Η ζωή της τιμημένης με το Νόμπελ Χημείας για το 2018 ίσως επιβεβαιώνει τη φράση πως ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Η Φράνσις Άρλοντ κατάφερε να υπερκεράσει μεγάλες δυσκολίες, απώλειες και σοβαρά εμπόδια.
Αντιμετώπισε την απώλεια τριών προσώπων της οικογένειάς της.
Έχασε τον πρώτο της σύζυγο από καρκίνο.
Συνέχισε τη ζωή της με έναν πολλά υποσχόμενο, κοσμολόγο ο οποίος όμως αυτοκτόνησε και
πένθησε για το παιδί της που σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Η ζωή της επιφύλαξε και ένα ακόμη προσωπικό χτύπημα.
Το 2005 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.
Πάλεψε μαζί του και τα κατάφερε.
Βγήκε νικήτρια ζωής και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες να συνεχίζουν, να ελπίζουν και να ονειρεύονται.
Η προσωπική της επανάσταση
Η Φράνσις Άρλοντ μεγάλωσε σε μία συντηρητική οικογένεια καθολικών στο Πίτσμπεργκ, στην Πενσυλβάνια.
Στα τελευταία χρόνια του λυκείου ταξίδεψε με ωτοστόπ στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Αποφάσισε να κάνει τη δική της επανάσταση, καθώς θέλησε να ξεφύγει από την αυστηρή ανατροφή της οικογένειάς της.
Στα 17 της έφυγε από το πατρικό της και νοίκιασε ένα μικρό σπίτι, το οποίο συντηρούσε με τα λεφτά που έβγαζε ως σερβιτόρα σε ένα τζαζ μαγαζί της πόλης.
Στον ιδιοκτήτη του σπιτιού δήλωσε ψευδή ηλικία, καθώς ήταν ανήλικη.
Προσποιήθηκε τη 22χρονη, “φυσικά κανείς δεν έλεγξε την ταυτότητα μου”, είχε δηλώσει σε συνέντευξη της.
Για να βγάλει τα προς το ζην συμπλήρωνε το εισόδημα της, οδηγώντας ταξί, όποτε είχε ελεύθερο χρόνο.
Παρότι η ίδια δεν αναγνώριζε δυνατότητες στον εαυτό της, σπούδασε μηχανική στο πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Berkeley το 1985. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της επέλεξε μαθήματα όπως Οικονομικά, Ρωσικά και Ιταλικά και ξεκίνησε να φαντάζεται τον εαυτό της να ακολουθεί καριέρα διπλωμάτη.
Ο ανδροκρατούμενος τομέας και ο σεξισμός
Σήμερα είναι καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Η νίκη της δεν ήταν τυχαία.
Η Άρνολντ όχι μόνο ξεχώρισε με τη σκληρή και καινοτόμα δουλειά της, αλλά κατάφερε να επιβιώσει σε έναν έναν ανδροκρατούμενο τομέα. Θεωρούσε μάλιστα ότι επωφελήθηκε από το γεγονός ότι είναι γυναίκα, καθώς τα πανεπιστήμια ήταν πιο πρόθυμα να επιλέγουν γυναίκες.
Παρόλα αυτά θεωρεί ότι οι άνδρες πολλές φορές δεν της έχουν συμπεριφερθεί σωστά.
“Με έχουν χαρακτηρίσει μ…νι, επιθετική και όλα τα αρνητικά που σπάνια χαρακτηρίζουν άνδρες. Αλλά δεν με νοιάζει”.
Δεν ήταν η μοναδική φορά που η ερευνήτρια αντιμετώπισε τον σεξισμό στη δουλειά της. Ακόμη και η βράβευση της με το Νόμπελ Χημείας 2018 επισκιάστηκε από τις σεξιστικές δηλώσεις ενός επιστήμονα του Cern, ο οποίος υποστήριξε ότι οι γυναίκες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις εξαιτίας του διαλόγου που διεξάγεται για την ισότητα των φύλων.
Ο Ιταλός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πίζας, Αλεσάντρο Στρούμια, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την οργή του επιστημονικού κόσμου. Το Cern ανέστειλε με άμεση ισχύ την δραστηριότητα του μέχρι να διεξαχθεί έρευνα για της δηλώσεις του. Όσον αφορά το πανεπιστήμιο της Πίζας, εξετάζει την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων εις βάρος του.
Η χημικός εστίασε την έρευνα της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. “Είπα στον εαυτό μου, ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα του πλανήτη; Και ήταν ξεκάθαρο ότι η αναζήτηση νέων βιώσιμων πηγών ενέργειας ήταν το πιο σημαντικό που έπρεπε να μελετήσω”. Επικέντρωσε λοιπόν την έρευνα της στην κατευθυνόμενη εξέλιξη για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες και γι’ αυτό βραβεύτηκε.
Ο προσωπικός γολγοθάς
H πολυβραβευμένη επιστήμονας πριν καταφέρει να διακριθεί παγκοσμίως είχε περάσει τον δικό της γολγοθά. Το 2001 ο πρώτος της σύζυγος, ο βιοχημικός μηχανικός Τζέιμς Μπέιλι, έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2005 χτυπήθηκε και εκείνη από καρκίνο στον μαστό. Για ενάμιση χρόνο υποβλήθηκε σε θεραπείες, μέχρι που κατάφερε να βγει νικήτρια και να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στις γυναίκες να παλέψουν και αυτές.
Οι ατυχίες στη ζωή της δεν σταμάτησαν και τα επόμενα χρόνια.
Συνέχισε τη ζωή της με τον κοσμολόγο Άντριου Λάντζ, ο οποίος το 2010 αυτοκτόνησε.
Μαζί είχαν αποκτήσει δύο παιδιά τον Γουίλιαμ και την Ζόζεφ.
Έχασε και τον γιο της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2016. Πέρασε τον προσωπικό της γολγοθά, αλλά συνέχιζε όλα αυτά τα χρόνια την έρευνά της.
«Τόσα πολλά πράγματα στη ζωή μου έχουν χαθεί. Εννέα μήνες πριν, ο πολυαγαπημένος μου γιος, Γουίλιαμ, πέθανε ξαφνικά. Τα αδέρφια του κι εγώ, ζούμε μια βαθιά και συνεχή απώλεια. Κάθε μέρα, σκέφτομαι πόσο υπέροχος άνδρας ήταν και πόσο πιο υπέροχος ακόμα θα γινόταν», είχε πει σε μια ομιλία της το 2017.
Το 2018 η Φράνσιζ Άρλοντ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας μαζί με τους Τζορτζ Σμιθ και Γκρέγκορι Ουΐντερ. Η νίκη της έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πέμπτη γυναίκα στον κόσμο που κέρδισε το Νόμπελ στην ιστορία των 117 χρόνων του συγκεκριμένου βραβείου.
Βρέθηκε δηλαδή ανάμεσα στις Άντα Γιόναθ, τη Ντόροθι Χότκιν, την Ιρέν Τζόλιοτ Κιουρί και τη μητέρα της Μαρί Κιουρί, οι οποίες είναι οι μοναδικές γυναίκες που έχουν καταφέρει να τιμηθούν με το Νόμπελ Χημείας.
Όταν της ανακοινώθηκε τηλεφωνικά το βραβείο κοιμόταν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Τέξας.
Ξαφνικά έλαβε ένα τηλεφώνημα. Αμέσως σκέφτηκε ότι κάτι κακό συνέβη με τα παιδιά της. “Αλλά ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα. Μου είπαν ότι κέρδισα το βραβείο Νόμπελ”.
Το 2018 είναι η πρώτη χρονιά που γυναίκα βραβεύτηκε με Νόμπελ και στη Φυσική και στη Χημεία. Η Φράνσις Άρλοντ έδωσε το γυναικείο στίγμα στη βράβευση της και προέβλεψε πως θα υπάρξουν και άλλες γυναίκες που θα διακριθούν. “Υπάρχουν πολλές σπουδαίες γυναίκες στη Χημεία. Θα υπάρξει ένα κύμα βραβεύσεων σε γυναίκες στη Χημεία”.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Μαρί Κιουρί. Η φυσικός που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ, έτρωγε μόνο ψωμί με βούτυρο και τσάι μέχρι να τελειώσει τις σπουδές της
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
- Καραμανλής. «Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας». Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
- Κινηματογραφική ληστεία σε μουσείο της Γαλλίας. Έκλεψαν «εθνικό θησαυρό» 7 εκατ. ευρώ και παγίδευσαν τα περιπολικά με καρφιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr