Στις 2 Ιανουαρίου 1969, ο 30χρονος Γεώργιος Φλαμουρίδης ή Παραβλιδάκης ανάγκασε πιλότο της Ολυμπιακής, που εκτελούσε δρομολόγιο Ηράκλειο – Αθήνα, να αλλάξει πορεία και τελικά να προσγειωθεί στο Κάιρο. Ήθελε να διαμαρτυρηθεί για το δικτατορικό καθεστώς.
Το πρωινό της Πέμπτης, ενώ το αεροσκάφος τύπου «Ντάγκλας DC-6B» με πενταμελές πλήρωμα πετούσε με κατεύθυνσης την πρωτεύουσα, ο Κρητικός λατόμος μπήκε στο πιλοτήριο και απείλησε με όπλο τον πιλότο να οδηγήσει το αεροπλάνο στην Αίγυπτο. Εντωμεταξύ, οι 97 επιβάτες δεν είχαν καταλάβει τι συνέβαινε στην καμπίνα.
Στο Κάιρο, οι αρχές συνέλαβαν τον αεροπειρατή και ένα άλλο αεροσκάφος της Ολυμπιακής έφτασε στην περιοχή, για να παραλάβει τους επιβάτες και να τους επιστρέψει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΕΝΑ», ο πιλότος μόλις επιχείρησε να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου με την Αθήνα, ο αεροπειρατής πυροβόλησε πάνω από το κεφάλι του για εκφοβισμό. Αποτέλεσμα ήταν να χτυπηθεί ο υαλοπίνακας της καμπίνας.
Οι αιγυπτιακές αρχές ανέκριναν τον Φλαμουρίδη, με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας.
Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι το 1964 είχε κατηγορηθεί από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών για λιποταξία. Είχε καταδικαστεί από το Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου κατ’ επανάληψη σε φυλάκιση για εξύβριση και πρόκληση σωματικών βλαβών. Είχε καταδικαστεί και «για απείθεια σε διαταγή στρατιωτικής Αρχής».
Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν ότι ο Φλαμουρίδης έκανε την αεροπειρατεία γιατί ήταν σε διάσταση με τον πατέρα του και τη σύζυγό του. Αν και η πραγματικότητα ήταν διαφορετική, η χουντική λογοκρισία δεν επέτρεψε να αποκαλυφθούν τα πολιτικά κίνητρα του δράστη.
Αφού έμεινε 7 μήνες σε φυλακές της Αιγύπτου, κατάφερε να μην εκδοθεί στην Ελλάδα και μεταφέρθηκε στη Σουηδία, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. Ακολούθησε η δίκη του.
Τον Ιούνιο του 1970, καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκισης από το σουηδικό δικαστήριο με την κατηγορία «παρανόμου στερήσεως της ελευθερίας» και «παρανόμου χρήσεως βίας»
Στη συνέχεια απορρίφθηκε και αίτημα της χούντας των Αθηνών «περί εκδόσεως του Φλαμουρίδη». Οι Σουηδοί μπορεί να τον καταδίκασαν σε μικρή ποινή, αλλά τελικά τον προστάτευσαν από το στρατιωτικό καθεστώς.
Την περίοδο 1968-1969, οι αεροπειρατείες είχαν γίνει μέσο διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο
Στις 26 Δεκεμβρίου 1968, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έγινε η πρώτη επίθεση Αράβων κομάντος του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης με στόχο ισραηλινό αεροπλάνο. Ήθελαν να αποδείξουν ότι μπορούν να χτυπούν ισραηλινούς στόχους.
Στο πλαίσιο της αντιδικτατορικής δράσης, τον Αύγουστο του 1969, λίγο μετά την αεροπειρατεία του Φλαμουρίδη, πήρε τη σκυτάλη ο αντικαθεστωτικός γιατρός Τσιρώνης. Ήθελε να καταγγείλει τη Χούντα και να αποδείξει με έγγραφα και στοιχεία τις άθλιες συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων.
Το 1970, ο αεροπόρος Μιχάλης Μανιαδάκης αρνήθηκε να βάλει στη στολή του τα σύμβολα της Χούντας και “δραπέτευσε” με αεροσκάφος στη Σοβιετική Ένωση.
Πηγή αρχικής εικόνας αεροπλάνου : Wikimediamtx Commons
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ