Ο κεντρικός δρόμος της Αθήνας όπου κάποτε κυκλοφορούσαν μόνο άλογα και κάρα. Έγινε σύμβολο αγώνων για την παιδεία και τη Δημοκρατία και εκεί ανεγέρθηκαν τα ομορφότερα κτίρια της πόλης

Ο κεντρικός δρόμος της Αθήνας όπου κάποτε κυκλοφορούσαν μόνο άλογα και κάρα. Έγινε σύμβολο αγώνων για την παιδεία και τη Δημοκρατία και εκεί ανεγέρθηκαν τα ομορφότερα κτίρια της πόλης
Είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Σε αντίθεση με τη σημερινή του εικόνα, στη φωτογραφία απεικονίζεται άδειος και μόνο κάρα και άλογα προχωρούν κατά μήκος του δρόμου. H φωτογραφία τραβήχτηκε από άγνωστο φωτογράφο τον Χειμώνα του 1928.

Από τα χρόνια του Όθωνα η ανώτερη κοινωνική τάξη είχε μετακινηθεί στην περιοχή, η οποία είχε ταυτιστεί με την περίφημη βόλτα των Αθηναίων.

Ο Γάλλος συγγραφέας, Έντμοντ Αμπού γράφοντας για την “Ελλάδα του Όθωνος” είχε αναφέρει:

« Ο κομψός κόσμος της Αθήνας έχει για κυριότερη ψυχαγωγία του, χειμώνα- καλοκαίρι τον περίπατο στην οδό Πατησίων. Φθάνουν εκεί με τα πόδια, με αμάξι και κυρίως με άλογο.  Τον Χειμώνα εμφανίζονται εκεί από τις τρεις ως τις πέντε. Το καλοκαίρι από τις επτά ως της εννέα».

1906

1906. Η περιοχή στις αρχές του 20 αιώνα ήταν ο καλύτερος περίπατος των Αθηναίων

Στην περιοχή άνοιξαν οι πρώτοι κινηματογράφοι και τα παλαιότερα θέατρα της Αθήνας. Ανάμεσα τους το θέατρο «Βεάκη», «Άλφα» και το θέατρο «Αλάμπρα», όπου μίλησε το 1928 ο Καζαντζάκης και ο Παναϊτ Ιστράτι μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος για τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από το ταξίδι τους στη Σοβιετική Ένωση.

Μεταξύ άλλων ο Καζαντζάκης είχε πει: «Δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν τη Σοβιετική Ρωσία. Ο ένας είναι εσωτερικός: οι νέες αστικές τάξεις που σχηματίζονται κάτω από την προστασία της Νέας Οικονομικής Πολιτικής. Κουλάκοι, Νέπμαν, γραφειοκράτες. Ο άλλος κίντυνος είναι εξωτερικός: ο παγκόσμιος πόλεμος»

Το ξενοδοχείο Ακρπόλ βρίσκεται στην οδό Πατησίων 51 & Αβέρωφ

Το ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλάς σε παλαιά λήψη. Βρίσκεται στην οδό Πατησίων 51 & Αβέρωφ

Την περίοδο του Μεσοπολέμου, κατά μήκος του δρόμου ανεγέρθηκαν οι πολυκατοικίες και τα πρώτα καταστήματα.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής πλαισιώνουν τον δρόμο, εκ των οποίων πολλά διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Στα αριστερά της αρχικής φωτογραφίας ξεχωρίζει το πενταώροφο κτίριο που στεγάστηκε το Acropole Palace, το οποίο είναι υπό κατασκευή.

Είναι αρχιτεκτονικής αρ νουβό και στα χρόνια του Μεσοπολέμου αποτέλεσε χώρο διασκέδασης της αθηναϊκής μεσαίας τάξης. Στους χώρους του ξενοδοχείου γυρίστηκαν οι πρώτες μεταπολεμικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Από τα μπαλκόνια του φαινόταν το Λυκαβηττό, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο. Από εκεί ο Ολλανδός δημοσιογράφος Άλμπερτ Κουράντ κινηματογράφησε το 1973 την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο.

Είχε νοικιάσει δωμάτιο στο Ακροπόλ Παλάς και όταν άρχισαν να φτάνουν τα τανκς στην οδό Πατησίων τράβηξε το φιλμ που αποτέλεσε ιστορικό ντοκουμέντο.

Λίγο παρακάτω βρίσκεται η νεοκλασική πολυκατοικία, στην οποία μετακόμισε το 1937 η Μαρία Κάλας με την οικογένεια της από τη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται στον αριθμό 61 της Πατησίων και χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα καθηγητή του ΕΜΠ, Κωνσταντίνο Κατσίκι.

Σήμερα, ο δρόμος έχει χάσει την αίγλη των περασμένων χρόνων αλλά τα ιστορικά κτίρια που επέζησαν από την αντιπαροχή θυμίζουν το παρελθόν μιας άλλης εποχής.

Στην αρχική φωτογραφία απεικονίζεται η οδός Πατησίων στο ύψος της οδού Στουρνάρη, η οποία πήρε το όνομα της από τον εθνικό ευεργέτη, Νικόλαο Στουρνάρη. Ο Στουρνάρης καταγόταν από το Μέτσοβο και διέθεσε 100.000 δραχμές για την ίδρυση του Πολυτεχνείου, το οποίο ονομάστηκε Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Αθήνα, ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» του Θανάση Γιοχάλα και της Τόνιας Καφετζάκη, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας

ermou-90-kai-pitaki-_-1900-foto-brettΔιαβάστε στη “ΜτΧ”: Ποιος είναι αυτός ο χωματόδρομος, που έγινε ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας;

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.