Η διάσωση
Στις 18 Φεβρουαρίου 1952 η αμερικανική ακτοφυλακή λαμβάνει σήμα, ότι το πετρελαιοφόρο πλοίο Pendleton κινδυνεύει να βυθιστεί στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού. Στο πετρελαιοφόρο επέβαιναν 32 ναυτικοί. Την επιχείρηση ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας 4 μέλη της αμερικανικής ακτοφυλακής.Η αποστολή τους ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Οι καιρικές συνθήκες ήταν άθλιες και στο σκάφος τους μπορούσαν να μεταφέρουν μόλις 16 άτομα.
Το Pendleton εξέπεμψε SOS, 10 ναυτικά μίλια από την ακτή του Τσάπνάμ.
Ο λιμενικός Bernard Webber προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει στην αποστολή και τέθηκε επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης. Μαζί του προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν άλλοι 3 ναυτικοί πρόκειται για τους Ervin Maske, Andrew Fitzegerald, Richard Livesey. Οι 4 λιμενικοι στην πορεία τους προς το πλοίο, αντιμετώπισαν γιγαντιαία κύματα και μηδενική ορατότητα. Κατά τη διάρκεια του πλού, το σκάφος έχασε τη πυξίδα του αλλά και το παρμπρίζ. Με αυτοθυσία, τύχη και ναυτοσύνη, οι 4 λιμενικοί κατάφεραν να φτάσουν στο πετρελαιοφόρο, όπου είδαν μια ομάδα ανθρώπων, να κατευθύνεται στη πρύμνη του πλοίου.
Παρόλο που το σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής , μπορούσε να πάρει μόλις 12 από τους ναυτικούς, ο επικεφαλής αποφάσισε να ανέβουν όλοι στο πλοίο του. Όποιος έμενε πίσω θα πέθαινε.
Έτσι επιβιβάστηκαν 31 άτομα. Ο μοναδικός νεκρός ήταν ο George Myers ο οποίος δε πρόλαβε να εγκαταλείψει το βυθιζόμενο πετρελαιοφόρο. Η επιστροφή ήταν αβέβαιη, χωρίς πυξίδα και σχεδόν μηδενική ορατότητα, με τη θάλασσα να απειλεί τη σταθερότητα του σκάφους./
Οι κάτοικοι της περιοχή του Chapnam συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι και περίμεναν.
Οι περισσότεροι πίστευαν ότι το τέλος της ιστορίας θα ήταν τραγικό. Ωστόσο έκαναν το αυτονόητο.
Άναψαν προβολείς ώστε αν το σκάφος καταφέρει να βρει το δρόμο να το καθοδηγήσουν στη βάση του.
Και τελικά τα κατάφεραν να επιστρέψουν ενάντια σε κάθε προγνωστικό.
Ο αντιναύαρχος Γκάλφ συνεγχάρη τους 4 λιμενικούς για την παράτολμη αποστολή τους. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στην αμερικανική ιστορία. Οι 4 λιμενικοί παρασημοφορήθηκαν με χρυσό μετάλλιο ανδρείας.
Στη μεγάλη οθόνη
Η ιστορία έγινε ταινία με τίτλο Finest Hours σε σκηνοθεσία Graig Gillespie και τον Κρίς Πέιν στο ρόλο του Μπέρναρντ Γουέμπερ, τον Τζών Μαγκάρο στο ρόλο του Έρβιν Μάσκε ,τον Μπέν Φόστερ στο ρόλο του Ρίτσαρντ Λίβεσυ και τον Κάιλ Γκλάνερ στο ρόλο του Andrew Fitzgerald.
Ο Ερικ Μπάνα ήταν στο ρόλο του ναυάρχου Γκάλφ.
Η ταινία προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2016, ήταν υποψήφια για όσκαρ.
Μπερνάρντ Γουέμπερ
Γεννήθηκε το 1928 στη Μασαχουσέτη και μπήκε στο λιμενικό σώμα το 1946.
Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Μίριαμ η οποία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, παρακάλεσε τον διοικητή του Μπερνάρντ να καλέσει πίσω τον σύντροφο της, θεωρώντας ότι τον είχε στείλει σε αποστολή αυτοκτονίας. Αυτό πίστευαν και οι συνάδελφοί του, που μέτραγαν πολλούς ναυαγούς μετά από επικίνδυνες αποστολές, σε μια περιοχή που η θάλασσα ήταν απρόβλεπτη και τα κύματα κατάπιναν τεράστια πλοία.
Με το που επέστρεψε ο Γουέμπερ αμέσως παντρεύτηκαν και έζησαν μαζί μέχρι το θάνατο του το 2009. Σήμερα, προς τιμή του, ένα σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής έχει το όνομά του.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Ο αντιστασιακός που φυλακίστηκε εθελοντικά στο Άουσβιτς. Απέδρασε και αποκάλυψε τρομερές θηριωδίες. Οι σύμμαχοι δεν τον πίστεψαν και μεταπολεμικά οι Σοβιετικοί τον εκτέλεσαν ως κατάσκοπο των Βρετανών
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr