1983. Το φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ είχε διοργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια. Tα μέλη της νεολαίας, της Νέας Δημοκρατίας πίστευαν ότι θα ήταν ξεχωριστό από τις προηγούμενες χρονιές, εξαιτίας του υψηλού καλεσμένου, Μάνου Χατζιδάκι.
Ο Μάνος ανέβηκε στη σκηνή. Μετά από λίγο, μια μικρή μερίδα ΟΝΝΕΔιτών άρχισαν να φωνασκούν.
«Φέρτε μας τον Σαλαμπάση», έλεγαν μεταξύ άλλων, όπως θυμάται παλιό μέλος της νεολαίας. Ο Χατζιδάκις δεν πίστευε στα αυτιά του. Όχι γιατί είχε πρόβλημα με τον Σαλαμπάση, αλλά γιατί όταν παρουσίαζε τη μουσική του, απαιτούσε δύο πράγματα.
Να μην θορυβεί το κοινό και να σέβονται αυτόν και τους μουσικούς.
Αμέσως, γύρισε και κοίταξε τον κόσμο. Νευριασμένος, αποκάλεσε ανάξιους τους νεολαίους, που έκαναν πλάκα. Ποιος είδε το θεριό και δε φοβήθηκε.
Μετά τον «εξάψαλμο», ο συνθέτης αποχώρησε.«Είναι νεολαία αναψυκτηρίου», είπε αργότερα.
Παρά το γεγονός ότι τον «χρέωναν» στον χώρο της Δεξιάς, πολλοί ξεχνούσαν ότι στην κατοχή ήταν μέλος της ΕΠΟΝ. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν πάντα ασυμβίβαστος και είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν τον ενδιέφερε η πολιτική, γιατί ήταν πρώτα απ’ όλα πολίτης». Έτσι, λίγο καιρό μετά, στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού «Ρήγας Φεραίος», ο συνθέτης χάριζε στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη συναυλία. Τον είχαν καλέσει και είχε ανταποκριθεί. Όπως έλεγε, είχε παίξει μπροστά σε μια “πολιτισμένη νεολαία”.
Η προσφορά του ασυμβίβαστου και ανατρεπτικού Μάνου Χατζιδάκι, δεν σταμάτησε ποτέ. Το τελευταίο δημιούργημά του, ήταν η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Μετά από τόσες μελωδίες, ενορχηστρώσεις, συνθέσεις, δίσκους, τραγούδια και επιτυχίες, ήθελε να δημιουργήσει μια διαφορετική ορχήστρα.
Ήθελε να παρουσιάσει στους φίλους της μουσικής ένα καινοτόμο σύνολο μουσικών, οργάνων και ήχων, με ρεπερτόριο διαφορετικό από ότι είχε συνηθίσει το κοινό.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Ολυμπίκ-Ολυμπιακέ»! Ο ύμνος του Περπινιάδη που πούλησε 350 χιλ. δίσκους. Γιατί ήθελε και ο Μάνος Χατζιδάκις να γράψει τραγούδι για τον Ολυμπιακό, τον οποίο υμνούσε
Το 1989 το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Στις 23 Νοεμβρίου έδωσε την πρώτη παράσταση, με σολίστ τη Ντόρα Μπακοπούλου. Ακολούθησαν άλλες 20 συναυλίες και 32 ρεσιτάλ ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. “Η Ορχήστρα των Χρωμάτων κατάφερε να επιβάλλει μία καινούρια μουσική πρόταση.
Στόχος ήταν να ελευθερώσει τον μουσικό από το μουσικό κείμενο” έλεγε χαρακτηριστικά.
Ο Μάνος Χατζιδάκις πέθανε στις 15 Ιουνίου του 1994, σε ηλικία 68 ετών.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Όταν η Ρένα Βλαχοπούλου αντικατέστησε τη Μελίνα Μερκούρη στο «Τρίτο Στεφάνι» του Ταχτσή. Είχαν πιαστεί στα χέρια γιατί την είχε αποκαλέσει Μερκουράδα και εκείνη της απάντησε «ποιον είπες έτσι μωρή χουντιάρα» (φωτο και βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr