Στις 26 Νοεμβρίου του 1922, ο Βρετανός Λόρδος Κάρναβον, ρώτησε τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ: «Μπορείς να δεις τίποτα;» Έλαβε την εξής ιστορική απάντηση: «Ναι, υπέροχα πράγματα».
Ο Κάρτερ αναφερόταν στο εσωτερικό του ασύλητου τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών, το οποίο μόλις που μπορούσε να διακρίνει μέσα από μια χαραμάδα.
Η ανακάλυψη έμεινε στην ιστορία της αρχαιολογίας, αλλά δεν θα είχε συμβεί, χωρίς τη βοήθεια και τη χρηματοδότηση του Βρετανού Λόρδου, που ήταν μαζί του απ’ την αρχή ως το τέλος.
Ωστόσο, για χρόνια ο Τύπος έδειχνε να ασχολείται λιγότερο με την επιστημονική αξία της ανακάλυψης και περισσότερο με τους μυστηριώδεις θανάτους που την ακολούθησαν, τη λεγόμενη «κατάρα των Φαραώ».
Όλα ξεκίνησαν όταν ένα κουνούπι τσίμπησε το μάγουλο του Λόρδου Κάρναβον, τις πρώτες μέρες του Μαρτίου του 1923.
Τραυμάτισε καθώς ξυριζόταν το σημείο που είχε γίνει το τσίμπημα και η πληγή μολύνθηκε, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει.
Αν και φάνηκε να αναρρώνει μετά από λίγες μέρες, ο εξασθενημένος οργανισμός του προσβλήθηκε από πνευμονία και ο Λόρδος Κάρναβον πέθανε στις 5 Απριλίου του 1923.
Ο θάνατός του, μόλις πέντε μήνες μετά το άνοιγμα του τάφου, παρουσιάστηκε από τις εφημερίδες ως η «τιμωρία που εξαπέλυσε ο Φαραώ στους άνδρες που διατάραξαν τον αιώνιο ύπνο του».
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είχαν πεθάνει άλλα εννιά άτομα που είχαν συνδεθεί με τον τάφο. Άπαντες πλέον μιλούσαν για την κατάρα!
Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του «Downton Abbey»
Η δημοφιλής σειρά Downton Abbey κατέκτησε το τηλεοπτικό κοινό παγκοσμίως. Το «Abbey» της σειράς, δηλαδή το μεγαλοπρεπές κτίριο που μένει η οικογένεια του Λόρδου Γκράνθαμ, στην πραγματικότητα ονομάζεται Κάστρο Χάικλιρ. Ιδιοκτήτης του είναι ο Τζορτζ Χέρμπερτ, 8ος Λόρδος Κάρναβον και δισέγγονος του «καταραμένου» αριστοκράτη που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών.
Ο Λόρδος Κάρναβον και η σύζυγός του, Αλμίνα, έζησαν την ίδια χρονική περίοδο που διαδραματίζεται το Downton Abbey, τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Όπως και στη σειρά, έτσι και στην πραγματικότητα, ο αριστοκράτης Κάρναβον αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, καθώς ο 20ος αιώνας βρήκε τους γαιοκτήμονες ευγενείς της Βρετανίας απροετοίμαστους. Είχαν τίτλους, πολυτελείς επαύλεις, δεκάδες υπηρέτες, τεράστιες εκτάσεις, αλλά δεν είχαν λεφτά για να τα συντηρήσουν. Γι’ αυτό το 1895, ο 29χρονος Λόρδος Κάρναβον παντρεύτηκε τη 19χρονη Αλμίνα Γκόμπγουελ, νόθα κόρη του ζάπλουτου τραπεζίτη Άλφρεντ ντε Ρόθτσαϊλντ. Η Αλμίνα μπορεί να είχε πρόβλημα οικογενειακής νομιμότητας, αλλά είχε προίκα 500 χιλιάδες λίρες, ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε 35 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα χρήματα της συζύγου του, ο Κάρναβον μπόρεσε να χρηματοδοτήσει το πάθος του για τα αυτοκίνητα. Μετά από ένα πολύ σοβαρό τροχαίο το 1901, η κατάσταση της υγείας του ήταν εξαιρετικά εύθραυστη και ο γιατρός του σύστησε να εγκατασταθεί σε μια περιοχή με πιο εύκρατο κλίμα.
Ο Κάρναβον επέλεξε την Αίγυπτο, όπου γνώρισε τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και απέκτησε ένα καινούριο ενδιαφέρον, την αρχαιολογία.
Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι γνωστά σε όλους.
Ο «γιος και διάδοχος» του Κάρναβον
Σύμφωνα με τη βιογραφία «The Life and Secrets of Almina Caravon», που έγραψε ο ερευνητής Γουίλιαμ Κρος, ο γάμος του Κάραβον με την Αλμίνα δεν ευδοκίμησε. Ο Κάρναβον δεν ενδιαφερόταν ερωτικά για τη γυναίκα του και προτιμούσε να περνάει τον χρόνο του με την τεράστια συλλογή που διέθετε, με φωτογραφίες γυμνών γυναικών.
Η συλλογή του έφτανε τις 3 χιλιάδες εικόνες και σύμφωνα με τον Κρος, στη διαθήκη του, ζήτησε απ’ τον μπάτλερ του να τις καταστρέψει.
Η Αλμίνα, μπορεί να βίωσε την αδιαφορία του συζύγου της, αλλά είχε μεγάλη επιτυχία με όλους τους άλλους άντρες.
Την αποκαλούσαν «μικρή Αφροδίτη», καθώς ήταν μικρόσωμη αλλά με εξαιρετικές αναλογίες.
Ένας απ’ τους θαυμαστές της ήταν ο στενότερος φίλος του Κάρναβον και γιος του έκπτωτου Ινδού μαχαραγιά, Πρίγκιπας Βίκτορ Νταλίπ Σινγκ.
Ο Κρος υποστηρίζει ότι ο Σινγκ διατηρούσε σχέση με την Αλμίνα και ήταν ο πραγματικός πατέρας των παιδιών της.
Αυτό θα σήμαινε ότι ο τωρινός Λόρδος Κάρναβον δεν έχει ωόμιμο δικαίωμα στην κληρονομιά του. Βέβαια οι ισχυρισμοί του ερευνητή δεν έχουν αποδειχθεί.
Η ταραχώδης ζωή της Λαίδης Κάρναβον
Λίγους μήνες μετά τον ξαφνικό θάνατο του άντρα της το 1923, η Αλμίνα παντρεύτηκε τον αντισυνταγματάρχη Ίαν Ντένιστουν, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό πριν ακόμα χηρέψει. Σύμφωνα με τον βιογράφο Κρος, η Αλμίνα είχε σχέση και με έναν άλλο νεαρό άντρα τον Τόμι Φροστ, ο οποίος ήταν εραστής και της πρώην συζύγου του Ντένιστουν, Ντόροθι.
Ο Ντένιστουν και «οι γυναίκες του» κατέληξαν στα δικαστήρια το 1925, όταν η Ντόροθι απαίτησε μεγαλύτερο ποσό διατροφής απ’ τον άντρα της.
Τον απειλούσε ότι θα αποκάλυπτε την εξωσυζυγική του σχέση με την Αλμίνα, πριν από τον θάνατο του Κάρναβον.
Τελικά, η Ντόροθι αποκάλυψε ότι ο Ντένιστουν την είχε πιέσει να κοιμηθεί και με τον ανώτερό του στο στρατό, για να εξασφαλίσει την προαγωγή του.
Η Αλμίνα, απ’ την άλλη, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι είχε απατήσει τον σύζυγό της και μάλιστα, ότι συνεργαζόταν με τον Ντένιστουν για ξέπλυμα χρημάτων. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ της, αλλά οι αποκαλύψεις αμαύρωσαν τη φήμη όλων των συμμετεχόντων.
Η χήρα του Κάρναβον, άνοιξε πολυτελείς οίκους ευγηρίας, οι οποίοι χρεοκόπησαν, αφού η Αλμίνα θεωρούσε αγενές να ζητήσει απ’ τους πελάτες να πληρώσουν.
Για ένα διάστημα, τα κέντρα που διηύθυνε είχαν γίνει και ανεπίσημες κλινικές αμβλώσεων για δεσποινίδες της αριστοκρατίας.
Στα 70 της, συνέχιζε να ζει έντονα κάθε στιγμή, διατηρώντας δεσμό με έναν μηχανικό, 30 χρόνια νεότερό της!
Πέθανε το 1969 σε ηλικία 92 ετών. Είχε σπαταλήσει σχεδόν όλη της την περιουσία, που θα αντιστοιχούσε σήμερα στα 50 εκατομμύρια λίρες.
Ο γιος της, που κληρονόμησε μόνο χρέη, την αποκάλεσε «δολοπλόκο» και «απατεώνισσα».
Πολλές δεκαετίες αργότερα, ο απόγονός της ίδιας και του Λόρδου Κάρναβον έχει επανακτήσει την οικονομική του αυτοτέλεια μέσω της τεράστιας επιτυχίας που γνώρισε η τηλεοπτική σειρά Downton Abbey. Ο Λόρδος νοικιάζει την επαυλή του για τα γυρίσματα με ένα αρκούντως ικανοποιητικό ποσό.
Η σειρά προβάλλεται στο OTE CINEMA 4HD .
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ