του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο Κλάρενς Λιρόι (Λι) Βαν Κλιφ ο νεότερος ήταν Αμερικανός ηθοποιός. Η καριέρα που διήρκεσε σχεδόν 40 χρόνια και έπαιξε σε περισσότερες από 170 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες.
Είναι περισσότερο γνωστός ως πρωταγωνιστής των σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, «Για λίγα δολάρια περισσότερα» και «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος».
Η τελευταία ταινία τον έκανε κινηματογραφικό αστέρα πρώτου μεγέθους και τον καθιέρωσε στον ρόλο του «κακού» του Χόλυγουντ. Ο ίδιος δεν είχα καμία σχέση με την κινηματογραφική του εικόνα και όλοι όσοι τον ήξεραν τον χαρακτήριζαν ως ένα καλό και πράο άνθρωπο.
Χειριστής σόναρ σε ναρκαλιευτικό στον Β΄ Π.Π.
Το 1942 ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μπει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο 17χρόνος Λι Βαν Κλιφ κατατάχθηκε στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Εκπαιδεύθηκε ως χειριστής σόναρ και μετατέθηκε στον ναρκαλιευτικό «Ινκρέντιμπλ» (USS Incredible).
Το πλοίο του αρχικά περιπολούσε στην Καραϊβική και στη συνέχεια στάλθηκε στη Μεσόγειο όπου πήρε μέρος σε πολεμικές αποστολές στο πλαίσιο της απόβασης των Συμμάχων στη νότια Γαλλία τον Αύγουστο του 1944.
Τον Ιανουάριο του 1945, το «Ινκρέντιμπλ» στάλθηκε στη Μαύρη Θάλασσα στη βάση του Σοβιετικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Από εκεί συνέδραμε το σοβιετικό ναυτικό σε αποστολές εκκαθάρισης θαλασσίων ναρκοπεδίων και περιπολίες για τη διάσωση αεροπόρων και ναυαγών.
Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις αποστολές του, το ναρκαλιευτικό επέστρεψε στην αρχική του βάση στο Παλέρμο.
Το πλήρωμα του «Ινκρέντιμπλ» ήταν από τις ελάχιστους άνδρες δυτικής δύναμης που πήραν μέρος σε πολεμικές αποστολές μαζί με τους Σοβιετικούς συμμάχους τους στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Για τη δράση του ως χειριστής σόναρ, ο Βαν Κλιφ τιμήθηκε με διάφορα παράσημα με πιο σημαντικό τον «Χάλκινο Αστέρι» που απονέμεται σε στελέχη του αμερικανικού ναυτικού για ηρωισμό στη διάρκεια μιας πολεμικής αποστολής. Από το ναυτικό απολύθηκε το 1946.
Ο “φιλότιμος” Λι Βαν Κλιφ
Ο Βαν Κλιφ αποφάσισε να γίνει ηθοποιός και ξεκίνησε να παίζει σε μία ερασιτεχνική θεατρική ομάδα. Επειδή όμως έπρεπε και να βιοπορίζεται σπούδασε λογιστική.
Λίγο καιρό αφότου ξεκίνησε να εργάζεται ως λογιστής, του προσφέρθηκε ο πρώτος επαγγελματικός του ρόλος στον κινηματογράφο. Ήταν η ευκαιρία που περίμενε για να ξεκινήσει την καριέρα του ως ηθοποιός, αυτό που πραγματικά ήθελε.
Η προσφορά έγινε Παρασκευή και θα έπρεπε να ξεκινήσει στη νέα δουλειά Δευτέρα.
Όμως σύμφωνα με το συμβόλαιο που είχε υπογράψει ως λογιστής, ο Βαν Κλιφ θα έπρεπε να ειδοποιήσει τον εργοδότη του δύο εβδομάδες πριν στην περίπτωση που παραιτούνταν ώστε να προλάβει να βρει τον αντικαταστάτη του.
Όταν το ανέφερε στον παραγωγό που του πρόσφερε τη δουλειά ως ηθοποιός, εκείνος του απάντησε κατηγορηματικά ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει τα γυρίσματα τη Δευτέρα ειδάλλως δεν θα έπαιρνε τη δουλειά.
Ο Λι Βαν Κλιφ ως καλός και φιλότιμος υπάλληλος αποφάσισε να μη τη δεχτεί παρά το γεγονός ότι ήταν η ευκαιρία που κυνηγούσε για χρόνια. Πολλοί άλλοι στη θέση του θα αποδέχονταν αμέσως την πρόταση του κινηματογραφικού παραγωγού.
Όμως από το αδιέξοδο τον έβγαλε ο ίδιος ο εργοδότης του. Μόλις έμαθε ότι του είχε γίνει πρόταση να παίξει ως ηθοποιός τον απέλυσε αμέσως ώστε να μπορέσει να την αποδεχτεί και να είναι εντάξει απέναντί του.
Έτσι ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο και στη συνέχεια την τηλεόραση.
Σέρτζιο Λεόνε
Όμως μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έπαιζε σε μικρούς ρόλους και είχε μικρή αναγνωρισιμότητα. Ο Λι Βαν Κλιφ είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την καριέρα του ως ηθοποιός όταν το 1965 ο Ιταλός σκηνοθέτης Σέρτζιο Λεόνε τον έκανε συμπρωταγωνιστή του Κλιντ Ίστγουντ στην ταινία του «Για λίγα δολάρια περισσότερα».
Το σπαγγέτι-γουέστερν υπήρξε τεράστια επιτυχία και απογείωσε την καριέρα του Βαν Κλιφ.
Τον επόμενο χρόνο ο Λεόνε τον είχε και πάλι σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος». Εκεί έπαιξε τον «Αγγελομάτη», τον «κακό» της ταινίας.
«Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος» έκανε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από το «Για λίγα δολάρια περισσότερα» και ο Λι Βαν Κλιφ έγινε ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς σε όλο τον κόσμο. Όμως, το αποτέλεσμα ήταν να καθιερωθεί στον ρόλο του «κακού».
Αυτό αρχικά δεν άρεσε στον Λι Βαν Κλιφ αλλά γρήγορα το αποδέχτηκε όπως ανάφερε σε συνέντευξή του:
«Δείχνω κακός χωρίς καν να προσπαθώ (να τον κάνω). Το κοινό φυσικά με μισεί όταν με βλέπει στην οθόνη. Θα μπορούσα να παίξω κάποιον με σμόκιν και οι άνθρωποι θα πίστευαν ότι ήμουν αχρείος.
Ένας ηθοποιός μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα όταν παίζει τον κακό. Οι ταινίες είναι γεμάτες από πρωταγωνιστές που παίζουν τον «καλό» αλλά με ρηχές ερμηνείες… είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεις έναν «καλό» κακό».
Όλοι όσοι γνώριζαν τον Λι Βαν Κλιφ συμφωνούσαν ότι ήταν ένας καλός και ήρεμος άνθρωπος
Δεν είχε καμία σχέση με το ρόλο του «κακού» στις ταινίες όπου πρωταγωνιστούσε.
Αρνείται να χαστουκίσει μία ηθοποιό
Στη διάρκεια μιας σκηνής στον «Καλό, τον Κακό και τον Άσχημο», ο χαρακτήρας που ερμήνευε ο Λι Βαν Κλιφ έπρεπε με βάση το σενάριο να χαστουκίσει πολλές φορές μία πόρνη για να της αποσπάσει πληροφορίες.
Ο Βαν Κλιφ αρνιόταν επίμονα να το κάνει κάθε φορά που του το ζητούσε ο Λεόνε. Η απάντησή του ήταν ότι δεν χτυπούσε ποτέ γυναίκες ακόμη και αν ήταν στο πλαίσιο μιας ταινίας.
Η ίδια η ηθοποιός που έπαιζε την πόρνη, η Ράντα Ρασίμοβα, έλεγε στον Βαν Κλιφ να τη χαστουκίσει. Ήταν επαγγελματίας και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με τα χτυπήματα που θα της έδινε ο συνάδελφός της.
Όμως, αυτός συνέχισε να αρνείται, και απείλησε να φύγει από την ταινία αν όλοι επέμεναν να χαστουκίσει τη Ρασίμοβα.
Τελικά, ο Σέρτζιο Λεόνε ανέθεσε στον Ρομάνο Πούπο, ένα Ιταλό ηθοποιό και κασκαντέρ να κάνει τη σκηνή.
Ενώ ο Λι Βαν Κλιφ φαίνεται να χαστουκίζει περισσότερες από πέντε φορές τη Ρασίμοβα, αυτό στην πραγματικότητα το κάνει ο Πούπο δίχως να φαίνεται το πρόσωπό του.
Δείτε εδώ τη σκηνή του Λι Βαν Κλιφ με τη Ράντα Ρασίμοβα από την ταινία: “Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος” (1966)
Ειδήσεις σήμερα:
- Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ. Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
- Συνελήφθη ο τραγουδιστής, Χρήστος Μάστορας, ύστερα από αλκοτέστ τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας
- Πανεπιστήμιο Γάνδης για Τέμπη: Δεξαμενή με 3,5 τόνους εύφλεκτων υγρών στο πρώτο βαγόνι του εμπορικού τρένου. Η αντίδραση της κυβέρνησης
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr