Γερμανία 1945. Ο 25χρονος Βρετανός υπολοχαγός John Randall συναντά τυχαία ένα κτήριο που του κίνησε την περιέργεια.
Παλιό με ψηλή σιδερένια εξώπορτα όπως οι παλιές βίλες.
Αποφάσισε να μπει και να το εξερευνήσει μαζί με έναν άλλο στρατιώτη.
Ήταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν (Bergan- Belsen) στην περιοχή ανάμεσα στο χωριό Μπέλζεν και την κωμόπολη Μπέργκεν της Κάτω Σαξωνίας.
Οι ναζί που στέκονταν στην πόρτα, παραδόξως δεν τους σταμάτησαν. Ένας από τους λόγους που παραδόθηκαν αμαχητί ήταν ότι οι θανατηφόρες επιδημίες εξ αιτίας των άθλιων συνθηκών είχαν θερίσει και τους ίδιους!
Το θέαμα που αντίκρισαν οι Βρετανοί ήταν σοκαριστικό.
Γυμνοί, ημιθανείς αιχμάλωτοι περιφέρονταν σαν φαντάσματα.
Πολλοί από τους αιχμαλώτους είχαν μεταφερθεί εκεί από το Άουσβιτς. Χιλιάδες άρρωστες γυναίκες και λιγότεροι άντρες στοιβάζονταν υπό άθλιες συνθήκες. Δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό και προσπαθούσαν να πλένονται με κατακάθια καφέ που έβρισκαν σε πεταμένα από τους Γερμανούς φλιτζάνια, με αποτέλεσμα ο τύφος και η φυματίωση να θερίζουν.
Βρέθηκαν σωροί από χιλιάδες πτώματα σε σήψη και άλλα με εμφανή σημάδια κανιβαλισμού, αφού φαινόταν να είχαν αφαιρεθεί το συκώτι, η καρδιά και τα νεφρά.
Αυτό που εξέπληξε ιδιαίτερα τους Βρετανούς στρατιώτες ήταν η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα μεταξύ των αιχμαλώτων. Ακόμα και τα πτώματα αντρών και γυναικών βρέθηκαν χέρι χέρι, ένδειξη ότι και τη στιγμή του θανάτου έδιναν κουράγιο ο ένας στον άλλο.
Ο Randall ήταν ο πρώτος που μπήκε στο στρατόπεδο. Κατάλαβε πως έπρεπε να δράσει άμεσα αφού οι αιχμάλωτοι ήταν σε απελπιστική κατάσταση. Κάλεσε ενισχύσεις και συνέλαβαν τους επικεφαλής του στρατοπέδου. Στη συνέχεια απελευθέρωσαν τους αιχμαλώτους. Η μεγάλη εκκένωση άρχισε στις 21 Απριλίου 1945.
Καθένας από τους λάκκους είχε ως και 5000 πτώματα. Οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αλλά ήταν τέτοια η κατάστασή τους που για χιλιάδες δεν είχαν ελπίδες επιβίωσης. Από τους 38.500 που απελευθερώθηκαν μόνο οι 28.000 έζησαν.
Κατά τη διάρκεια τις λειτουργίας του 50.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων η Άννα Φρανκ και η αδερφή της Μαργκό.
Ο υπεύθυνος του στρατοπέδου Josef Kramer καταδικάστηκε σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου.
Έχουν περάσει 70 χρόνια και ο Randall θυμάται ακόμα τη μυρωδιά θανάτου, το σοκ των δημοσιογράφων που κλήθηκαν εκεί, αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να κρατήσουν στη ζωή όσους κατάφεραν να επιβιώσουν σε αυτό το κολαστήριο.
Στο βιβλίο του “The last Gentleman of the SAS”, περιγράφει λεπτομερώς τις εικόνες φρίκης και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
Το φίλμ ντοκουμέντο του 1945
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο πατέρας της Άννας Φρανκ λογόκρινε αποσπάσματα από το ημερολόγιο τα οποία θεώρησε άσεμνα. Το κορίτσι έγραφε καθημερινά τα 2 χρόνια φρίκης στο κρησφύγετο…
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ