Του Στέφανου Μίλεση, από το Πειραιόραμα
Η Γκρέτα Γκάρμπο ανακαλύφθηκε από τον σεναριογράφο Μορίτζ Στίλλερ ο οποίος μαγεύτηκε από τις τέλειες αναλογίες της και τα ξανθά της μαλλιά. Ο Στίλλερ ήταν ήδη ένας φτασμένος Φιλανδο-Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος.
Στο Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης συναντήθηκε με τη νεαρή Γκρέτα η οποία είχε μόλις είχε εγκαταλείψει την τέχνη της κομμωτικής και είχε καταπιαστεί με το θέατρο. Εκεί της πρότεινε να ενταχθεί σε μια κινηματογραφική αποστολή με την οποία θα έκανε γυρίσματα στην Τουρκία, ώστε η ταινία να είναι γεμάτη από τη μαγεία της Ανατολής. Τότε, ο μύθος της «Ανατολής» ήταν μόδα και ο δυτικός κόσμος πραγματικά τρελαινόταν να βλέπει ταινίες με πασάδες, χαρέμια, λυχνάρια, Αλαντίν και μιναρέδες.
Η περιπέτεια που ξεκίνησε από την καταστροφή της ταινίας
Η εταιρεία που είχε αναλάβει τα γυρίσματα στην Πόλη ήταν γερμανικών συμφερόντων. Όμως, ενώ η ταινία ήταν σχεδόν έτοιμη, το φιλμ κάηκε και ότι είχε καταγραφεί χάθηκε στο λεπτό! Η απελπισία που κατέλαβε το συνεργείο ήταν μεγάλη, καθώς όλα τα χρήματα που είχαν διατεθεί για το γύρισμα ξοδεύτηκαν! Το ποσό είχε εξαντληθεί σε μεταφορικά, φαγητά και ξενοδοχεία. Έτσι, οι ηθοποιοί και το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας (ηλεκτρολόγοι, ηχολήπτες, φροντιστές κ.α.) έμειναν στην Κωνσταντινούπολη απένταροι.
Σε μία μέρα, όλα τα μέλη της αποστολής μετατράπηκαν σε «τυχοδιώκτες» που αναζητούσαν τρόπο να εξασφαλίσουν τροφή και εισιτήρια επιστροφής. Οι περισσότεροι κατάφεραν να δανειστούν ή να βρουν κάποιους γνωστούς να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους από τη «μαγευτική» ανατολή, αλλά ο Στίλλερ μαζί με τη Γκρέτα παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή.
Ο μυστικός γάμος στην Πόλη
Όμως, τα ελληνικά δημοσιεύματα της εποχής παρουσιάζουν μια άλλη εκδοχή η οποία δεν φαίνεται να έχει καταγραφεί επίσημα.
Υποστηρίζουν ότι ο Στίλλερ και η Γκρέτα είχαν ερωτευτεί και αποφάσισαν να μείνουν και να αναζητήσουν την τύχη τους στην Κωνσταντινούπολη.
Νοίκιασαν σπίτι από έναν Έλληνα, το όνομα του οποίου δεν καταγράφεται στις εφημερίδες και διέθετε δύο μόνο δωμάτια, κουζίνα και λουτρό.
Ο Στίλλερ ασχολούμενος με χίλια δύο πράγματα έβγαζε κάποια χρήματα ώστε να καλύπτει τα βασικά τους έξοδα.
Με τους λιγοστούς αυτούς πόρους έγινε στις 10 Αυγούστου του 1924 ο γάμος τους στην Κωνσταντινούπολη.
Γάμος όμως έμεινε μυστικός.
Ο Στίλλερ είχε αποφασίσει να μεταβεί στην Αμερική παίρνοντας μαζί του και τη Γκρέτα. Με τα χρήματα που τους είχαν απομείνει, επιβιβάσθηκαν σε ένα γαλλικό Ατμόπλοιο το οποίο ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τη Μασσαλία, αλλά με ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά!
Σύμφωνα με τα περιηγητικά προγράμματα της εποχής, τα πλοία έμεναν κοντά μια ημέρα με διανυκτέρευση, στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συνήθως οι επιβάτες, όπως κάνουν και σήμερα, είτε επιλέγουν μια βόλτα πεζή πέριξ του λιμανιού είτε «ανεβαίνουν» στην Αθήνα για να θαυμάσουν από κοντά τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και φυσικά την Ακρόπολη.
Δεν είναι γνωστό αν η Γκρέτα και ο Στίλλερ αποβιβάσθηκαν στον Πειραιά ή αν επισκέφθηκαν τον ιερό βράχο.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να παρέμειναν στο λιμάνι, αφού δεν είχαν χρήματα να μισθώσουν ένα όχημα.
Ενδεχομένως, να αποβιβάστηκαν για μια μικρή βόλτα γύρω από το λιμάνι ή ακόμα να έριξαν μια γρήγορη ματιά από το κατάστρωμα του πλοίου.
Την επομένη το πλοίο αναχώρησε για τη Μασσαλία, όπου Στίλλερ και Γκρέτα άλλαξαν πλοίο και έφτασαν στο Γκέτεμποργκ.
Από εκεί ταξίδεψαν με το σουηδικό πλοίο Drottninghlm το οποίο εκτελούσε τη γραμμή Γκέτεμποργκ – Νέα Υόρκη,
Η αποκάλυψη του γάμου τους
Από τις 6 Ιουλίου 1925, ημερομηνία που η Γκρέτα πάτησε το έδαφος της Αμερικής ξεκίνησε η σταδιοδρομία της στο Χόλιγουντ με το όνομα Γκάρμπο. Εκεί φάνηκε γιατί ο Στίλλερ είχε κρατήσει τον γάμο μυστικό. Κατάφερε να δημιουργήσει μύθο γύρω από το όνομα της μυστικής του συζύγου. Η ιδέα του στηρίχθηκε στην απλή λογική ότι αν αποκάλυπτε τον γάμο του, θα φαινόταν ότι εξεβίαζε τους παραγωγούς ταινιών να την προσλάβουν. Με μυστικό όμως το γάμο, την παρουσίαζε ως μια πανέμορφη κοπέλα από τη μακρινή Σουηδία, ένα ανερχόμενο ταλέντο και η κρίση του φαινόταν αντικειμενική και όχι επηρεασμένη από το γεγονός ότι ήταν γυναίκα του. Το σχέδιο λειτούργησε και η Γκάρμπο έγινε διάσημη ως η «Σκανδιναβή Σφίγγα».
Όλη αυτή η ιστορία κρατήθηκε για πολλά χρόνια μυστική έως τον θάνατο του Στίλλερ, ο οποίος είχε επιστρέψει στη Σουηδία από το 1927. Πέθανε την επόμενη χρονιά σε ηλικία 45 ετών αφήνοντας κάποιες καταθέσεις σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτή ήταν η κληρονομιά της Γκάρμπο αρκεί βέβαια να αποδείκνυε ότι ο Στίλλερ ήταν ο νόμιμος σύζυγός της. Έτσι έγινε η αποκάλυψη του γάμου και μόνο στους απολύτως απαραίτητους ανθρώπους.
Όσα κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα του 1924 δεν επιβεβαιώνονται από τις επίσημες βιογραφίες της Γκάρμπο ή του Στίλλερ. Όμως, οι ημερομηνίες του ταξιδιού της επιστροφής και των φωτογραφιών ταιριάζουν απόλυτα με την ελληνική δημοσιογραφική εκδοχή του γάμου. Το ταξίδι της Γκάρμπο με σταθμό τον Πειραιά, είτε παντρεμένη είτε όχι, αποτελεί είδηση σε κάθε περίπτωση.
Η Γκάρμπο τα επόμενα χρόνια της ζωής της βρέθηκε πολλές φορές ξανά στην Ελλάδα για διακοπές.
Διαβάστε:Ο Κροίσος και η Γόησσα». Η επίσκεψη της Γκρέτα Γκάρμπο στην Ακρόπολη και οι φήμες για τη σχέση της με τον Ωνάση. Η κρουαζιέρα με το «Χριστίνα» στη Μεσόγειο που την έκανε να γελάσει μετά από καιρό
Διαβάστε: «Θέλω να γνωρίσω τη Γκάρμπο». Το μόνιμο αίτημα της Μελίνας Μερκούρη. Γνωρίστηκαν στις Σπέτσες και η Γκάρμπο της αποκάλυψε, ότι είχε δει δυο φορές το «Ποτέ την Κυριακή»
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ