Απόσπασμα από το βιβλίο: Οι χειρότερες εφευρέσεις της ιστορίας, Έρικ Σαλίν, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Η θεωρία της «φασματοχρωματοθεραπείας» του ινδού Ντινσάχ Γκαντιαλί, την οποία αποκάλυψε στον κόσμο το 1920, ήταν ένας περίεργος συνδυασμός από παραδοσιακή ινδική φιλοσοφία και σύγχρονες ψευδοεπιστημονικές θεωρίες και ορολογίες.
Ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα αντιστοιχούν σε διαφορετικά χρώματα:
το κόκκινο στο οξυγόνο,
το μπλε στο υδρογόνο,
το πράσινο στο άζωτο,
το κίτρινο στον άνθρακα,
σε μία αντήχηση τεσσάρων χυμών που ήταν κοινοί σε πολλά αρχαία ιατρικά συστήματα.
Σε ένα υγιές άτομο τα χρώματα είναι ισορροπημένα, αλλά οι ασθένειες προκαλούν ανισορροπία στις «εκπομπές ακτινοβολιών από τη χημική ουσία του σώματος που ονομάζεται αύρα».
«Φασματοχρώμιο»
Για να αποκαθιστά την ισορροπία και την υγεία, ο Γκαντιαλί επινόησε το φασματοχρώμιο, έναν προβολέα με έναν λαμπτήρα 1000 Watt και ένα άνοιγμα που μπορούσε να καλύπτεται από «συντονισμένες διαφάνειες χρωματικών κυμάτων» -με άλλα λόγια, φίλτρα από χρωματιστό γυαλί. Τα φίλτρα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται μόνα τους ή συνδυασμένα για να παράγουν συνολικά δώδεκα χρώματα, καθένα από τα οποία υποτίθεται ότι είχε κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική ή διεγερτική ιδιότητα.
Στο συνοδευτικό βιβλίο του μηχανήματος, ο Γκαντιαλί περιέγραφε τις λειτουργίες των διαφόρων χρωμάτων. Το κόκκινο, για παράδειγμα, ενεργοποιεί το ήπαρ και ενισχύει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ το λεμονί είναι οστεοσυνθετικό.
Πρότεινε τη φασματοχρωματοθεραπεία για κάθε πάθηση εκτός από τα κατάγματα. Σε μία από τις πολλές δίκες του, το 1945, ένας μάρτυρας κατηγορίας περιέγραψε πώς ο Γκαντιαλί του έδωσε οδηγίες να ακτινοβολήσει με κίτρινο φως τον πατέρα του, που μόλις είχε πέσει σε διαβητικό κώμα. Ο άνδρας, του οποίου η ζωή θα μπορούσε να είχε σωθεί αν του είχαν χορηγήσει μία μικρή ποσότητα υδατάνθρακες, πέθανε λουσμένος στο ζεστό, άχρηστο φως του φασματοχρωμίου.
Ένας σεσημασμένος
Ο Γκαντιαλί δεν ήταν άγνωστος στις Αρχές. Το 1925 είχε συλληφθεί και δικαστεί για τη μεταφορά μιας 19χρονης κοπέλας από το Όρεγκον στο Νιου Τζέρσεϊ με ανήθικο σκοπό. Έκανε τέσσερα χρόνια φυλακή και δύο μόλις χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, καταδικάστηκε ξανά σε χρηματική ποινή στο Οχάιο για απατηλούς ισχυρισμούς που είχε διατυπώσει για τις φασματοχρωματικές συσκευές του. Το 1945, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κινήθηκε νομικά εναντίον του και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 24.000 δολάρια με πενταετή αναστολή.
Απτόητος ο Γκαντιαλί ίδρυσε το Ινστιτούτο Ορατού Φάσματος για να συνεχίσει να πλασάρει τις χρωματοθεραπείες του. Τελικά, η κυβέρνηση του επέβαλε το 1959 μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα για να τον εμποδίσει να προωθεί τη φασματοχρωματοθεραπεία σε οποιαδήποτε εκδοχή και μορφή.
Πέθανε πλούσιος, αποκομίζοντας σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια από εύπιστους και απελπισμένους. Για να το καταφέρει, ισχυριζόταν ότι είναι μια παρεξηγημένη μεγαλοφυΐα που τον καταδίωκε ένα ζηλόφθονο και εκδικητικό «ιατρικό χταπόδι». Μετά το θάνατό του το 1966, η οικογένεια του Γκαντιαλί συνεχίζει να διαχειρίζεται την επιχείρηση ως μη κερδοσκοπικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό, φοροαπαλλασσόμενο ίδρυμα, πουλώντας τα βιβλία του και πραγματοποιώντας σεμινάρια φασματοχρωματοθεραπείας.
Η χρωματοθεραπεία στη σύγχρονη εποχή
Η θεραπεία με χρώματα, γνωστή ως «χρωματοθεραπεία» ή «χρωματολογία», κατά κάποιον τρόπο αναβίωσε ως μία από τις συμπληρωματικές θεραπείες νιου έιτζ. Συνδέεται με άλλες δημοφιλείς πεποιθήσεις της νιου έιτζ σχετικά με τις θεραπευτικές δυνάμεις των κρυστάλλων και την ύπαρξη σωματικής αύρας, το χρώμα των οποίων μεταβάλλεται με τη διάθεση και την κατάσταση της υγείας.
Ωστόσο, ο νόμος απαγορεύει σε αυτούς τους σύγχρονους φασματοχρωματιστές να διατυπώσουν οποιονδήποτε ιατρικό ή θεραπευτικό ισχυρισμό για τις αμφίβολες πρακτικές τους.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: O γιατρός που διέπραξε τη μεγαλύτερη ιατρική εξαπάτηση στην ιστορία, αλλά πέθανε πάμπλουτος. Η «μαγική» συσκευή του είχε απαντήσεις για κάθε ασθενή
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr