Όμορφος, φιλόδοξος, δαιμόνιο μυαλό, πολυμήχανος, κολλητός με τους Beatles και στενός φίλος του Τζον Λένον. Ο Αλέξης Μάρδας είχε πολλά από αυτά που ονειρεύονταν οι νέοι στη δεκαετία του ΄60 και έζησε τη ζωή του έντονα.
Η γκαλερί στο Λονδίνο που τον έφερε κοντά στον Τζον Λένον
Ο Αλέξης Μάρδας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Μαΐου του 1942. Ήταν μηχανικός και ασχολήθηκε με τα ηλεκτρονικά. Όμως το πολυμήχανο μυαλό του δούλευε έξω από τα κατεστημένα της εποχής.
Το 1965 ο Μάρδας βρίσκεται στο Λονδίνο για να παρουσιάσει στην πρωτοποριακή γκαλερί «Ίντιγκα», τα ιδιαίτερα για την εποχή γλυπτά του. Πρόκειται για κατασκευές με κινούμενα φώτα κι αυτό σήμερα δεν ακούγεται και τόσο πρωτοποριακό, όσο εκείνη την εποχή. Ανάμεσα στα έργα του Έλληνα ήταν κι ένα περίεργο βιομηχανικού τύπου κουτί που είχε απλώς 8 σειρές με μικρά φωτάκια που άναβαν με τυχαίο τρόπο το καθένα.
Αυτό το έργο ονομαζόταν «Nothing box». Αυτό το «τίποτα» λοιπόν γέννησε μια μακρά και ειλικρινή φιλία. Ο Τζον Λένον, και τα άλλα σκαθάρια σύχναζαν στην γκαλερί και το «Nothing Βοχ» κέντρισε το ενδιαφέρον του Τζον που φυσικά το απέκτησε και έτσι γνώρισε και τον καλλιτέχνη.
Η «Ίντιγκα» δεν ήταν ένα τυχαίο μέρος. Στην ίδια γκαλερί το 1965 γίνεται η πρώτη συνάντηση του Τζον Λένον με τη Γιόκο Όνο.
Η γέννηση του «Μάτζικ Άλεξ»
Ο Τζον Λένον ενθουσιασμένος από το ταμπεραμέντο και τον φιλικό χαρακτήρα του Αλέξη Μάρδα αλλά και ακούγοντας τις πρωτοποριακές του ιδέες σε θέματα φωτισμού, ήχου και εικόνας ενθουσιάστηκε μαζί του και του έδωσε το παρατσούκλι «Μάτζικ Άλεξ».
Ο Μάτζικ Άλεξ μπήκε στην πιο θρυλική παρέα στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας και έζησε δίπλα τους μεγάλες στιγμές.
Όμως οι Beatles δεν ήταν η πρώτη φιλία με διάσημους για τον Άλεξ. Το 1963 ο Μπράιαν Τζόουνς, από τους ιδρυτές των Rolling Stones είχε γνωρίσει τον Έλληνα μηχανικό και ειδικό στα φωτιστικά εφέ και μάλιστα το γκρουπ είχε συνεργαστεί μαζί του. Σχεδίασε τους φωτισμούς σε κάποια από τα Live που έδινε το συγκρότημα.
Η επαφή όμως με τον Λένον ήταν κάτι παραπάνω από επαγγελματική. Ο Λένον ήταν ενθουσιασμένος με τις τεχνολογικές γνώσεις του Μάρδα και τις ιδέες του που γρήγορα άρχισε να τον αποκαλεί «ο γκουρού». Στην πραγματικότητα ο Μάρδας μετατράπηκε σε ένα άτυπο μέλος των Beatles ακόμη και μετά τη διάλυσή τους.
Ο κολλητός που έγινε μεσίτης
Το 1967 οι Bealtes είναι στην κορυφή, λατρεύονται σαν θεοί και δεν μπορούν να βρουν ησυχία. Τότε πέφτει στο τραπέζι η ιδέα της αγοράς ενός Ελληνικού νησιού που θα μπορούσαν να βρίσκουν καταφύγιο μακριά από τα αδιάκριτα μάτια για να κάνουν το κέφι τους, που εκείνη την περίοδο σήμαινε και πολλά ναρκωτικά, ανενόχλητοι από τα μάτια των θαυμαστών και την τσιμπίδα του νόμου.
Ο ρόλος του Μάρδα ήταν σημαντικός στο να βρεθεί ο παράδεισος των Beatles στην Ελλάδα αλλά και να κινήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες μια και στην Ελλάδα είχε επιβληθεί η Χούντα των Συνταγματαρχών. Έτσι οι Beatles βρέθηκαν στην πατρίδα του κολλητού τους, Άλεξ, και έκαναν βόλτες και μικρές εκδρομές. Το νησί που βρέθηκε για αγορά ήταν η Αγία Τριάδα στον Ευβοϊκό κόλπο. Η αγορά δεν προχώρησε ποτέ. Οι Beatles διάσημοι, πλούσιοι και με την τρέλα της νιότης τους έχασαν το ενδιαφέρον τους.
Ένας πραγματικός «γκουρού» απειλεί τον «Μάτζικ Άλεξ»
Η παρέα των σκαθαριών και του Μάρδα συνεχίζεται στο Λονδίνο και μάλιστα ο Άλεξ παίζει έναν μικρό ρόλο στην ταινία του γκρουπ «Magical Mystery Tour». Οι Beatles πειραματίζονται σε όλα τα επίπεδα και έτσι αναζητώντας πνευματική αλλαγή βρίσκονται στην Ινδία όπου παρακολουθούν τα μαθήματα υπερβατικού διαλογισμού με τον Μαχαρίσι Γιόγκι που τους επηρεάζει καταλυτικά.
Ο Άλεξ είναι φυσικά μαζί τους όμως αισθάνεται ότι δική του επιρροή στο συγκρότημα αρχίζει να φθίνει. Ο Μαχαρίσι τους προσφέρει κάτι περισσότερο από ιδέες για γκάτζετ και φωτισμούς. Ο Μάρδας, λέγεται πάντως ότι ήταν η αιτία οι Beatles επέσπευσαν την αναχώρησή τους από την Ινδία. Αφορμή οι φήμες για τις σεξουαλικές σχέσεις του Μαχαρίσι με τη Μία Φάρου. Ο Πολ Μακ ΚάρντεΪ επιβαίωσε ότι τα «λόγια τα έβαλε» ο Άλεξ, αλλά ότι ήταν εντελώς ψέματα.
Αυτό το «σκανδαλάκι» της εποχής έγινε αφορμή για το τραγούδι των Beatles «Sexy Sadie»
Οι διακοπές του Άλεξ με τη σύζυγο του Λένον
Μετά την επιστροφή στην Αγγλία, ο Άλεξ μαζί με τη Σύνθια, τη σύζυγο του Λένον, τον τραγουδιστή Ντόνοβαν και τη συγκάτοικο του Μάρδα, Τζένι Βόιντ ήρθαν για διακοπές στα Ελληνικά νησιά.
Όταν η Σύνθια επέστρεψε στο Λονδίνο βρήκε τον Τζον Λένον να παίρνει πρωινό στο σπίτι τους με τη Γιόκο Όνο. Η Σύνθια απογοητευμένη έφυγε με τον Άλεξ και άρχισε να πίνει. Οι φήμες λένε ότι ο Μάρδας εκμεταλλεύτηκε την κακή ψυχολογική της διάθεση και προσπάθησε, εκείνο το βράδυ, να κάνει έρωτα μαζί της ενώ είχε μεθύσει.
Την επόμενη μέρα η Σύνθια επέστρεψε στο σπίτι της όπου βρήκε έναν Τζον, όπως τον είχε αφήσει πριν την εμφάνιση της Γιόκο.
Ο Μαρδάς όμως λίγο αργότερα και ενώ η Σύνθια ήσυχη ότι όλα πάνε καλά με τον Λένον έχει πάει στην Ιταλία να δει τη μητέρα της, εμφανίζεται και της λέει ότι ο Τζον καταθέτει αγωγή διαζυγίου και ότι ζητάει την επιμέλεια του γιου τους, Τζούλιαν.
«Μου φάνηκε πολύ περίεργο που εμφανίστηκε ο Άλεξ από το πουθενά, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Απορώ πώς ήξερε πού έμενα. Μάλλον ήθελαν με τον Τζον και τη Γιόκο να τους κάνω τη ζωή πιο εύκολη», είχε πει λίγα χρόνια μετά, σε συνέντευξή της, η Σύνθια.
Αρχιμηχανικός της Apple Electronics – Πολλά λόγια χωρίς έργα
Οι Beatles συνέχιζαν το δρόμο τους και η εταιρεία Apple Electronics γίνεται το νέο πρότζεκτ του Άλεξ. Του παραχώρησαν ένα εργαστήριο ώστε να φτιάξει τα πρωτότυπα από διάφορες φουτουριστικές συσκευές που είχε συλλάβει. Ο μισθός του ορίστηκε στις 40 λίρες την εβδομάδα και ποσοστό 10% επί των πωλήσεων των εφευρέσεών του.
«Είμαι ένας ροκ κηπουρός και τώρα κάνω ηλεκτρονικά. Μπορεί σε ένα χρόνο να γράφω ποίηματα ή να γυρίσω ταινίες. Δεν έχω τυπικά προσόντα και εκπαίδευση για τίποτ’ από όλα αυτά, αλλά αυτό είναι εντελώς άσχετο» είχε πει σε μια συνέντευξή του ο Μάρδας.
Το εργαστήριο όμως μυστηριωδώς πήρε φωτιά και έτσι όλες οι υποσχέσεις για τα θαύματα που ετοίμαζε ο Μάρδας έμειναν στα χαρτιά.
Ο Τζορζ Χάρισον είχε πει σε μια συνέντευξή του για το θέμα: Ήμασταν πολύ αφελείς. Πιστεύαμε ό,τι μας έλεγε ο Μάτζικ Άλεξ. Μας έδειχνε εφευρέσεις που υπήρχαν, τις παρουσιάζε ως δικές του και εμείς τον πιστεύαμε».
Ο Μάρδας παρέμεινε στην Apple Electronics μέχρι το 1969. Ανάμεσα στα θαυμαστά που υποσχόταν ότι θα δημιουργήσει ήταν ένας τεχνητός ήλιος, ένα τηλέφωνο που θα «άκουγε» τη φωνή για να κάνει κλήσεις, μια ταπετσαρία που θα ήταν ένα τεράστιο ηχείο για μουσική, ένα αιωρούμενο σπίτι και μια ηλιακή κιθάρα.
Ο Ρίνγκο Σταρ προφανώς σχολιάζοντας τις ιδέες του Άλεξ είχε πει σε μια συνέντευξη: Ένας θεός ξέρει τι άλλο θα εφεύρει. Είχε την ιδέα να κάνουμε όλοι στο κεφάλι μας μια ειδική επέμβαση, να τρυπήσουμε τα κρανία μας στην ουσία, ώστε το «τρίτο μάτι» να απελευθερωθεί και να ενωθούμε με το κοσμικό σύμπαν.
Ο Άλεξ μετά τους Beatles, ο γάμος με την Τάνια Τρύπη και το θλιβερό τέλος στο Κολωνάκι
Μετά τη διάλυση των Beatles, στην οποία ισχυρίστηκε ότι συνέβαλε λέγοντας στον Λένον “να το διαλύσει αν δεν άντεχε άλλο”, o Άλεξ Μάρδας χάθηκε από το λαμπερό προσκήνιο. Ωστόσο δεν σταμάτησε να ασχολείται με τις διασημότητες. Η δεκαετία του ’70 τον βρήκε να ασχολείται με την παραγωγή αλεξίσφαιρων πολυτελών αυτοκινήτων. Πελάτης του ήταν ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Χουσεΐν. Για τις επαφές και τη διεύρυνση του πελατολογίου του χρησιμοποίησε τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο Μάρδας με τις καινοτομίες που πρότεινε για τα θωρακισμένα αυτοκίνητα έπεισε και έκλεισε παραγγελίες και από τον Σάχη της Περσίας που είχε μετακομίσει στο Μεξικό. Συμφωνία είχε κλείσει και με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας για μια πατέντα που είχε σκαρφιστεί για την ενδοεπικοινωνία του Ισπανού Βασιλιά με την ασφάλειά του.
Ο Μάρδας το 1988 μήνυσε το περιοδικό People για δημοσίευμα που τον παρουσίαζε ως έμπορο όπλων και δικαιώθηκε με αποζημίωση 75 χιλιάδες λίρες.
Το 1993 ο Αλέξης Μάρδας ήταν 51 ετών και παντρεύτηκε την ηθοποιό Τάνια Τρύπη. Η διαφορά ηλικίας του ζευγαριού δεν στάθηκε εμπόδιο στον έρωτα τους και λίγο αργότερα γεννήθηκε η κόρη τους Μαρίνα.
Το διαζύγιο που ήρθε ήταν βελούδινο.
Ο Μάρδας το 1968 είχε παντρευτεί, τότε, με κουμπάρο τον Τζον Λένον την Έφη Δοξιάδου, κόρη του αρχιτέκτονα Δοξιάδη.
Το σπίτι που είχε αγοράσει στην Ύδρα ήταν σημείο συνάντησης του διεθνούς τζετ σετ. Από τον Μικ Τζάγκερ ως την Τζόαν Κόλινς οι διάσημοι φίλοι του «Μάτζικ Άλεξ» γεύτηκαν το απέραντο γαλάζιο, τον ήλιο και τις ξεχωριστές νύχτες της Ύδρας. Το «παλάτι» του νησιού ο Μάρδας το έχασε όταν επένδυσε τα χρήματά του με υποθήκη το σπίτι για να στήσει ένα μικρό «χόλιγουντ» στην Αθήνα. Τα στούντιο που αγόρασε για να γυρίζονται κινηματογραφικές παραγωγές λόγω της οικονομικής κρίσης δεν λειτούργησαν ποτέ.
Το τέλος
Ο Άλεξ Μάδρας που είχε για παρέα του τους πιο διάσημους ανθρώπους του πλανήτη πέθανε μόνος στο κρεβάτι του στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι. Γείτονες και φίλοι είχαν μέρες να τον δουν. Ο θυρωρός ανησύχησε. Κάλεσε τους συγγενείς του και την αστυνομία. Έτσι όταν παραβίασαν την πόρτα του διαμερίσματος τον βρήκαν νεκρό. Πνευμονία και αναπνευστικά προβλήματα βρήκε ο ιατροδικαστής, εκτός από τη χρόνια αρθρίτιδα που τον ταλαιπωρούσε.
Ο «Μάτζικ Άλεξ» ήταν 74 ετών. Η Γιόκο Όνο, χήρα του Τζον Λένον έγραψε στο τουίτερ, μαζί με μια φωτογραφία τους, για τον θάνατο του: Αισθάνομαι πολύ άσχημα. Ο Μάτζικ Άλεξ Μάρδας ήταν καλός φίλος του Τζον και δικός μου. Δεν ήταν μόνο ταλαντούχος, είχε και μεγάλη καρδιά. Αγάπη, Γιόκο.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η τελευταία συνάντηση του Λένον και ΜακΚάρτνεϊ. Γιατί ο Λένον είπε εκνευρισμένος: «δώστε μου ένα μι ή τουλάχιστον λίγη κόκα» (βίντεο)…
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ