Η σπάνια φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην Πανεπιστημίου στις 6 Δεκεμβρίου του 1912. Στην ιστορική λήψη εικονίζεται ο Ιταλός επαναστάτης Ριτσιότι Γκαριμπάλντι που έχει φτάσει στην Αθήνα για να στηρίξει τους Έλληνες στην μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία για την απελευθέρωση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και των νησιών.
Ο Γκαριμπάλντι είχε πράξει ανάλογα και το 1897 στον ελληνοτουρκικό πόλεμο όταν πολέμησε με 300 Ιταλούς στο πλευρό της Ελλάδας, στον Δομοκό. Το 1912 αποφάσισε να πολεμήσει στους Βαλκανικούς πολέμους και σχημάτισε σώμα από 1.200 Ιταλούς και Βρετανούς εθελοντές, οι οποίοι με επικεφαλής τον γιο του, Π. Γκαριμπάλντι βοήθησαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους.
Ήταν ένας πόλεμος που κινητοποίησε όλο το λαό και προκάλεσε ένα πρωτοφανές κύμα εθελοντών από όλα τα μέρη του ελληνισμού, εντός και εκτός Ελλάδας.
Βουλευτές άφησαν τα έδρανα της Βουλής και πήγαν στην πρώτη γραμμή, μαζί με γιους και κόρες πρωθυπουργών, ολυμπιονίκες, δημάρχους ακόμα και κυρίες της αριστοκρατίας των Αθηνών.
Αμερικανοί και Ιταλοί συγκινήθηκαν από τον αγώνα των Ελλήνων και έσπευσαν να προσφέρουν το αίμα τους στα βουνά της Ηπείρου.
Το ιταλικό τάγμα των Γαριβαλδινών με ηγέτη τον Ριτσιότι Γκαριμπάλντι, πολέμησε στο πλευρό των Ελλήνων.
Όταν ο Γκαριμπάλντι ξεκίνησε να έρθει στην Ελλάδα, οι ιταλικές αρχές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν και τότε εκείνος απάντησε «όποιος με πλησιάσει θα τον χτυπήσω».
Ο έλληνας βουλευτής, Αλέξανδρος Ρώμας, όχι μόνο υποδέχτηκε τους Ιταλούς, αλλά βρέθηκε αυτοπροσώπως στην πρώτη γραμμή και πήρε μέρος στη φονική Μάχη του Δρίσκου τον Νοέμβριο του 1912 έξω από τα Ιωάννινα.
Οι εθελοντές ήταν τόσοι πολλοί που δεν μπορούσαν να τους εξοπλίσουν και αναγκάζονταν να τους διώχνουν.
Στο τάγμα των Γαριβαλδινών εντάχθηκε και ο βουλευτής και ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, ο οποίος επειδή ήταν 54 ετών ο ελληνικός στρατός τον απέκλεισε. Έτσι βρήκε θέση στο σώμα των Γαριβαλδινών και πολέμησε μαζί τους στην πρώτη γραμμή και σκοτώθηκε.
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τη συμβολή του τάγματος των Γαριβαλδινών στο αποκαλούμενο «Έπος των εθελοντών».
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Νικολάκη Εφέντης. Το άδοξο τέλος του καλύτερου Έλληνα κατασκόπου, που προδόθηκε μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr