Η 46η απονομή Όσκαρ το 1974 έμεινε στην ιστορία εξαιτίας ενός απρόοπτου περιστατικού. Ένας γυμνός άνδρας εμφανίστηκε από το πουθενά πάνω στη σκηνή, κάνοντας το σήμα της ειρήνης. Ήταν ο 34χρονος ακτιβιστής και φωτογράφος Ρόμπερτ Οπέλ.
Ο ηθοποιός και παρουσιαστής της τελετής, Ντέιβιντ Νίβεν ετοιμαζόταν να καλέσει στη σκηνή την Ελίζαμπεθ Τέιλορ για να απονείμει το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, όταν ο Οπέλ μπήκε στο πλάνο.
Το κοινό άρχισε να γελάει και ο παρουσιαστής για να μετριάσει την αμηχανία του είπε:
«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο μοναδικός τρόπος να κάνει κάποιον να γελάσει είναι να γδυθεί και να δείξει τις μικρές ατέλειές του».
Μετά την τελετή άρχισαν να δημιουργούνται φήμες ότι το περιστατικό ήταν στημένο από την παραγωγή. Ο Οπέλ δεν συνελήφθη ποτέ για την παράτολμη αυτή πράξη και, λίγο μετά, έδωσε συνέντευξη τύπου σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, αυτή τη φορά όμως ντυμένος με κοστούμι.
Ο κόσμος θεωρούσε απίθανο να πέρασε στα παρασκήνια χωρίς να τον σταματήσουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας.
Όταν δημοσιογράφος της εφημερίδας Los Angeles Times τον ρώτησε γιατί το έκανε, εκείνος απάντησε «οι άνθρωποι δεν πρέπει να ντρέπονται να δείχνουν γυμνό το σώμα τους. Παράλληλα είναι ένας τρόπος να κάνει κάποιος καριέρα».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο. Ως μέλος οργάνωσης χίπιδων στο Λος Άντζελες, ο Οπέλ είχε εισβάλει γυμνός σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση του γυμνισμού στις παραλίες.
Ήταν δραστηριοποιημένος σε κίνημα ομοφυλοφίλων και φωτογράφος στο περιοδικό Advocate που απευθυνόταν σε μέλη της LGBT κοινότητας.
Μετά τα βραβεία όμως, έγινε γνωστός, πετυχαίνοντας, κατά κάποιο τρόπο, τον σκοπό του. Τον καλούσαν σε εκπομπές και του έλεγαν να εισβάλει σε πάρτι για να κάνει εντύπωση στους καλεσμένους. Προσπάθησε να κάνει καριέρα ως κωμικός, αλλά δεν τα κατάφερε.
Μάλλον είχε δίκιο ο Ντέιβιντ Νίβεν όταν έλεγε ότι μόνο γυμνός μπορεί να κάνει τον κόσμο να γελάσει.
Το 1978 άνοιξε δική του γκαλερί με έργα ομοφυλόφιλων στο Σαν Φρανσίσκο. Είχε βρει πιο «σεμνό» τρόπο να εκφράσει τις ιδέες του.
Ένα χρόνο αργότερα, δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών. Δυο ληστές, ο Μόρις Κίναν και ο Ρόμπερτ Κέλι, είχαν εισβάλει στη γκαλερί του και με την απειλή όπλου του ζητούσαν χρήματα και ναρκωτικά. Εκείνος αρνήθηκε να δώσει το οτιδήποτε και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.
Στη δίκη που έγινε για τη δολοφονία του, το 1982, αποκαλύφθηκε ότι οι δυο δράστες ήταν έμποροι ναρκωτικών στους οποίους ο Οπέλ χρωστούσε χρήματα. Οι δράστες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για το έγκλημά τους.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: H ταινία που κέρδισε 9 Όσκαρ. «Ο Άγγλος Ασθενής» και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που απέρριψαν ο Σον Κόνερι και ο Μπρους Γουίλις
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ