Ο “Λόφος των Σταυρών”, είναι μια περιοχή προσκυνήματος περίπου 12 χλμ βόρεια της πόλης Σιαουλιάι, στη βόρεια Λιθουανία. Η ακριβής προέλευση του καθολικού εθίμου με τους σταυρούς πάνω στο λόφο είναι αβέβαιη, αλλά πιστεύεται ότι οι πρώτοι τοποθετήθηκαν μετά από μια μεγάλη εξέγερση το 1831.
Με το πέρασμα των αιώνων, οι “προσκυνητές” άφηναν στο σημείο όλο και μεγαλύτερους σταυρούς, γλυπτά Λιθουανών πατριωτών, αγάλματα της Παναγίας, προσευχητάρια.
Ο ακριβής αριθμός των σταυρών δεν έχει καταγραφεί ποτέ. Το 1990, σε μια προσπάθεια καταγραφής, το νούμερο άγγιζε τους 55.000, ενώ το 2006 είχε σχεδόν διπλασιαστεί. Το τελικό νούμερο άγγιζε τους 100.000.
O “ιερός” αυτός λόφος συμβολίζει τη μακροχρόνια ειρήνη που επικρατεί στην καθολική Λιθουανία, παρά τις απειλές που δέχτηκε μέσα στο πέρασμα της Ιστορίας.
Μετά τον τρίτο διαχωρισμό της Πολωνικής – Λιθουανικής κοινοπολιτείας, η Λιθουανία έγινε μέλος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Πολωνοί και οι Λιθουανοί ανεπιτυχώς επαναστάτησαν εναντίον ρωσικών αρχών το 1831 και το 1863.
Aυτές οι δυο εξεγέρσεις συνδέονται με τον “Λόφο των Σταυρών”. Οι οικογένειες που δεν μπορούσαν να βρουν τα άψυχα σώματα των συγγενών τους τοποθετούσαν συμβολικά έναν σταυρό στο συγκεκριμένο σημείο.
Όταν η παλιά πολιτική δομή της Ανατολικής Ευρώπης κατέρρευσε το 1918, η Λιθουανία διακήρυξε και πάλι την ανεξαρτησία της. Όλο αυτό το διάστημα, ο “Λόφος των Σταυρών” χρησιμοποιήθηκε ως τόπος προσευχής για τους Λιθουανούς για την ειρήνη, τη χώρα τους και τους αγαπημένους τους ανθρώπους που είχαν χάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Παρακολουθείστε το μίνι ντοκιμαντέρ για το σημείο “σύμβολο” της Λιθουανίας
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι ναυτικές σημαίες της Επανάστασης και των καπεταναίων. Τι συμβόλιζε το φίδι, η κουκουβάγια και γιατί είχαν ως σύμβολο ακόμη και την ημισέληνο;...
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr