Ήταν γόνος μίας από τις ιστορικότερες οικογένειες της Αθήνας. Με την χρυσοχοΐα ασχολήθηκε πρώτος ο παππούς του, Ιωάννης Βουράκης, ο οποίος στη συνέχεια κληροδότησε την επικερδή επιχείρηση στα παιδιά του.
Ο Γιάννης Βουράκης θέλησε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μαζί με τον ξάδερφό του, Αντώνη Βουράκη, και την αδερφή του, Λιάνα, εγκαινίασαν το πολυτελές κατάστημα “Selections Βουράκης” στην οδό Βουκουρεστίου 11.
Μερικές δεκαετίες νωρίτερα, στην ίδια οδό, αλλά στον αριθμό 9, διατηρούσαν κοσμηματοπωλείο ο πατέρας του Χρήστος και ο θείος του, Άγγελος.
Την 1η Φεβρουαρίου του 1979, η επιχείρηση στιγματίστηκε από μία πρωτοφανή τραγωδία. Ιταλοί ληστές μπήκαν στο μαγαζί και άρχισαν να πυροβολούν. Από τα πυρά τους έπεσε νεκρός ο Άγγελος, μπροστά στα μάτια του αδερφού του και της μικρής του ανιψιάς, Λιάνας.
Selections Vourakis
Τα χρόνια πέρασαν και τα τρία ξαδέρφια, ο Γιάννης, ο Αντώνης και η Λιάνα Βουράκη αποφάσισαν να γίνουν συνέταιροι. Το 1993 ίδρυσαν την “Selections Βουράκης” στην οδό Βουκουρεστίου.
Το όραμά τους ήταν να φέρουν στην Ελλάδα κομμάτια των κορυφαίων οίκων παγκοσμίως και να προσελκύσουν την πελατειακή κρεμ ντε λα κρεμ της πρωτεύουσας. Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια, έπρεπε να επενδύσουν και τα ανάλογα χρήματα.
Ο χώρος που επέλεξαν να νοικιάσουν στοίχιζε 2 εκατομμύρια δραχμές τον μήνα, ενώ μόνο για τη διακόσμηση ξόδεψαν 140 εκατομμύρια. Επιπλέον, για να “γεμίσουν τα ράφια” έπρεπε να πληρώσουν τους προμηθευτές.
Καθώς το ρευστό τελείωνε, ο Γιάννης Βουράκης άρχισε να δανείζεται. Ο Κώστας Καίσαρης, επίσης κοσμηματοπώλης, μίλησε στους δημοσιογράφους:
«Είναι γνωστό πως στη δουλειά μας δεν βοηθούν και πολύ οι τράπεζες. Το να βρεθεί κάποιος να σου δανείσει με 2% και 3% δεν είναι τοκογλυφία. Από 5% όμως…»
Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους «συνεργαζόταν» ο Γιάννης Βουράκης ήταν επαγγελματίες τοκογλύφοι που δάνειζαν με τόκο που έφτανε ακόμα και το 100%.
Η εξαφάνιση
Όταν η επιχείρηση άρχισε να βουλιάζει από τα χρέη, ο Αντώνης Βουράκης πούλησε το μερίδιό του και αποχώρησε. Ο Γιάννης, μόνος κύριος μέτοχος πλέον, ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει την επιχείρηση και το όραμά του να “πεθάνει”.
Συνέχισε τις ίδιες πρακτικές, με την πεποίθηση ότι η “Selections Vourakis” θα ανέκαμπτε, και η σταδιακή αποπληρωμή των δανειστών θα ήταν ένα βιώσιμο σενάριο. Στο πλευρό του είχε την σύζυγό του, Τζένη. Την είχε γνωρίσει σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Αϊτή και είχε επιστρέψει μαζί του στην Ελλάδα.
Παρά την αισιοδοξία του ζεύγους όμως, μέχρι τα τέλη του 1995, ο Βουράκης βρέθηκε πιο “πνιγμένος” από ποτέ. Οι δανειστές τον πίεζαν ασφυκτικά και οι τοκογλύφοι τον απειλούσαν. Η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά και τα χρέη πια ήταν υπέρογκα.
Στους κύκλους του, άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι σχεδιάζει τη φυγή του. Φήμη που τελικά επιβεβαιώθηκε τον Μάρτιο του 1996. Στις 10 Μαρτίου, ο κοσμηματοπώλης ζήτησε από τους υπαλλήλους του να μαζέψουν όλα τα προϊόντα από τη βιτρίνα και να τα βάλουν στο χρηματοκιβώτιο.
Την επόμενη μέρα, όταν πήγαν να ανοίξουν το μαγαζί και να τα ξαναβάλουν στη θέση τους, συνειδητοποίησαν ότι είχαν κάνει «φτερά». Όπως πολλοί προέβλεψαν, «φτερά» είχε κάνει και ο Γιάννης Βουράκης με τη γυναίκα του από την έπαυλή τους στην Εκάλη.
Το σπίτι βέβαια ήταν ήδη σχεδόν άδειο και πριν εξαφανιστεί. Τον τελευταίο χρόνο το ζευγάρι είχε πουλήσει τα περισσότερα έπιπλα για να αποπληρώσει τα χρέη.
«Πληρωμένοι δολοφόνοι αναζητούν τον Βουράκη»
Τα νέα της εξαφάνισης του επιχειρηματία έκαναν γρήγορα τον γύρο των αθηναϊκών σαλονιών. Σύντομα έφτασαν και στα αυτιά των δανειστών του.
Όλοι υπέθεταν ότι είχε διαφύγει στην πατρίδα της γυναίκας του στην Αϊτή. Ο πατέρας της, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους, το διέψευσε. Από την άλλη, ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι έλαβε μια κλήση του Βουράκη από τις ΗΠΑ.
Αποκάλυψε επιπλέον ότι ο κοσμηματοπώλης οφείλει περί τα 600 εκατομμύρια δραχμές σε 63 δανειστές. Άλλοι πάλι εκτιμούσαν ότι το πραγματικό ποσό που χρώσταγε έφτανε είχε φτάσει τα 3 δις.
Η εφημερίδα “ΣΤΑΡ” δημοσίευσε στο φύλλο της 20ης Μαρτίου τη λίστα με τα ονόματα των δανειστών, καθώς και χειρόγραφα του κοσμηματοπώλη, όπου αναγράφονταν αναλυτικά οι τόκοι των τοκογλύφων.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, «πληρωμένοι δολοφόνοι αναζητούν τον Γιάννη Βουράκη, ο οποίος εξακολουθεί να κρύβεται». Πολλοί κατέθεσαν και μηνύσεις κατά του επιχειρηματία. Τις απέσυραν όμως σύντομα.
Από την άλλη, οι κοντινοί του άνθρωποι χρέωναν σε μεγάλο βαθμό τις κρίσιμες αποφάσεις του επιχειρηματία στην Αϊτινή γυναίκα του. Η αδερφή του Λιάνα είχε δηλώσει το 1996:
«Ο Γιάννης δεν είναι απατεώνας. Είναι θύμα και η αλήθεια θα λάμψει σύντομα».
Η δεύτερη καταστροφή
Τελικά η αλήθεια δεν έλαμψε ποτέ, διότι ο Βουράκης παρέμεινε κρυμμένος μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ξεκίνησε από την αρχή τις επιχειρήσεις του στην Αϊτή, χτίζοντας εκ νέου μια χρυσή αυτοκρατορία. Μέχρι που μια φυσική καταστροφή ήρθε να τον ισοπεδώσει και πάλι.
Στον φονικό σεισμό των 7 ρίχτερ που χτύπησε το 2010 τη μικρή χώρα, η περιουσία του ζευγαριού Βουράκη καταστράφηκε. Φημολογείται ότι τότε χώρισαν οριστικά και οι δρόμοι τους, με την Τζένη να μένει στην πατρίδα της και τον κοσμηματοπώλη να επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά “incognito”.
Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά που βρισκόταν ή με τι ασχολούταν για την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εspressso», ζούσε μόνος του σε ένα μικρό διαμέρισμα που του είχε παραχωρήσει η ξαδέρφη του.
Έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2023 σε ηλικία 75 ετών. Τον θάνατό του γνωστοποίησε η αδερφή του, Λιάνα, μέσω Facebook.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr