Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Κρήτη το 1810. Χιλιάδες νεκροί οδήγησαν στην έξαρση πανώλης

Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Κρήτη το 1810. Χιλιάδες νεκροί οδήγησαν στην έξαρση πανώλης

16 Φεβρουαρίου 1810. Το Ηράκλειο Κρήτης σχεδόν κατεδαφίστηκε από τον φονικό σεισμό, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ και αγνώστου εστιακού βάθους αφού δεν υπήρχαν ακόμη ειδικές μετρήσεις.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 16ης Φεβρουαρίου, ο εγκέλαδος χτύπησε στον Χάνδακα, όπως ονομαζόταν το Ηράκλειο Κρήτης.

Ο καταστροφικός σεισμός του 1810 στην Κρήτη. Ισοπεδώθηκε σχεδόν ολόκληρο το Ηράκλειο Κρήτης ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 3.000

Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες της περιόδου, καταστράφηκαν τα 2/3 της πόλης ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις τρεις χιλιάδες. Ο γιατρός, Γιώργος Νικολετάκης, που επέζησε του φονικού σεισμού, έγραφε:

«…εχάλασεν όλα τα σπίτια της χώρας και τα τζαμιά και τους μιναρέδες και επλακώθησαν και άνθρωποι και εχάλασε και χωργιά και μετόχια…»

Ανάμεσα στα κτίρια που κατεδαφίστηκαν ήταν το μοναστήρι του Αγίου Ασωμάτου και ένα βαρύ βενετσιάνικο οικοδόμημα στη νοτιοδυτική πλευρά του Ψηλορείτη. Ο σεισμός δεν περιορίστηκε στα ελληνικά σύνορα. Έγινε έντονα αισθητός από τη Μάλτα μέχρι τη βόρεια Αίγυπτο και από την κεντρική Ιταλία μέχρι τη Συρία.

Διαβάστε ακόμα: Βιβλική καταστροφή. Ο σεισμός του 1928 που ισοπέδωσε όλη την Κόρινθο. Γιατί σώθηκαν χιλιάδες ζωές και υπήρχαν μόνο 20 νεκροί και 30 τραυματίες

Στη Μάλτα υπολογίζεται ότι διήρκεσε δύο λεπτά ενώ στην Νάπολη ένα λεπτό. Παρότι ήταν ένα σύντομο “χτύπημα” υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για κατοίκους της Νότιας Ιταλίας, που, από τον φόβο τους, έμειναν έξω από τα σπίτια τους όλη τη νύχτα. Ζημιές καταγράφηκαν επίσης στα νησιά του νότιου Αιγαίου, στο Κάιρο, στη Ροζέτα, στην Αλεξάνδρεια και στη βόρεια Αίγυπτο.
Μάλιστα, η κατάρρευση τμήματος του ναού του Άμμωνα, στην όαση Σίβα στην Αίγυπτο, που σημειώθηκε το 1811, αποδόθηκε στον καταστροφικό σεισμό του 1810.
Πιθανολογείται ότι οι εκατόμβες νεκρών και η καθυστερημένη ταφή των πτωμάτων τους, που κείτονταν για μέρες στους δρόμους, έπαιξαν ρόλο στην έξαρση της πανώλης στην πόλη, που εκείνη την περίοδο ενδημούσε σε ολόκληρο το νησί.

Προγενέστεροι σεισμοί

Πριν την 16η Φεβρουαρίου, η Κρήτη είχε χτυπηθεί ξανά από έντονους σεισμούς, που μάλλον προειδοποιούσαν για το “φονικό χτύπημα”.

Διαβάστε ακόμα: Τσαρλς Ρίχτερ, ο επίστημονας που επινόησε την κλίμακα μέτρησης των σεισμών έπασχε από το σύνδρομο Άσπεργκερ. Μελετούσε ακόμη και όταν κοιμόταν, καθώς είχε εγκαταστήσει σεισμογράφο μέσα στο σαλόνι του

Την 28η Οκτωβρίου του 1794, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη για λίγα δευτερόλεπτα. Το επίκεντρο ήταν τα Χανιά. Ο Κρητικός επιστήμονας Ελευθέριος Πλατάκης, που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και μελέτη των σεισμικών δονήσεων που έπληξαν το νησί, έγραφε για εκείνη την ημέρα:

«…Κατά την διάρκειαν του σεισμού επεκράτει γαλήνη, αλλ΄ ευθύς αμέσως έπνευσε σφοδρός δυτικός άνεμος διαρκέσας επί πολλά ημέρας…»

Το πρωί της 3ης Ιουλίου του 1805, ένας ακόμη ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στο νησί. Πιθανολογείται ότι το επίκεντρο ήταν το Ηράκλειο, λόγω των καταστροφών που καταγράφηκαν στην πόλη. Χωριά ολόκληρα σχεδόν κατεδαφίστηκαν ενώ εκατοντάδες κάτοικοι έμειναν άστεγοι.

Αντίστοιχες ήταν οι συνέπειες του εγκέλαδου στο Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από: IScreta

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: “Δεν ξεχνάω τον φόβο που ένιωθα για το αν θα προλάβουμε να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας”. Η φάρσα του 1986 για νέο μεγάλο σεισμό που θα ισοπέδωνε τη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος εγκατέλειπε τα σπίτια πανικόβλητος

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.