Ο Βλάντιμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστός ως Βλάντιμιρ Λένιν, γεννήθηκε το 1870 σε πλούσια οικογένεια και εξελίχτηκε σε θερμό υποστηρικτή της αριστεράς μετά την εκτέλεση του αδερφού του το 1887.
Εξορίστηκε στη Σιβηρία το 1895 για τρία χρόνια, λόγω των επαναστατικών του δράσεων στην παράνομη «Ένωση Αγώνα για την Απελευθέρωση της Εργατικής Τάξης». Επέστρεψε στη Ρωσία το 1905 για την επανάσταση, αλλά εξορίστηκε εκ νέου μετά τη νίκη του Τσάρου. Όταν επέστρεψε για δεύτερη φορά στη Ρωσία το 1917, ήταν για να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου των Κομισάριων. Η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε επικρατήσει και οι Μπολσεβίκοι είχαν την εξουσία.
Ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουκασβίλι γεννήθηκε το 1878 σε φτωχή οικογένεια της Γεωργίας. Έγινε γνωστός με το όνομα Στάλιν, που σημαίνει «ατσαλένιος». Το 1903 εντάχθηκε στους Μποσελβίκους, έχοντας εμπνευστεί από τα έργα του Λένιν. Εξορίστηκε εφτά φορές για τη δράση του με το επαναστατικό κίνημα. Το 1917, μετά την πτώση της προσωρινής κυβέρνησης του Κερένσκι και την επικράτηση του Συμβουλίου των Κομισάριων, έγινε κομισάριος των εθνοτήτων. Το 1922 ο Λένιν του έδωσε περισσότερη εξουσία, διορίζοντάς τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Λίγο καιρό μετά, η σχέση των δύο πολιτικών επιδεινώθηκε και ο Λένιν άρχισε να ασκεί έντονη κριτική στον άνθρωπο που ο ίδιος επέλεξε για Γενικό Γραμματέα.
Το «Παιχνίδι των Θρόνων»
Μετά τον θάνατο του Λένιν το 1924, ξέσπασε διαμάχη μεταξύ των ισχυρότερων μελών για τη διαδοχή του. Σε αυτό το «παιχνίδι των θρόνων», οι δύο «διαγωνιζόμενοι» ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν κι ο Λέων Τρότσκι. Το 1933 ο Στάλιν κατάφερε να εξορίσει τον Τρότσκι και να επιβληθεί στα υπόλοιπα μέλη του Κόμματος. Αργότερα με εντολή του, ο Τρότσκι δολοφονήθηκε στη Λατινική Αμερική.
Η «Πολιτική Διαθήκη» του Λένιν
Ο Λένιν είχε αφήσει μια «πολιτική διαθήκη», όπου ανέλυε τις απόψεις του για τα ισχυρά μέλη του κόμματος και για το ποιος θα ήταν κατάλληλος να αναλάβει την προεδρία μετά τον θάνατό του. Στη διαθήκη, ο Λένιν ζητούσε την αντικατάσταση του Στάλιν, τον οποίο θεωρούσε υπερβολικά αγενή και ιδιότροπο για την υψηλή θέση που κατείχε. Πίστευε ότι ο Στάλιν είχε συγκεντρώσει τεράστια δύναμη στα χέρια του κι ότι δε θα ήταν ικανός να τη χρησιμοποιήσει με σύνεση.
Η γυναίκα του Λένιν είχε επιμείνει να διαβαστεί η «διαθήκη» στο 13ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος και το αίτημά της έχει γίνει αποδεκτό, υπό τον όρο να μη δημοσιευτεί ποτέ.
Πιστεύεται, ότι αν το περιεχόμενο της «διαθήκης» είχε γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό, ο Στάλιν δεν θα είχε καταφέρει να κατατροπώσει τους αντιπάλους τους και να γίνει ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Στάλιν κυνηγά τον Τρότσκι, που βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της Φρίντα Κάλο με την οποία είχε μια σύντομη ερωτική περιπέτεια…
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr