Ο σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιόρ αναγκαζόταν να ντύνει της κυρίες της ναζιστικής Γερμανίας το 1942, για να βγάλει τα «προς το ζην».
Την ίδια στιγμή, η αδερφή του Καθρίν, ρίσκαρε τη ζωή της στον αγώνα εναντίον των Γερμανών.
Ο Ντιόρ γεννήθηκε το 1905 σε πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας του, Μορίς, ήταν βιομήχανος και σκόπευε να κάνει τον γιο του πολιτικό ή διπλωμάτη. Όμως, το 1929, το παγκόσμιο οικονομικό κραχ έφτασε στη Γαλλία και η περιουσία των Ντιόρ εξαφανίστηκε απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Ο Κριστιάν, εκτός από το ότι ήταν συνηθισμένος στην εύκολη ζωή των πλουσίων, είχε ανάγκη τα χρήματα, για να συντηρήσει τα επαγγελματικά του σχέδια.
Εκείνη την περίοδο είχε ανοίξει μία γκαλερί και συνεργαζόταν με μεγάλα ονόματα, όπως ο Πάμπλο Πικάσο. Η γκαλερί έκλεισε, όταν χρεοκόπησε η βιομηχανία του πατέρα του και ο Κριστιάν εργάστηκε ως σχεδιαστής μόδας. Τα χρήματα που έβγαζε, ίσα που κάλυπταν τις ανάγκες του. Το 1940, ο Ντιόρ κατατάχτηκε στον στρατό, για να πόλεμήσει εναντίον των Γερμανών. Η θητεία του ήταν σύντομη.
Οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Γαλλία και το 1942 ο Κριστιάν επέστρεψε στο Παρίσι. Οι Γερμανοί είχαν κλείσει τις περισσότερες επιχειρήσεις μόδας και η πόλη, που κάποτε υπήρξε το «στιλιστικό» κέντρο του κόσμου, είχε παρακμάσει. Οι μόνοι άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακριβά ρούχα, ήταν οι αξιωματικοί των Ναζί και όσοι Γάλλοι συνεργάζονταν μαζί τους. Ο Κριστιάν δούλευε στον οίκο μόδας του Λουσιέν Λελόνγκ, που ήταν απ’ τους λίγους που είχαν καταφέρει να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Έτσι, στο ξεκίνημα της λαμπρής καριέρας του, ο Ντιόρ έντυσε όλες τις κυρίες των Ναζί και των Γάλλων συνεργατών τους. Ο ίδιος υποστήριζε ότι το έκανε για να εξασφαλίσει τη δική του επιβίωση και να στηρίξει τη βιομηχανία της μόδας, χωρίς να τρέφει καμία συμπάθεια προς τους κατακτητές.
Η αδερφή του Ντιόρ στη γαλλική αντίσταση
Ακριβώς την ίδια περίοδο, που ο Κριστιάν έραβε πολυτελείς τουαλέτες για τις συζύγους των Γερμανών αξιωματικών, η αδερφή του, Καθρίν, συμμετείχε στη γαλλική αντίσταση. Έγινε μέλος της οργάνωσης «Massif Central», που συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων. Η Καθρίν μετέφερε τη μυστική αλληλογραφία μεταξύ των μελών, πάντοτε καβάλα στο αγαπημένο της ποδήλατο. Τον Ιούνιο του 1944 συνελήφθη από την Γκεστάπο.
Ο Κριστιάν έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει την αδερφή του. Eίναι άγνωστο αν συμφωνούσε με την αντιστασιακή δράση της αδερφή του, αλλά χρησιμοποίησε τις γνωριμίες του για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Καθρίν. Ο Ραούλ Νόρντλινγκ, ο Σουηδός πρόξενος, υποσχέθηκε στον Κριστιάν ότι η αδερφή του θα παρέμενε υπό την προστασία της Σουηδίας, όσο βρισκόταν σε γαλλικό έδαφος. Δυστυχώς, η Καθρίν είχε ήδη φτάσει στη Γερμανία, κατευθυνόμενη προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρουκ. Στο τρένο, μαζί με την Καθρίν, βρίσκονταν άλλοι 2.600 άνθρωποι.
Μόλις οι 836 έζησαν για να δουν το τέλος του πολέμου. Η Καθρίν ήταν ανάμεσα στους τυχερούς. Παρά τις κακουχίες επέζησε και επέστρεψε στο Παρίσι, τον Μάιο του 1945, όπου παρασημοφορήθηκε. Από το 1947, ξεκίνησε η πιο επιτυχημένη περίοδος στη ζωή του Κριστιάν. Πέθανε 10 χρόνια αργότερα από καρδιακή προσβολή, αλλά κατάφερε, μέσα σε αυτή τη δεκαετία, να χτίσει μία αυτοκρατορία. Ο Ντιόρ έκανε και πάλι κέντρο της μόδας το Παρίσι.
Η μούσα του Ντιόρ
Μεγάλη μούσα του υπήρξε η θρυλική ηθοποιός Μαρλέν Ντίτριχ. Η Γερμανίδα καλλονή είχε εναντιωθεί στον Χίτλερ και μετακόμισε στις Η.Π.Α., όπου έμεινε όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Ήξερε ότι τα ρούχα του Ντιόρ, πριν από εκείνη, τα είχαν φορέσει όλες οι μεγάλες κυρίες της ναζιστικής Γερμανίας;
Η νεοναζί ανιψιά του Κριστιάν Ντιόρ
Η οικογένεια Ντιόρ κάλυψε κάθε πιθανή σχέση με τους Ναζί. Ο Κριστιάν παρέμεινε σχετικά ουδέτερος, η Καθρίν τους πολέμησε και η ανιψιά τους, Φρανσουά τάχθηκε φανατικά υπέρ τους.
Η Φρανσουά Ντιόρ ήταν 27 χρόνια μικρότερη από τον θείο της, Κριστιάν. Όταν ήταν μικρή, ένας Γερμανός αξιωματικός της είχε πει ότι ήταν «ένα πανέμορφο κοριτσάκι της Άρειας φυλής». Η Φρανσουά, μέχρι και τον θάνατό της, θεωρούσε ότι αυτό ήταν το καλύτερο κομπλιμέντο που της είχαν κάνει ποτέ. Υπήρξε η πιο πιστή οπαδός του ναζισμού. Όταν ενηλικιώθηκε, το 1950, ο Χίτλερ και η ναζιστική Γερμανία ανήκαν στο παρελθόν. Αυτό δε τη σταμάτησε, απ’ το να χρηματοδοτεί νεοναζιστικές παρατάξεις στη Γαλλία και τη Βρετανία. Το 1963, παντρεύτηκε τον τρίτο της σύζυγο και αρχηγό του βρετανικού νεοναζιστικού κόμματος, Κόλιν Τζόρνταν.
Στον γάμο τους διαδηλωτές τους πέταξαν αυγά, αλλά το ζευγάρι δεν πτοήθηκε. Ορκίστηκαν πάνω στο βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών Μου», και καθώς έβγαιναν απ’ την εκκλησία, η Φρανσουά Ντιόρ δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι το μόνο που θέλει είναι να γεννήσει «μικρά ναζί παιδιά». Το 1966, φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες, επειδή κολλούσε αυτοκόλλητα με τη σβάστικα στους τοίχους της βρετανικής Πρεσβείας.
Το 1965, έβαλε φωτιά σε αρκετές συναγωγές στο Λονδίνο και μπήκε φυλακή για άλλα τέσσερα χρόνια. Πέθανε το 1993, σε ηλικία 60 ετών, από καρκίνο στους πνεύμονες. Η Καθρίν Ντιόρ, που δε διατηρούσε καμία επαφή με την ανιψιά της, πέθανε το 2008, σε ηλικία 91 ετών. Τον Μάρτιο του 2011, ο οίκος Ντιόρ απέλυσε τον επικεφαλής σχεδιαστή, Τζον Γκαλιάνο, επειδή έκανε αντισημιτικές δηλώσεις. Λίγο μετά, κυκλοφόρησε κι ένα βίντεο, όπου ο Γκαλιάνο είναι μεθυσμένος σε ένα μπαρ και φωνάζει ότι αγαπά τον Χίτλερ.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο μυστηριώδης θάνατος του Κριστιάν Ντιορ στα 52 του. Δεν έγιναν ποτέ γνωστά τα αίτια, ενώ ο οίκος ανέβηκε ραγδαία μετά τον θάνατό του
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ