16 Φεβρουαρίου 1810. Το Ηράκλειο Κρήτης σχεδόν κατεδαφίστηκε από τον φονικό σεισμό, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ και αγνώστου εστιακού βάθους αφού δεν υπήρχαν ακόμη ειδικές μετρήσεις.
Το χτύπημα του Εγκέλαδου
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 16ης Φεβρουαρίου, ο εγκέλαδος χτύπησε στον Χάνδακα, όπως ονομαζόταν το Ηράκλειο Κρήτης.
Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες της περιόδου, καταστράφηκαν τα 2/3 της πόλης ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις τρεις χιλιάδες. Ο γιατρός, Γιώργος Νικολετάκης, που επέζησε του φονικού σεισμού, έγραφε:
«…εχάλασεν όλα τα σπίτια της χώρας και τα τζαμιά και τους μιναρέδες και επλακώθησαν και άνθρωποι και εχάλασε και χωργιά και μετόχια…»
Ανάμεσα στα κτίρια που κατεδαφίστηκαν ήταν το μοναστήρι του Αγίου Ασωμάτου και ένα βαρύ βενετσιάνικο οικοδόμημα στη νοτιοδυτική πλευρά του Ψηλορείτη. Ο σεισμός δεν περιορίστηκε στα ελληνικά σύνορα. Έγινε έντονα αισθητός από τη Μάλτα μέχρι τη βόρεια Αίγυπτο και από την κεντρική Ιταλία μέχρι τη Συρία.
Διαβάστε ακόμα: Βιβλική καταστροφή. Ο σεισμός του 1928 που ισοπέδωσε όλη την Κόρινθο. Γιατί σώθηκαν χιλιάδες ζωές και υπήρχαν μόνο 20 νεκροί και 30 τραυματίες
Προγενέστεροι σεισμοί
Πριν την 16η Φεβρουαρίου, η Κρήτη είχε χτυπηθεί ξανά από έντονους σεισμούς, που μάλλον προειδοποιούσαν για το “φονικό χτύπημα”.
«…Κατά την διάρκειαν του σεισμού επεκράτει γαλήνη, αλλ΄ ευθύς αμέσως έπνευσε σφοδρός δυτικός άνεμος διαρκέσας επί πολλά ημέρας…»
Το πρωί της 3ης Ιουλίου του 1805, ένας ακόμη ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στο νησί. Πιθανολογείται ότι το επίκεντρο ήταν το Ηράκλειο, λόγω των καταστροφών που καταγράφηκαν στην πόλη. Χωριά ολόκληρα σχεδόν κατεδαφίστηκαν ενώ εκατοντάδες κάτοικοι έμειναν άστεγοι.
Αντίστοιχες ήταν οι συνέπειες του εγκέλαδου στο Ρέθυμνο και τα Χανιά.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από: IScreta
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: “Δεν ξεχνάω τον φόβο που ένιωθα για το αν θα προλάβουμε να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας”. Η φάρσα του 1986 για νέο μεγάλο σεισμό που θα ισοπέδωνε τη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος εγκατέλειπε τα σπίτια πανικόβλητος
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr