Στις 27 Απριλίου 1944 ο ΕΛΑΣ έκανε σαμποτάζ στη 41η Μεραρχία Οχυρών, η οποία ήταν υπό τη διοίκηση του υποστράτηγου Φράντς Κρεχ, στους Μολάους Λακωνίας.
Ο Κρεχ και οι τρεις άντρες της συνοδείας του σκοτώθηκαν, με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των Γερμανών, οι οποίοι αποφάσισαν να εκτελέσουν ως αντίποινα 200 Έλληνες εξόριστους.
Πενήντα Έλληνες για κάθε νεκρό Γερμανό.
Αυτή ήταν η “εξίσωση” των Ες Ες.
Η διαταγή των Γερμανών δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 30 Απριλίου:
«Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίστησαν. Ως αντίποινα διατάχτηκε:
Ο τυφεκισμός 200 Κομμουνιστών την 1.5.1944. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων. Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.
Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος.»
Οι περισσότεροι ήταν Έλληνες κομμουνιστές, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί επί δικτατορίας Μεταξά και ήταν φυλακισμένοι στην Ακροναυπλία, την Ανάφη και τον Αϊ-Στράτη.
Όταν οι Γερμανοί κατέκτησαν τη χώρα, παραδόθηκαν σε αυτούς από το ελληνικό κράτος.
Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, τους μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου.
Παρά τις αντιδράσεις του ΕΑΜ, των συγγενών και του αρχιεπισκόπου, η εκτέλεση ορίστηκε για την 1η Μαίου 1944.
Ο κατάλογος με τους μελλοθάνατους είχε συνταχθεί στα γραφεία των Ες Ες.
Παρόλο, που οι εξόριστοι δεν είχαν πολεμήσει κατά των Γερμανών, καθώς ήταν φυλακισμένοι από τη δικτατορία του Μεταξά, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δέκα φορτηγά τους μετέφεραν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, έγραφαν σημειώματα στους αγαπημένους τους και τα πετούσαν στο δρόμο.
Ο γεωπόνος Νίκος Μαριακάκης από τα Χανιά έγραφε: «Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος».
Ανάμεσα τους ήταν και ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο οποίος είχε συλληφθεί από τη δικτατορία Μεταξά, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.
Μιλούσε Ρωσικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά καθώς και Τούρκικα και εκτελούσε χρέη διερμηνέα στον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ.
Για αυτό τον λόγο, ο Φίσερ του έδωσε χάρη.
Ο Σουκατζίδης του απάντησε ότι θα δεχόταν να ζήσει υπό τον όρο να μην πάρει κανένας άλλος τη θέση του.
Οι Γερμανοί δεν το δέχτηκαν και τελικά, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με τους υπόλοιπους 199 εξόριστους.
Στο τελευταίο του γράμμα προς τον πατέρα του, έγραφε: «Πατερούλη, πάω για εκτέλεση, να ‘σαι περήφανος για το μονάκριβο γιο σου. Ν’ αγαπάς και να λατρεύεις την κορούλα σου και την αδερφούλα μου, κι οι δυο τους μεγάλοι άνθρωποι. Γεια, γεια πατερούλη.».
Στην αρραβωνιαστικιά του έγραψε: «Η τελευταία σκέψη μαζί σου. Θα ‘θελα να σε κάνω ευτυχισμένη. Να βρεις σύντροφο άξιό σου και άξιό μου».
Οι εκτελέσεις έγιναν άνα 20 άτομα. Ο Σουκατζίδης, ήταν στο νούμερο 71 αλλά τον έβαλαν στην τελευταία εικοσάδα για να επιτελέσει τον ρόλο του μεταφραστή.
Όσοι περίμεναν τη σειρά τους, έπρεπε να μεταφέρουν τους νεκρούς στα φορτηγά.
Στις 10 το πρωί οι εκτελέσεις είχαν ολοκληρωθεί. Οι 200 νεκροί της Καισαριανής μεταφέρθηκαν στο Γ’ νεκροταφείο, σε ομαδικούς τάφους.
Μια νέα κοπέλα από τη Χίο που ζούσε στο Μετς, η Σεμίραμις, υπέστη καρδιακό επεισόδιο την Πρωτομαγιά του 1944, όταν είδε το αίμα να ρέει από ένα φορτηγό των Γερμανών που μετέφερε στην καρότσα τα πτώματα.
Την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή από τους Ναζί και τον ηρωισμό που επέδειξε ο Σουκατζίδης πραγματεύεται η νέα ταινία του σκηνοθέτη, Παντελή Βούλγαρη, με τίτλο «Το τελευταίο σημείωμα».
Το σενάριο έγραψε η Ιωάννα Καρυστιάνη, ενώ τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο φρούριο Ιτζεδίν, στα Χανιά.
Ο Βούλγαρης ήθελε εδώ και πολλά χρόνια να γυρίσει ταινία για την εκτέλεση στην Καισαριανή.
Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Ναπολέων Σουκατζίδης, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου, ενώ τη μνηστή του Χαρά Λιουδάκη, η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελίνα Κράιλινγκ.
Η Κράιλινγκ ανέφερε σε συνέντευξη της, ότι μόλις διάβασε το σενάριο δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει.
Ο Γερμανός ηθοποιός που υποδύεται τον διοικητή, Καρλ Φίσερ, είπε ότι η ταινία δείχνει τι σημαίνει ανθρώπινη τιμή σε δύσκολες καταστάσεις.
Στις 26 Οκτωβρίου 2017, προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Παντελή Βούλγαρη ” Το Τελευταίο Σημείωμα”, που βασίστηκε στην εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή.
Up Drones YouTube channel:https://www.youtube.com/channel/UCRCBQGFbVQuptQBeMrogU4Q
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Είστε βάρβαροι. Ντρέπομαι που σπατάλησα 8 χρόνια από την ζωή μου στον τόπο σας». Η εκτέλεση 118 ομήρων στο Μονοδένδρι Λακωνίας. Ανάμεσά τους και ο γιατρός Καρβούνης
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ