Ο Χουσεΐν Αϊντίντ ήταν το αγαπημένο παιδί του Σομαλού πολέμαρχου Μοχάμεντ Φαράχ Αϊντίντ.
Το 1981 μετανάστευσε οριστικά στις ΗΠΑ όταν η μητέρα του χώρισε τον πατέρα του. Άλλωστε είχε ήδη τελειώσει το γυμνάσιο στη Καλιφόρνια.
Η στρατιωτική του δράση
Μετά το σχολείο κατατάχθηκε στους πεζοναύτες και όπως είχε πει αισθανόταν πολύ περήφανος για τη θητεία στον αμερικανικό στρατό.
Το 1990 ο σομαλικός στρατός διαλύθηκε και οι διάφορες φυλές λεηλάτησαν τις αποθήκες όπλων. Έτσι ξεκίνησε ένας αιματηρός εμφύλιος που στοίχιζε καθημερινά τη ζωή χιλιάδων αμάχων.
Ο ΟΗΕ αποφάσισε την αποστολή ειρηνευτικής αποστολής κυρίως από Πακιστανούς στρατιώτες. Η δύναμη αυτή στάθηκε αδύνατον να αντιμετωπίσει την κατάσταση και με νεότερη απόφαση στάλθηκαν 45 χιλιάδες άνδρες πολυεθνικής δύναμης. Ανάμεσά τους και Έλληνες. Ο κύριος όγκος όμως ήταν αμερικανοί. Ανάμεσα στους πεζοναύτες ήταν και ο γιος του Σομαλού Πολέμαρχου Μοχάμεντ Φαράχ Αϊντίντ.
Ο Χουσεΐν Αϊντίντ, υπηρέτησε για 2 εβδομάδες στη Σομαλία ως μεταφραστής του 1ου τάγματος πεζοναυτών.
Είχε αναλάβει όμως και να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των Σομαλών πολέμαρχων, στις συζητήσεις που ήταν σε εξέλιξη εκείνη τη περίοδο.
Αφορμή για την εμπλοκή των ΗΠΑ στη χώρα ήταν ο μεγάλος λιμός που μάστιζε τη Σομαλία το 1991 με αποτέλεσμα τουλάχιστον 350.000 Σομαλοί να πεθάνουν από τη πείνα. Η αποστολή του ολοκληρώθηκε την 25η Ιανουαρίου 1993 ,όπου οι πεζοναύτες με απόφαση του προέδρου Κλίντον, αποσύρθηκαν. Μαζί τους επέστρεψε στις ΗΠΑ και ο Χουσεΐν Αϊντίντ, που παντρεύτηκε και απέκτησε ένα γιο.
Παρέμεινε στο στρατό μέχρι το 1995. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός αυτοκινήτων και τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αν και ήρθε πολλές φορές σε δύσκολη θέση δε κατηγόρησε ποτέ τις ΗΠΑ για τη κατάσταση στη Σομαλία.
Υποστήριζε ότι για όσα τρομερά διέπραξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις στη γεννέτειρά του ευθύνεται ο ΟΗΕ, ο οποίος άλλαξε την αποστολή του από καθαρά ανθρωπιστική σε στρατιωτική. Ο Χουσεΐν Αϊντίντ θεωρούσε ότι η χώρα του ήταν ένα πείραμα στη νέα τάξη πραγμάτων, που ήθελε να επιβάλλει στη χώρα ο ΟΗΕ. Για τον Αϊντίντ ο ΟΗΕ ήθελε να αλλάξει τον τρόπο ζωής και τα θρησκευτικά πιστεύω του Σομαλικού λαού. Και για αυτό το λόγο οι Σομαλοί αντέδρασαν.
Η επιστροφή του στη Σομαλία
Το 1995 επέστρεψε ΣΤΗ Σομαλία με τη σύζυγό του και το μικρό του γιο.
Ο πατέρας του τον υποδέχθηκε και τον αντιμετώπισε ως το κορυφαίο μέλος της φυλής του, παρά το ότι είχε πολεμήσει στο πλευρό των Αμερικανών. Το 1996 και συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου ο Μοχάμέντ Φαράχ Αιντίντ σκοτώθηκε στο Μογκαντίσου, στη διάρκεια συμπλοκών αντίπαλων φυλών. Ο Χουσείν τότε προσέθεσε το επίθετο του πατέρα του. Ο Χουσεΐν Φαράχ Αϊντίντ όπως ονομάζονταν πλέον ανέλαβε ουσιαστικά αρχηγός της φυλής του πατέρα του (Σοσιαλιστική Εθνική Συμμαχία) και πήρε το βαθμό του στρατηγού. Ο Αϊντίντ ανέλαβε την αρχηγία της φυλής εναντίον της οποίας είχε πολεμήσει πριν λίγα χρόνια.
Aν και ονομάστηκε πρόεδρος , η θέση του αμφισβητήθηκε από τον βασικό αντίπαλο του πατέρα του τον Αλί Μαχμί Μοχάμεντ.
Ο Χουσεΐν Αϊντίντ ως αρχηγός της κατακερματισμένης Σομαλίας υπόγραψε τη Διακήρυξη Αρχών της Σομαλίας το 1999. Η συγκεκριμένη διακήρυξη σήμανε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των αντιμαχόμενών πλευρών, για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Παρόλα αυτά ο Χουσεΐν έφυγε από τη φυλή του πατέρα του 17 μήνες μετά λόγω συνέχισης ων εχθροπραξιών.
Με την έναρξη του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας ενημέρωσε το πρόεδρο των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους για την δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων και ιδιαίτερα της Αλ Κάιντα. Άλλωστε είχε άριστες σχέσεις με το ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ το οποίο ψήφιζε σε κάθε αναμέτρηση με την ιδιότητα και του Αμερικανού πολίτης.
Ο Χουσεΐν Αϊντίντ το 2007 ανέλαβε υπουργός εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης Αλί Μοχάμεντ Γκεντί.
Είχε να αντιμετωπίσει την Αλ Κάιντα και φυλές που είχαν εξοπλιστεί από τους αμερικανούς για να πολεμήσουν τον πατέρα του.
Την ίδια χρονιά εγκατέλειψε την πολιτική. Ζει στις ΗΠΑ με την οικογένεια του. Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού στη Σομαλία θεωρεί ότι είναι αμερικανός πολίτης που αγωνίζεται για τη προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα.
Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Πόσα θύματα θρήνησε η Ελλάδα στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο των εκατομμύριων νεκρών. Ποιές ήταν οι μεγάλες μάχες του ελληνικού στρατού και τι κέρδισε σε εδάφη (χάρτης)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πτώση της θερμοκρασίας με βροχές και καταιγίδες. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν. Αναλυτική πρόγνωση
- Με δυσκολία η κυκλοφορία στους δρόμους. Μπλοκαρισμένος ο Κηφισός, προβλήματα και στην Αττική Οδό
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ