Το 1965 ο ζωγράφος, τότε, Μπομπ Γκουτσιόνε (Bob Guccione) ήθελε να κάθε τρόπο να κατατροπώσει τον Χιου Χέφνερ (Hugh Hefner) και το περιοδικό «Playboy» το οποίο κυκλοφορούσε στην αγορά με μεγάλη επιτυχία.
Σκέφτηκε να ιδρύσει ένα καινούργιο περιοδικό με πορνογραφικό υλικό και σκανδαλώδη εξώφυλλα που θα παρουσίαζε όχι μόνο γυναίκες και άνδρες σε άσεμνες πόζες, αλλά και σκάνδαλα ιερέων, πολιτικών και μελών της κυβέρνησης.
Έτσι κι έγινε. Ο Γκουτσιόνε πήρε ένα δάνειο ύψους 1.170 δολαρίων από την τράπεζα και ίδρυσε το περιοδικό. Ο τίτλος ήταν «Penthouse».
Με το που κυκλοφόρησε η κατακραυγή ήταν μεγάλη. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 264 δολαρίων λόγω του «άσεμνου περιεχομένου» του.
Μάλλον δεν τον πείραξε πολύ το ποσό και είχε κέρδη από τη τσάμπα διαφήμιση. Μέσα σε λίγες μέρες και τα 120 χιλιάδες αντίγραφα εξαντλήθηκαν.
Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Γκουτσιόνε, από ένας απλός ζωγράφος στο Νιου Τζέρσεϋ, που δούλευε σκληρά για να βγάλει πέρα, θα γινόταν μεγιστάνας.
Το Penthouse έγινε πρώτο σε κυκλοφορία
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Γκουτσιόνε θεωρούνταν ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Αμερικής και η περιουσία του ανερχόταν σε 400 εκατομμύρια δολάρια. Το περιοδικό «Penthouse» κυριαρχούσε σε κυκλοφορία, αφού μηνιαίως πουλούσε 4,7 εκατομμύρια αντίτυπα σε 16 χώρες.
Η εταιρεία, εκτός από το «Penthouse», είχε στην κατοχή της κι άλλα περιοδικά, όπως το «Omni», το «Viva» και το «Penthouse Forum».
Ο τίτλος του «φιλήδονα πορνογράφου» έμοιαζε να ταιριάζει στον εκδότη. Ήταν μαυρισμένος, με γυμνασμένα μπράτσα, ενώ φορούσε κολλητά σλιπάκια και μεταξωτά φανελάκια, τα οποία ήταν ανοιχτά στο στήθος, ώστε να φαίνονται οι χρυσές αλυσίδες και το δασύτριχο στέρνο.
Τον χαρακτήριζαν «εκρηκτικό», αλλά σύμφωνα με φίλους και γνωστούς του, δεν έπινε, δεν κάπνιζε, ούτε έπαιρνε ναρκωτικά.
«Ο Γκουτσιόνε είναι μια συνεχής αντίφαση, αφού σπέρνει και την αφοσίωση και την ευχαρίστηση. Προσελάμβανε ανθρώπους και τους απέλυε για να τους ξαναπροσλάβει. Τη μια στιγμή ήταν γλυκός και αστείος και την άλλη ήταν σκληρός, απόμακρος και ψυχρός», είχε πει η Πατρίτσια Μπόσγουορθ ( Patricia Bosworth), συνεργάτης του επί χρόνια, στο «Vanity Fair».
Η κατακραυγή και η μήνυση για τις φωτογραφίες της Βανέσσα Ουίλλιαμς
Οι φωτογραφίες των γυναικών που εμφανίζονταν στο «Penthouse» ήταν προκλητικές και δεν μπορούσαν να συγκριθούν με εκείνες του «Playboy». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξαγριωθούν φεμινιστικοί οργανισμοί και συντηρητικές οργανώσεις. Ωστόσο, υπήρχαν και εκείνοι, που εξυμνούσαν το Γκουτσιόνε ακριβώς επειδή έσπαγε τα ταμπού.
Το περιοδικό «Penthouse» συχνά δημοσίευε γυμνά πλάνα διάσημων γυναικών, συμπεριλαμβανομένης και της Μαντόνα. Το 1984 οι αισθησιακές φωτογραφίες της Βανέσσα Ουίλλιαμς (Vanessa Williams) παρουσιάστηκαν στο περιοδικό.
Είχαν τραβηχτεί 2 χρόνια, πριν στεφτεί ως η πρώτη έγχρωμη «Μις Αμερική», αλλά είχαν απορριφθεί από το «Playboy».
Ο Γκουτσιόνε όμως επέλεξε να τις δημοσιεύσει. Η Ουίλλιαμς έχασε το στέμμα λόγω της φωτογράφησης και μήνυσε τον Γουτσιόνε για 500 εκατομμύρια δολάρια. Την τελευταία στιγμή η αγωγή αποσύρθηκε και το «Penthouse» βρέθηκε με απροσδόκητο κέρδος 14 εκατομμυρίων δολαρίων.
Εκτός όμως από τις «σεξοβόμβες» και τα σκάνδαλα, το «Penthouse» προσέφερε και έναν αέρα επιπέδου, όπως ήταν η μυθοπλασία, οι προσωπικές ιστορίες των διάσημων και τα πολιτικά άρθρα. Δημοσίευε κείμενα του Στίβεν Κίνγκ (Steven King), του Φίλιπ Ροθ (Philip Roth), ενώ είχε κάνει και συνεντεύξεις με τον Τζερμέιν Γκριρ (Germaine Greer) και τον Ισαάκ Άσιμοβ (Isaac Asimov).
Η αρχή της κατάρρευσης
Η κατάρρευση της λεγόμενης «αυτοκρατορίας του Γκουτσιόνε» διήρκεσε χρόνια. Το καζίνο «Penthouse» στο Ατλάντικ Σίτυ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ο Γκουτσιόνε έχασε το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών του. Στη συνέχεια, η ταινία «Galigula», την οποία γύρισε ο Γκουτσιόνε και κόστισε 17 εκατομμύρια δολάρια, δεν προχώρησε. Αν και έπαιζαν γνωστοί πρωταγωνιστές, όπως η Έλεν Μίρρερ εμπεριείχε τόσες πολλές βίαιες σκηνές και παθιασμένο σεξ, που απορρίφθηκε από τις εταιρείες διανομής.
Η κυβέρνηση παράλληλα «έβαλε χέρι» στην περιουσία του. Το 1985 του απέσπασε 44 εκατομμύρια δολάρια για φόρους, ενώ το 1992 ο Γκουτσιόνε αναγκάστηκε να δανειστεί 80 εκατομμύρια δολάρια για να ξεπληρώσει το ποσό που υπολείπονταν. Στην Αμερική δεν παίζεις με την εφορία. Το 1986 απέσυρε πολλές από τις επανακυκλοφορίες του «Penthouse» και αυτό αποτέλεσε πλήγμα για τα εισοδήματα του.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου τη δεκαετία του 1990, πορνογραφικά υλικά διέρρεαν και προσφέρονταν δωρεάν στο ίντερνετ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά οι πωλήσεις του «Penthouse». Ο Γκουτσιόνε προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση. Άρχισε να δημοσιεύει ολοένα και πιο απερίφραστες και κυνικές φωτογραφίες, αλλά ουσιαστικά αυτό αποδείχτηκε πως ήταν εις βάρος του. Απομακρύνθηκαν όχι μόνο οι διαφημιστές, αλλά και οι προμηθευτές του.
Η διάγνωση της ασθένειας
Το 1998 ο Γκουτσιόνε διαγνώστηκε με καρκίνο στο λάρυγγα. Πολλοί από τους συνεργάτες του υποστήριξαν ότι η κακή ψυχολογία και τα οικονομικά προβλήματα τον αρρώστησαν.
Το «Penthouse» παρουσίασε «τρύπα» 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Δύο φορές, το 2001 και το 2003, ο Γκουτσιόνε αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση. Παραιτήθηκε από τη θέση του και το 2006 αποχώρησε ολοκληρωτικά από την εταιρεία.
Το περιοδικό ωστόσο συνέχισε να εκδίδεται.
Ο Μπομπ Γκουτσιόνε υπέκυψε στην ασθένειά του σε ηλικία 79 ετών, το 2010.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ειδήσεις σήμερα:
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr