Ο Γκάρυ Ρόουζ μεγάλωσε κάτω από τον ανέμελο ήλιο της Καλιφόρνιας, αλλά το 1967 κατατάχθηκε στον στρατό και συγκεκριμένα στις ειδικές δυνάμεις με την ειδικότητα του “νοσοκόμου μάχης”. Πρακτικά ήταν εκπαιδευμένος να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες κατά τη διάρκεια μιας σύρραξης και ιατρική φροντίδα μέχρι την απομάκρυνση των τραυματιών από το πεδίο της μάχης.
Μετά από μια ανώδυνη υπηρεσία στην Ταϊλάνδη, πήρε φύλο πορείας για το Βιετνάμ. Ήταν το 1970 και θα γνώριζε πλέον από κοντά την κόλαση του Λάος για την οποία τόσα άκουγε από τους συναδέλφους του.
Μάχη του Χαβάνε
Τον Σεπτέμβριο, 15 αμερικανοί καταδρομείς υποστηριζόμενοι από 100 βιετναμέζους στρατιώτες ανέλαβαν μια καταδρομική επιχείρηση στο Λάος. Οι αμερικανοί έδρασαν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη βάση τους. Αποστολή τους ήταν να αποτρέψουν τις δυνάμεις των Βιετκόνγκ, να περάσουν όπλα από το Λάος στο Βιετνάμ. Μόλις κατέβηκαν από τα ελικόπτερα, δέχτηκαν σφοδρά πυρά από τους Βιετκόνγκ. Οι μισοί τραυματίσθηκαν στα πρώτα λεπτά της μάχης.
Ο Ρόουζ έσπευσε να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους συντρόφους του πολλοί εκ των οποίων ήταν Βιετναμέζοι. Μάλιστα, ένας από τους συναδέλφους του βρισκόταν έξω από την περίμετρο που έφτιαξαν οι Αμερικανοί. Ο Ρόουζ, αδιαφορώντας για τη ζωή του, έσπευσε προς τον τραυματία αμερικανό στρατιώτη, κατάφερε να τον σταθεροποιήσει και τον μετέφερε στη γραμμή άμυνας
Τη δεύτερη μέρα της επιχείρησης, η ομάδα προωθήθηκε ακόμα πιο βαθιά στο Λάος και ο Ροόυζ τραυματίσθηκε σοβαρά.
Την ώρα που περιέθαλπε ένα τραυματία, έπεσε κοντά τους μια χειροβομβίδα. Ο γιατρός κάλυψε με το σώμα του τον τραυματία συμπολεμιστή του. Τραυματίστηκε αλλά όχι θανάσιμα και συνέχισε να βοηθά τους υπόλοιπους τραυματίες.
Την τρίτη μέρα της επιχείρησης οι Αμερικανοί είχαν καθηλωθεί από τους Βιετκόνγκ και έσκαβαν χαρακώματα για να προστατευτούν οι τραυματίες, μέχρι να φθάσουν τα ελικόπτερα διάσωσης. Τη συγκεκριμένη αποστολή συντόνιζε και πάλι ο Ρόουζ.
Η επιβίβαση των Αμερικανών και η συντριβή του ελικοπτέρου του Ρόουζ
Στις 14 Σεπτεμβρίου μετέβησαν στο πεδίο της μάχης ελικόπτερα για να πάρουν τους αμερικανούς στρατιώτες. Ο Ρόουζ, αν και τραυματίας, μπήκε στις γραμμές του εχθρού και απεγκλώβισε αρκετούς συναδέλφους του. Το τελευταίο ελικόπτερο δέχτηκε σφοδρά πυρά και απογειώθηκε με έναν κινητήρα. Κατά τη διάρκεια της απογείωσης, ένας πεζοναύτης δέχτηκε σφαίρα στον λαιμό και ο Ρόουζ κατάφερε να τον σταθεροποιήσει. Το ελικόπτερο τελικά συνετρίβη. Τότε ο Ρόουζ, αν και βαριά τραυματισμένος, συνέχισε να πολεμάει απομακρύνοντας τους συναδέλφους του από το σημείο συντριβής, ενώ παρείχε και ιατρική περίθαλψη στους πληγωμένους μέχρι να έρθει άλλο ελικόπτερο.
Μόλις επέστρεψαν στη βάση τους οι αμερικανοί καταδρομείς, ο Ρόουζ ζήτησε να τον δουν οι γιατροί τελευταίο. Αν και τραυματίες, οι περισσότεροι στρατιώτες επέζησαν, ενώ υπήρξαν τρεις απώλειες, απολογισμός εξαιρετικά χαμηλός για την έκταση των εχθροπαξιών. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Ρόουζ πιστώνεται τη διάσωση 60 έως 70 συμπολεμιστών του!
Μετά τον πόλεμο, το 1977, ο Ρόουζ αποφοίτησε με το πτυχίο στρατιωτικών τεχνών από το πανεπιστήμιο του Cameron της Οκλαχόμας και αποστρατεύτηκε το 1987. Η ιστορία του με αρκετές λεπτομέρειες της δράσης του, ήρθε στην επικαιρότητα όταν παρασημοφορήθηκε στον Λευκό Οίκο στις 23 Οκτωβρίου 2017.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο στρατιώτης που ορκίστηκε να διασώσει τη σημαία του ιστορικού 5ου Συντάγματος, που είπε «ΟΧΙ» στον Μουσολίνι. Μετά τον πόλεμο αρνήθηκε διορισμό στην Εθνική Τράπεζα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr