Η Σαρία είναι ο ισλαμικός νόμος, που με βάση το ιερό Κοράνι, διέπει ή επηρεάζει το δίκαιο πολλών μουσουλμανικών χωρών.
Οι πιο φιλελεύθερες έχουν κρατήσει μόνο ορισμένες διατάξεις περί σεμνότητας. Άλλωστε, στην ουσία, η Σαρία λειτουργεί ως κώδικας συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες.
Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται οι προσευχές, η νηστεία, οι δωρεές προς τους φτωχούς. Μέσω της Σαρία, επιδιώκεται να δοθεί η δυνατότητα στους μουσουλμάνους να μάθουν να ζουν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας συμμορφωμένοι με τις επιθυμίες του Θεού.
Μάλιστα, βάσει των μουσουλμάνων νομικών του 14ου αιώνα, η Σαρία πρέπει να εγγυάται πέντε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα: το δικαίωμα στη ζωή, την ιδιοκτησία, την ελευθερία της θρησκείας, την ελευθερία του νου (συμπεριλαμβανομένου του λόγου) και τη δημιουργία οικογένειας.
Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν επιλέξει να αγνοήσουν αυτές τις “εγγυήσεις”. Αντίθετα, έχουν ερμηνεύσει τον Ισλαμικό Νόμο με τρόπο που να δικαιολογούνται απάνθρωπες πρακτικές. Έτσι, η επιβολή βάρβαρων ποινών όπως ακρωτηριασμοί και λιθοβολισμοί, η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των γυναικών και η ανάκληση βασικών ελευθεριών των πολιτών, είναι η ερμηνεία των Ταλιμπάν.
Διαβάθμιση ποινών
Υπό τον Ισλαμικό Νόμο των Ταλιμπάν, τα αδικήματα εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:
- Τα αδικήματα Tazir: είναι τα λιγότερο σοβαρά και εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή.
- Τα εγκλήματα Qisas: επιβάλλουν ο δράστης να υποστεί ό,τι έπαθε και το θύμα.
- Hudud: είναι ο πιο σοβαρός τύπος αδικήματος και θεωρούνται εγκλήματα κατά του Θεού.
Στα Tazir περιλαμβάνονται κλοπές μεταξύ συγγενών, απόπειρες ληστείας, ψευδορκίες και οφειλές δανείων.
Τα Qisas είναι το αντίστοιχο της λαϊκής έκφρασης “οφθαλμός αντί οφθαλμού”. Εφαρμόζεται συχνά σε υποθέσεις δολοφονίας, όπου το δικαστήριο κρίνει ότι ο θύτης πρέπει να έχει τη μοίρα του θύματος, τον θάνατο.
Τέλος στα Hudud συγκαταλέγονται εγκλήματα όπως η ένοπλη ληστεία, η πορνεία και η κατανάλωση αλκοόλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ποινές ποικίλουν. Οι πιο ελαφριές είναι ακρωτηριασμοί, ενώ οι αυστηρότερες διακυμαίνονται από λιθοβολισμούς μέχρι τη δημόσια εκτέλεση.
Σαρία στο Αφγανιστάν
Την πενταετία 1996-2001, ο τρόπος που οι Ταλιμπάν ερμήνευσαν τη Σαρία έδινε έμφαση στην αυστηροποίηση των ποινών. Βάσει των πεποιθήσεών τους, τα χρηστά ήθη του Ισλάμ κινδυνεύουν από την επέλαση της δυτικής κουλτούρας. Βασικός στόχος τους ήταν -και παραμένει- να απολέσουν καθετί το δυτικό.
Έτσι, για τους άντρες, οι αυστηροί κανόνες ηθικής περιορίζονται στην απαγόρευση δυτικών τρόπων διασκέδασης, κατανάλωσης αλκοόλ και ορισμένων τροφών. Σε περίπτωση παράβασης, φυσικά κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με ακραίες ποινές.
Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υποβαθμίζονται σε πολίτες β’ κατηγορίας.
Απαγορεύεται να μορφωθούν και να εργαστούν. Από την ηλικία των 8, υποχρεούνται να φορούν μπούρκα, το μαύρο ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα εκτός από τουε οφθαμλούς.
Επιτρέπεται να κυκλοφορούν εκτός του σπιτιού τους, μόνο με τη συνοδεία κάποιου άνδρα συγγενή. Ακόμα και το μπαλκόνι ή η αυλή θεωρείται έξοδος.
Η εικόνα της γυναίκας επίσης λογοκρίνεται. Δεν επιτρέπεται η δημοσίευση φωτογραφιών που απεικονίζουν γυναίκες σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία ή διαφημίσεις.
Και παρά τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων των Ταλιμπάν ότι η νέα διακυβέρνηση θα είναι πιο φιλελεύθερη από την “εφιαλτική πενταετία”, δεν πείθουν.
Η θρησκευτική αστυνομία κυνηγά όποιον δε συμμορφώνεται με το νόμο του Ισλάμ και οι γυναίκες στερούνται όλα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Από τις 14 Αυγούστου έως τις αρχές του Σεπτέμβρη του 2021, περισσότεροι από 123.000 Αφγανοί πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα. Ξένοι υπήκοοι έχουν επίσης φύγει μαζικά. Ελάχιστοι ξένοι προτίθενται να μείνουν σε μία χώρα που κυριαρχείο ισλαμικός μεσαίωνας. Ωστόσο, η φυγή γίνεται όλο και πιο δύσκολη και δαπανηρή. Οι Ταλιμπάν χρειάζονται Αφγανούς εντός του κράτους προκειμένου να δημιουργήσουν τον λαό που οραματίζονται, με οδηγό την δική τους ερμηνεία για το Ισλάμ.
αρχική εικόνα: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
- Ηράκλειο. Το τροχαίο ήταν δολοφονία. Σοκαριστικό βίντεο με τον οδηγό να πέφτει πάνω στην γυναίκα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ