Στην αμερικανική ιστορία τέσσερις πρόεδροι δολοφονήθηκαν, από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1865 μέχρι τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963. Ο Ρόμπερτ Τοντ Λίνκολν, ο μεγαλύτερος γιος του Αβραάμ Λίνκολν, ήταν παρών στις δολοφονίες τριών προέδρων!
Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρεί τον εαυτό του γρουσούζη! Τυχερό πάντως δεν τον λες…
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο Ρόμπερτ Λίνκολν
Το 1865 στο τέλος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, ο μεγαλύτερος γιος του Προέδρου των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν υπηρετούσε ως αξιωματικός στο Γενικό Επιτελείο του στρατηγού Οδυσσέα Γκραντ. Είχε κάνει αγώνα για να καταταγεί στο στρατό της Ένωσης (Βορείων).
Η μητέρα του και γυναίκα του Λίνκολν, Μαίρη Τοντ, είχε απειλήσει τον Λίνκολν ότι θα αυτοκτονούσε αν ο γιος τους κατατάσσονταν στο στρατό για να πολεμήσει τους Νότιους.
Είχε χάσει πρόσφατα δύο αγόρια από φυσικά αίτια, και ήταν σίγουρη ότι αν ο Ρόμπερτ πήγαινε στον πόλεμο θα σκοτωνόταν.
Έτσι, ο Λίνκολν κανόνισε ο γιος του να εγγράφεται σε πανεπιστήμια, για να αποφεύγει τη στράτευση. Όμως, ο Ρόμπερτ επέμενε να καταταγεί. Τελικά ο πατέρας του τον άφησε να το κάνει, αλλά κανόνισε κρυφά από τον Ρόμπερτ να τοποθετεί στο Γενικό Επιτελείο του Οδυσσέα Γκραντ του σημαντικότερου στρατηγού των Βορείων.
Ο Λίνκολν ζήτησε από τον Γκραντ να μη στείλει ποτέ το γιο του να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες για να τον κρατά στα μετόπισθεν.
Στη δολοφονία του Προέδρου Λίνκολν
Ο πόλεμος τελείωσε επίσημα με την παράδοση των Νοτίων στις 9 Απριλίου 1865. Πέντε μέρες αργότερα, ο Ρόμπερτ βρισκόταν με άδεια στη Ουάσιγκτον, στο Λευκό Οίκο όπου έμεναν οι γονείς του. Εκείνο το βράδυ, ο Λίνκολν και η γυναίκα του, ειχαν προγραμματίσει να παρακολουθήσουν μια παράσταση στο θέατρο Φορντ.
Ο Λίνκολν ρώτησε το γιο του αν ήθελε να έλθει μαζί τους. Αυτός αρνήθηκε καθώς ήταν κουρασμένος, επειδή τις προηγούμενες μέρες είχε συνοδεύσει τον Οδυσσέα Γκραντ σε επιθεωρήσεις μονάδων στο μέτωπο, αμέσως μετά την κατάπαυση του πυρός.
Όταν στις 10.15 μ.μ. στις 14 Απριλίου 1865, ο Αβραάμ Λίνκολν πυροβολήθηκε στο θέατρο Φορντ από τον Μπουθ, ο Ρόμπερτ κοιμόταν στο Λευκό Οίκο. Ο Λίνκολν τραυματισμένος σοβαρά μεταφέρθηκε σ’ ένα σπίτι δίπλα στο θέατρο.
Ο Ρόμπερτ ενημερώθηκε και έσπευσε αμέσως στο προσκέφαλο του πατέρα του. Ήταν εκεί από τις 11.00 το βράδυ μέχρι και την άλλη μέρα το πρωί στις 7.22, όταν ο Λίνκολν εξέπνευσε.
Στις εννέα αυτές ώρες ο Λίνκολν ήταν συνεχώς αναίσθητος.
Τα ψυχολογικά προβλήματα της Μαίρη Τοντ
Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, ο Ρόμπερτ παραιτήθηκε από τον αμερικανικό στρατό και μετακόμισε στο Σικάγο με τη μητέρα του. Εκεί έγινε ένα επιτυχημένος δικηγόρος, παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια.
Όμως, η μητέρα του είχε έντονα ψυχολογικά προβλήματα και ο Ρόμπερτ ανέλαβε τη φροντίδα της. Η ψυχολογική κατάσταση της Μαίρη Τοντ χειροτέρεψε πολύ το 1872, όταν έχασε άλλο ένα γιο που μόλις είχε κλείσει τα 18. Ήταν ο τελευταίος αδελφός που είχε ο Ρόμπερτ. Μέσα στον παραλογισμό της, η Μαίρη Τοντ άρχισε να κατηγορεί τον Ρόμπερτ ότι αυτός έφταιγε για το θάνατο των αδελφών του και ότι καλύτερα να είχε πεθάνει εκείνος αντί γι’ αυτούς!
Το 1875 η κατάσταση της μητέρας του έγινε τόσο σοβαρή που ο Ρόμπερτ δεν μπορούσε πια να τη φροντίζει. Την έβαλε σε μία νευρολογική κλινική, απ’ όπου δραπέτευσε. Η Μαίρη Τοντ άρχισε να δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες ισχυριζόμενη ότι ο γιος της την είχε κλείσει στο ίδρυμα για της φάει την περιουσία. Η κοινή γνώμη που δεν γνώριζε ότι η χήρα του Λίνκολν όντως είχε ψυχολογικά προβλήματα στράφηκε εναντίον του Ρόμπερτ.
Αυτός αναγκάστηκε να συμφωνήσει η μητέρα του να μείνει με την αδελφή της, την οποία ταλαιπώρησε με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της μέχρι το θάνατό της.
Η μητέρα του Ρόμπερτ Λίνκολν ποτέ δεν τον συγχώρησε επειδή την είχε βάλει σε κλινική. Λέγεται ότι έφθασε στο σημείο να τον καταραστεί!
Στη δολοφονία του Προέδρου Γκάρφιλντ
Το 1881, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέιμς Γκάρφιλντ, επέλεξε τον Ρόμπερτ Λίνκολν ως υπουργό στρατιωτικών. Μόλις δύο μήνες αφότου πήρε την εξουσία, ο Γκάρφιλντ θα ταξίδευε με τραίνο από την Ουάσιγκτον στη Νέα Υέρση μαζί με τον Ρόμπερτ Λίνκολν. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της αμερικανικής πρωτεύουσας, ο Γκάρφιλντ πυροβολήθηκε στην πλάτη από τον Τσαρλς Γκιντού, ένα διαταραγμένο άτομο που ήθελε να εκδικηθεί τον πρόεδρο γιατί δεν τον είχε διορίσει στο δημόσιο.
Ο Λίνκολν ήταν δίπλα στον Γκάρφιλντ και ο πρώτος που έσπευσε να τον βοηθήσει μετά τον τραυματισμό του. Αν και το τραύμα αρχικά δεν φαινόταν σοβαρό, αποδείχτηκε μοιραίο για τον πρόεδρο. Πέθανε δύο μήνες αργότερα από επιπλοκές και εξαιτίας λαθών που έκαναν οι γιατροί του.
Για το θάνατο του Γκάρφιλντ, δείτε εδώ.
Στη δολοφονία του Προέδρου Μακίνλεϊ
Αργότερα, ο Ρόμπερτ Λίνκολν άφησε την πολιτική και επέστρεψε στη δικηγορία. Το 1897 ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας «Πούλμαν» που έφτιαχνε πολυτελή βαγόνια για τους σιδηροδρόμους. Πολλά χρόνια αργότερα, το όνομα της εταιρείας μπήκε στο νεοελληνικό λεξιλόγιο ως όρος για τα πολυτελή λεωφορεία.
Αν και ο Ρόμπερτ Λίνκολν διέκοψε κάθε σχέση με την πολιτική, οι Αμερικανοί τον σέβονταν ως το μόνο επιζών παιδί του Λίνκολν.
Το 1901, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μακίνλεϊ προσκάλεσε τον Λίνκολν στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης για να παρευρεθεί στην Παναμερικανική Έκθεση. Ο Λίνκολν έφτασε εκεί με την οικογένειά του ενώ η εκδήλωση ήταν ήδη σε εξέλιξη και κατευθυνόταν για να συναντήσει τον πρόεδρο.
Τότε ένας αναρχικός πυροβόλησε τον Μακίνλεϊ και τον τραυμάτισε στο στήθος και την κοιλιά. Ο Λίνκολν είδε τον πρόεδρο μετά τον τραυματισμό του και συνομίλησε μαζί του στο σπίτι όπου είχε μεταφερθεί. Θεώρησε ότι θα γινόταν καλά, και έτσι με την οικογένειά του επισκέφθηκε κανονικά την έκθεση.
Όμως, ο Μακίνλεϊ πέθανε μία εβδομάδα αργότερα.
Ο θάνατος του Προέδρου Χάρντινγκ
Μετά και αυτή τη δολοφονία, ο Ρόμπερτ Λίνκολν θεωρούσε ότι προκαλούσε κακοτυχία στους Αμερικανούς προέδρους. Από τότε λέγεται ότι απέφευγε να βρίσκεται κοντά σε κάποιο πρόεδρο και δεν αποδεχόταν προσκλήσεις σε εκδηλώσεις που διοργανώνονταν από τον Λευκό Οίκο.
Η μία και μοναδική εκδήλωση μετά τη δολοφονία του Μακίνλεϊ το 1901 όπου ο Ρόμπερτ Λίνκολν παρευρέθηκε σε τελετή μ’ ένα πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν στις 30 Μαΐου 1922.
Τότε έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Λίνκολν στην Ουάσιγκτον. Δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσει ο Ρόμπερτ από την τελετή για το μνημείο του πατέρα του.
Σε αυτή παρέστη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ουόρεν Χάρντινγκ, ο οποίος είχε εκλεγεί δύο μήνες πριν. Σε όλη τη διάρκεια της τελετής, ο Χάρτινγκ στεκόταν δίπλα στον Ρόμπερτ Λίνκολν.
Ο Χάρτινγκ τελικά δεν δολοφονήθηκε, αλλά πέθανε ξαφνικά ένα χρόνο μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Λίνκολν. Η προεδρία του ήταν μόλις δύο έτη και μία από τις πιο σύντομες στην αμερικανική ιστορία.
Όμως, τα χειρότερα ήλθαν τους επόμενους μήνες μετά το θάνατο του Χάρντινγκ. Τότε αποκαλύφθηκε ότι στη διάρκεια της σύντομης διακυβέρνησής του, ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν εμπλακεί σε τεράστια οικονομικά σκάνδαλα και κλοπή δημοσίου χρήματος. Επιπλέον, έγιναν γνωστές οι εξωσυζυγικές σχέσεις που είχε ο μακαρίτης.
Σήμερα ο Ουόρεν Χάρτινγκ θεωρείται ένας από τους χειρότερους προέδρους που είχε ποτέ η Αμερική.
Όσο για τον Ρόμπερτ Λίνκολν, αυτός πέθανε το 1926 σε ηλικία 83 ετών.
Δείτε εδώ απόσπασμα από την εξαιρετική ταινία “Λίνκολν” με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, που δείχνει τον Ρόμπερτ να λέει στον πατέρα του ότι θέλει να καταταγεί στον στρατό της Ένωσης για να πολεμήσει στον Αμερικανικό Εμφύλιο.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr