Ο λόφος του Στρέφη δεν είχε τη μορφή που έχει σήμερα. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή λειτουργούσε ένα λατομείο και δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου πράσινο.
Η αρχική φωτογραφία είναι του 1916 και προέρχεται από το αρχείο Martin Baldwin-Edwards. Σε πρώτο πλάνο εικονίζεται το ξωκλήσι του Άη Γιώργη Λυκαβηττού, και πίσω αριστερά διακρίνεται το νταμάρι του Στρέφη. Ακόμα πιο πίσω διακρίνεται η Λεωφόρος Αλεξάνδρας με την πρώτη δεντροφύτευση εκατέρωθεν της οδού.
Όπως βλέπουμε δεν υπάρχει πουθενά αλλού βλάστηση στην περιοχή και αυτό είναι μια ένδειξη της ξηρασίας του αθηναϊκού περιβάλλοντος που πάντα είχε έλλειψη υδάτινων πόρων. Η πόλη είναι ακόμα αδόμητη και περιοχές που σήμερα είναι πυκνοκατοικημένες δεν υπήρχαν το 1916.
Η επόμενη σπάνια αποτύπωση της Αθήνας μας πάει ακόμα πιο πριν στα χρόνια του Όθωνα. Φωτογράφος είναι ο Πέτρος Μωραΐτης που είχε την έδρα του στην οδό Ερμού 41 στην παλιά οικία Κορομηλά.
Η χρονολόγηση της λήψης δεν είναι ακριβής, αλλά διακρίνουμε καθαρά τον Λόφο του Στρέφη που ήταν άγονο νταμάρι. Η καθαρότητα της φωτογραφίας εντυπωσιάζει καθώς σε πρώτο φόντο βλέπουμε τον ναό του Ηφαίστου και στο βάθος την περιοχή των Εξαρχείων.
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» την ιστορία του λόφου και πως η σκόνη από το νταμάρι, έγινε αφορμή για να μετατραπεί σε χώρο πράσινου.
Όλα ξεκίνησαν από τα λερωμένα ασπρόρουχα της κυρίας Στρέφη, που ως γυναίκα αξιωματικού ζητούσε λύσεις εδώ και τώρα! Ο γαλονάς έδωσε τη λύση!
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Το παλαιό Χημείο στα Εξάρχεια αποκαλύπτει το μυστικό του. Ο ασύρματος του κτιρίου μετέδιδε στην κατοχή μηνύματα στην εξόριστη κυβέρνηση και από εκεί ξεκίνησαν πολλές κινητοποιήσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr