Το παρασκήνιο πίσω από την ενθρόνιση του Γεώργιου Α’, του βασιλιά του ελληνικού κράτους που έμεινε στο θρόνο για πενήντα χρόνια, παρουσιάζει η Μηχανή Του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη και την Κυριακή 4 Μαρτίου στις 17.00.
Η εκπομπή παρουσιάζει τα δραματικά γεγονότα της εποχής όταν το 1862 ο βασιλιάς ‘Οθωνας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Ελλάδα ύστερα από εξέγερση σε βάρος του. Η χώρα μένει χωρίς βασιλιά και οι Έλληνες πολιτικοί προσδοκούν στη βοήθεια της Βρετανίας. Μάλιστα ζητούν να ανέβει στο θρόνο της Ελλάδας ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Αυτό δε γίνεται δεκτό και ύστερα από την άκαρπη «περιφορά» του ελληνικού θρόνου σε διάφορους Ευρωπαίους ευγενείς, προκύπτει το όνομα του Γουλιέλμου, δεύτερου γιου του διαδόχου της Δανίας.
Η «Μηχανή του Χρόνου» φωτίζει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στις οποίες οι Έλληνες δεν συμμετείχαν καθόλου και τις αποφάσεις των ισχυρών της Ευρώπης που αποφάσισαν ο Γουλιέλμος από την Κοπεγχάγη να ανέβει στο θρόνο της Ελλάδας με το όνομα Γεώργιος. Ήταν μόλις 18 ετών.
Η εκπομπή απαντά στα ερωτήματα:
Πως οι ξένοι αποφάσισαν να του δώσουν το τίτλο «Βασιλεύς των Ελλήνων» και ποιες ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας. Γιατί τελικά άλλαξαν τον τίτλο του από “Roi des Grecs” σε “Roi des Hellenes”;
Πως υποδέχτηκε ο λαός τον νέο ηγεμόνα. Τι ήταν το γλυκό «κοπεγχάγη» που δημιούγησαν και σέρβιραν οι ζαχαροπλάστες στην Αθήνα;
Τι υποσχέθηκε στην πρώτη του ομιλία του μέσω διερμηνέα στους πολίτες; Ποιοι τον συνόδευσαν από την Δανία; Τι προέβλεπε το νέο Σύνταγμα που ψηφίστηκε επί των ημερών του;
Η εκπομπή εστιάζει και στην σχέση του με την Όλγα της δυναστείας των Ρομανώφ.
Δείχνει πώς γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στην Αγία Πετρούπολη χωρίς όμως Έλληνες επισήμους. Στην έρευνα απαντάται πως ξεπεράστηκε το διπλωματικό σκάνδαλο. Ακόμα εξηγείται γιατί έδωσαν το όνομα Κωνσταντίνος στο αγόρι που γεννήθηκε και τι σχέση είχε αυτό με την Μεγάλη Ιδέα.
Η προσωπική ζωή του βασιλιά αποτέλεσε συχνά θέμα συζήτησης και γι’ αυτό κάποιοι αστειεύονταν ότι υπήρξε ο «πατήρ όλου του έθνους». Αυτό φυσικά σχετιζόταν με την ερωτική του ζωή και η Όλγα δεν άργησε να αντιδράσει.
Οι λήσταρχοι στις παρυφές των πόλεων και οι απαγωγές πλουσίων με σκοπό το οικονομικό κέρδος έφεραν σε δύσκολη θέση τον Γεώργιο, που κόντεψε να παραιτηθεί. Η εκπομπή φωτίζει τους χειρισμούς του στην περίφημη σφαγή στο Δήλεσι και το διπλωματικό επεισόδιο που δημιουργήθηκε με την εκτέλεση των ξένων περιηγητών από τους ληστές Αρβανιτάκηδες.
Η έρευνα ολοκληρώνεται σε δύο επεισόδια:
Στο δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει, θα δούμε πως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδας συγκρούστηκε με πολιτικούς, είδε τη χώρα να μεγαλώνει, αλλά και να ηττάται από τους Τούρκους. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους εγκαταστάθηκε ως αρχηγός του ελληνικού κράτους στη Θεσσαλονίκη που μόλις είχε απελευθερωθεί. Εκεί γράφτηκαν οι τίτλοι τέλους με την μυστηριώδη δολοφονία του. Είχε κλείσει 50 χρόνια εξουσίας και αποδείχτηκε ο μακροβιότερος της ελληνικής βασιλικής δυναστείας.
Στην εκπομπή μιλούν: Κώστας Σταματόπουλος – ιστορικός, Αριστέα Παπανικολάου Κρίστενσεν – ιστορικός, Νίκη Μαρωνίτη-ιστορικός – καθηγήτρια Πάντειο, Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη – καθηγήτρια αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Νικόλας Νικολαϊδης – ιστορικός, Αντώνης Κλάψης – ιστορικός, Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου-δημοσιογράφος, συγγραφέας.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr