιρείες. Κάθε ταξιδιώτης αν μπορούσε, έβρισκε οποιοδήποτε αεροπλάνο κι επιβιβαζόταν. Ο Μιχάλης Κακογιάννης μπήκε σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο που παραλίγο να γίνει για τους επιβάτες ιπτάμενο φέρετρο. Στη μέση της διαδρομής το αεροπλάνο παρουσίασε βλάβη, έχασε ύψος και δόθηκε εντολή από τον πιλότο να πετάξουν τα περιττά βάρη.

Όλοι υπάκουσαν εκτός από έναν.

Ο Κακογιάννης βγήκε αλώβητος από αυτή την εναέρια περιπέτεια και ήταν ο μόνος που κατάφερε να πατήσει στο έδαφος με τις αποσκευές του.

Ήταν επιβάτης σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο Anson

Επέζησε κι από το αεροπορικό ατύχημα κι αποφάσισε να ζήσει, όπως ήθελε, κι όχι όπως του επέβαλλαν οι οικογενειακές επιταγές.

Πριν γίνει σκηνοθέτης ήταν ηθοποιός και τενόρος

Στο Λονδίνο είχε αποφασίσει να γίνει ηθοποιός άλλα μια γυναίκα, που προσωρινά έγινε ο μέντορας του, τον υποχρέωσε να γίνει τραγουδιστής όπερας.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης ξεκίνησε να σπουδάσει νομικά, έγινε ραδιοφωνικός παραγωγός, τενόρος και ηθοποιός. Δεν γνώριζε ακόμη ότι το ταξίδι του στην τέχνη είχε άλλο ένα σταθμό. Τον πιο σημαντικό απ όλους, τη σκηνοθεσία.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Όταν ο Κακογιάννης, είχε γύρισμα με τον Χορν και τη Λαμπέτη, προσπαθούσε να τους κρατήσει χωριστά τις νύχτες. Η σχέση του ζευγαριού από την αντιπάθεια στον θυελλώδη έρωτα (βίντεο) 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr