Ο Ιταλός πρωταθλητής ποδηλασίας που διέσωσε στον πόλεμο εκατοντάδες Εβραίους. Πως κατάφερε να μεταφέρει πλαστές ταυτότητες μέσα στο σκελετό του ποδηλάτου του

Ο Ιταλός πρωταθλητής ποδηλασίας που διέσωσε στον πόλεμο εκατοντάδες Εβραίους. Πως κατάφερε να μεταφέρει πλαστές ταυτότητες μέσα στο σκελετό του ποδηλάτου του
Ο Τζίνο Μπαρτάλι κατέγραψε πάνω από 150.739 χιλιόμετρα ως ποδηλάτης, κερδίζοντας κορυφαίες διοργανώσεις όπως ο Γύρος της Ιταλίας και ο Γύρος της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Μπαρτάλι συμμετείχε σε μία μυστική αποστολή διάσωσης Εβραίων, χρησιμοποιώντας αυτό που ήξερε να κάνει καλά: το ποδήλατό του.
Η αναγνώριση και η άρνηση στον Μουσολίνι

Ο Τζίνο Μπαρτάλι έγινε ευρέως γνωστός το 1936 όταν κέρδισε τον ποδηλατικό γύρο της Ιταλίας. Δύο χρόνια αργότερα επανέλαβε το επίτευγμά του όταν έκοψε πρώτος το νήμα στον γύρο της Γαλλίας, το 1938. Μετά τη δεύτερη μεγάλη επιτυχία, κάποιοι υψηλόβαθμοι Ιταλοί είχαν προτείνει στον πρωταθλητή ποδηλάτη να αφιερώσει τη μεγάλη του νίκη στον δικτάτορα Μουσολίνι. Χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες ο Τζίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά, αφού ήξερε ότι η κίνηση αυτή θα σήμαινε την αναγνώριση του καθεστώτος του Μουσολίνι.

Η επικίνδυνη αποστολή

Ο Μπαρτάλι συνέχισε τους αγώνες ποδηλασίας για την επόμενη πενταετία, έως τη στιγμή που δέχθηκε μία περίεργη και επικίνδυνη πρόταση.

Το 1943 και ενώ οι Εβραίοι της Ιταλίας στέλνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Καρδινάλιος Φλωρεντίας Ελία Ντάλα Κόστα του πρότεινε να λάβει μέρος στο μυστικό δίκτυο διάσωσης Εβραίων, αλλά και άλλων που καταζητούνταν. Ο Μπαρτάλι δέχθηκε αμέσως και πάλι χωρίς να το σκεφτεί.

Η αποστολή ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Θα υποδυόταν πως θα έκανε προπόνηση με το ποδήλατο και θα μετέφερε παραποιημένα έγγραφα Εβραίων σε ένα μυστικό τυπογραφείο, προκειμένου να εκδώσουν και να διαφύγουν με νέες ταυτότητες.

Ο Μπαρτάλι έκρυβε τα έγγραφα στο τιμόνι και τον σκελετό του ποδηλάτου, ενώ οι διαδρομές που έκανε με κίνδυνο τη ζωή του ήταν τεράστιες. Φλωρεντία, Ρώμη, Ασίζη, Γένοβα, ήταν οι πόλεις στις οποίες μετέφερε τα έγγραφα των Εβραίων.

Όταν οι αρχές σταματούσαν τον Μπαρτάλι για έλεγχο ο πρωταθλητής δεν αντιστεκόταν ούτε προσπαθούσε να ξεφύγει. Ωστόσο, τους παρακαλούσε να μην πειράξουν τον σκελετό διότι ήταν φτιαγμένος με τρόπο ώστε να πιάνει «υψηλές επιδόσεις»…

Το ποδήλατο του Μπαρτάλι σε έκθεση στην Ιταλία / Wikimediamtx Commons

Η σύλληψη

Ο Τζίνο Μπαρτάλι αν και υπεράνω πάσης υποψίας δεν γλίτωσε τη σύλληψη. Μεταφέρθηκε στη φυλακή από τους μελανοχίτωνες (Εθελοντική Πολιτοφυλακή Εθνικής Ασφάλειας επί Μουσολίνι) οι οποίοι τον ανέκριναν για τρεις μέρες, αλλά δεν ομολόγησε ποτέ. Ο Μπαρτάλι δε βασανίστηκε γιατί ήταν εθνικός ήρωας και αφέθηκε ελεύθερος.

Ωστόσο, δεν σκέφτηκε ποτέ να σταματήσει να προσφέρει βοήθεια στους διωκόμενους και για αρκετό καιρό δρούσε κρυμμένος στην Τσιτά Ντι Καστέλλο στην Περούτζια. Για μεγάλο διάστημα έκρυβε στο σπίτι του το φίλο του Τζιάκομο Γκόλντεν Μπεργκ με την οικογένειά του, γνωρίζοντας ότι η υπόθαλψη Εβραίων σήμαινε θανατική ποινή. Σε μαρτυρία του, χρόνια αργότερα, ο γιος του Τζιάκομο, Τζόρτζιο, είχε πει για τον ηρωϊκό ποδηλάτη: «Ρίσκαρε όχι μόνο τη ζωή του αλλά και τη ζωή της οικογένειάς του. Αλλά μας έσωσε τη ζωή. Αν δεν μας έκρυβε, δεν είχαμε πού αλλού να πάμε».

Ο ταπεινός Τζίνο Μπαρτάλι και η τιμητική διάκριση

Ο Αντρέα Μπαρτάλι, γιος του μεγάλου ποδηλάτη και αντιστασιακού, είχε δηλώσει ότι δεν έμαθε πολλά για τη δράση του πατέρα του καθώς ο ίδιος δεν μιλούσε για το θέμα. «Όταν ρώτησα τον πατέρα μου για ποιο λόγο δεν ήθελε να μιλήσω σε κανέναν για τη δράση του, μου απάντησε: «πρέπει να κάνεις καλό αλλά να μη μιλάς γι΄ αυτό. Αν μιλάς, τότε εκμεταλλεύεσαι τις δυστυχίες των άλλων για δικό σου όφελος».

Έως το τέλος της ζωής του, ο Μπαρτάλι υποστήριζε με σθένος ότι οι πραγματικοί ήρωες είναι άλλοι και όχι αυτός. «Θέλω να με θυμούνται για τις αθλητικές μου επιδόσεις. Οι αληθινοί ήρωες είναι άλλοι, εκείνοι που υποφέρουν στην ψυχή τους, στην καρδιά, στο πνεύμα, στο μυαλό τους γι αυτούς που αγαπάνε. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες. Εγώ είμαι απλώς ένας ποδηλάτης.»

Ο Τζίνο Μπαρτάλι κατά τη διάρκεια του “Γύρου της Ιταλίας” το 1940 / Wikimediamtx Commons

Ο πρωταθλητής ποδηλάτης πέθανε στη Φλωρεντία τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 86 ετών. Το 2013 τιμήθηκε μετά θάνατον με τον τίτλο Righteous Among the Nations, διάκριση που απονέμεται σε μη Εβραίους οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να προστατεύσουν, να κρύψουν ή να φυγαδεύσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Η ζωή και η δράση του Τζίνο Μπαρτάλι έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο «My Italian Secret: The Forgotten Heroes». Δείτε το τρέιλερ:

MY ITALIAN SECRET: The Forgotten Heroes Trailer

Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Νίκη ή Θάνατος». Το σημείωμα του Μουσολίνι που τρομοκράτησε τους Ούγγρους στον τελικό του Μουντιάλ της Γαλλίας. Έχασαν τον αγώνα για να μην πεθάνουν οι Ιταλοί

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr