6 Νοεμβρίου 2011 το Πακιστάν ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά ενός γιατρού ,ο οποίος κατηγορείται ότι κατάφερε να μπει στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πεσαβάρ και να πάρει δείγματα DNA. Ο γιατρός αυτός είναι ο Σακίλ Αφράιντι, ο οποίος κατηγορήθηκε από τις Πακιστανικές αρχές ότι προχώρησε σε ψεύτικο πρόγραμμα εμβολιασμού, σε συνεργασία με ξένη χώρα.
Ο συγκεκριμένος εμβολιασμός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έγινε μετά από εντολή της CIA , στο κρησφύγετο που όπως αποδείχτηκε κρυβόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αφράιντι συνελήφθη λίγο μετά την αμερικανική επιδρομή. Ο γιατρός φαίνεται ότι πήρε DNA ,από μέλη της οικογένειας του αρχηγού της ΑΛ Κάιντα, αν και ακριβή στοιχεία για την υπόθεση δεν έχουν διαρρεύσει και πολλές από τις ειδήσεις είναι συγκεχυμένες, όπως συνήθως γίνεται με τις υποθέσεις που εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Πακιστάν, ο εμβολιασμός έγινε με σκοπό να επιβεβαιωθεί από τους Αμερικανούς ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν εκεί. Δεν είναι βέβαιο αν κατάφερε να πάρει αίμα, από τον ίδιο τον ηγέτη της Αλκάιντα, κάτι που λογικά ήταν αδύνατον.
Ωστόσο με πρόσχημα το μαζικό εμβολιασμό κατά της ηπατίτισας C, ενδεχομένως να πήρε δείγμα DNA, από μέλη της οικογένειάς του.
Η επιχείρηση έγινε σε ένα σπίτι που οι Αμερικανοί είχαν βρει ότι δεν είχε ο ίντερνετ, ούτε νερό και είχε ισχυρή αμυντική κάλυψη. Πιστεύεται ότι εκεί βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν.
Η προφυλάκιση του
Ο Αφράιντι προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για παρακρατική δράση, μετά την αμερικανική επιδρομή που κατέληξε στη δολοφονία του Οσάμα. Οι Πακιστανικές αρχές ήταν εξοργισμένες για την επίθεση στο έδαφός τους χωρίς καμμία άδεια, ούτε καν ενημέρωση, από μια ξένη δύναμη. Έτσι ο γιατρός ίσως ήταν ένα ελιξαστήριο θύμα. Φαίνεται ότι στον προσχηματικό εμβολιασμό συμμετείχαν και νοσοκόμες, οι οποίες πήραν αίμα από κατοίκους της περιοχής. Η κράτηση του, ενίσχυσε την ένταση στις σχέσεις Πακιστάν –ΗΠΑ.
Η καταδίκη του και η αντίδραση των ΗΠΑ
Το Μάιο του 2012 ο Αφράιντι καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 3.500 δολαρίων . Η καταδίκη του Αφράιντι έγινε με συνοπτικές διαδικασίες καθώς δε του δόθηκε καν η ευκαιρία να απολογηθεί. Μεταφέρθηκε στις φυλακές του Πεσαβάρ. Ο δικηγόρος του άσκησε έφεση και άφησε σαφείς αιχμές, για τον τρόπο που έγινε η ακροαματική διαδικασία. Ενώ όπως είπε η απόφαση βγήκε μετά από πιέσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα η κυβέρνηση του Πακιστάν δίκασε τον γιατρό σε φυλετικό δικαστήριο. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατηγορούν τα συγκεκριμένα δικαστήρια για παραβίαση των δικαστικών κανόνων.
Οι ΗΠΑ την επόμενη μέρα μείωσαν τη βοήθεια σε στρατιωτικό πεδίο προς το Πακιστάν κατά 33 εκατομμύρια δολάρια, όσα και τα χρόνια της κάθειρξης.
Η CIA συμβούλευσε τον Αφράιντι να διαφύγει στο Αφγανιστάν, αλλά δεν τους άκουσε φοβούμενος για τη ζωή του. Σε συνέντευξη του υποστήριξε ότι δεν είχε ιδέα ότι στο σπίτι κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν, ενώ κατήγγειλε ότι στη διάρκεια της ανάκρισης υπέστη βασανιστήρια από την αστυνομία. Μάλιστα στη διάρκεια αυτών οι Πακιστάνοι του έλεγαν «Οι Αμερικανοί είναι οι χειρότεροι εχθροί μας χειρότεροι και από τους Ινδούς».
Η αντίδραση του Πακιστάν στους ισχυρισμούς Αφράιντι
Το Πακιστάν δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς του γιατρού, ωστόσο υποστήριξε ότι του φέρθηκε με τον ίδιο τρόπο που θα φερόταν σε οποιονδήποτε άνθρωπο είχε συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες ξένου κράτους.
Η έφεση του Αφράιντι και η νέα του δίκη
Ο Αφράιντι άσκησε έφεση η οποία έγινε δεκτή. Μάλιστα ανώτερος δικαστικός υπάλληλος του Πακιστάν ζήτησε την επανάληψη της δίκης του . Παράλληλα το Πακιστάν άρχισε και ένα ψυχολογικό πόλεμο κατά του Αφράιντι απαγορεύοντας στην οικογένεια του και τους συνηγόρους υπεράσπισης να τον επισκέπτονται.
Η αστυνομία συνέλαβε και δυο υπαλλήλους των φυλακών με τη κατηγορία ότι έδωσαν στο γιατρό κινητά τηλέφωνα.
Ο Αφράιντι έζησε στην απομόνωση για τουλάχιστον 9 μήνες.
Στη νέα δίκη το Πακιστάν τον κατηγορούσε, πέρα από τη συνεργασία του με τη CIA, για θάνατο ασθενή του το 2005, αν και δεν είχε υπάρξει καμία κατηγορία ως τότε.
Η δολοφονία του συνηγόρου υπεράσπισης του Αφράιντι
Στις 18 Μαρτίου ο δικηγόρος του Σακίλ Αφράιντι δολοφονήθηκε μόλις είχε επιστρέψει στο Πεσαβάρ, από το εξωτερικό, όπου είχε διαφύγει φοβούμενος για τη ζωή του.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Ο νέος δικηγόρος του Σαμιουλάχ Αφρίντ σταμάτησε να είναι συνήγορός του λέγοντας: «Ορισμένες οργανώσεις δεν θέλουν να συνεχίσουμε να είμαστε η υπεράσπιση στην υπόθεση αυτή… δεν είναι μόνο η ζωή μου σε κίνδυνο, η οικογένειά μου επίσης διατρέχει κίνδυνο. Ως εκ τούτου, έχω αποφασίσει να εγκαταλείψω την υπόθεση»
Η αποτυχημένη επιχείρηση για την απελευθέρωση του
Το 2018 έγινε γνωστό ότι η CIA οργάνωσε επιχείρηση για την απελευθέρωση του χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί. Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει την έκδοση του στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ η ποινή του Αφράιντι είχε μειωθεί σε 23 χρόνια φυλάκιση και πρόσφατα έγινε μεταφορά του. Μεταφέρθηκε από τις φυλακές του Πεσαβάρ σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα στο Adiala στην πόλη Ραβαλπιντι που είναι δίπλα στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Ο λόγος; οι ανησυχία των αρχών για την ασφάλεια του. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τότε την ανησυχία τους για την ασφάλεια του Αφράιντι και ζήτησαν από το Πακιστάν να λάβει άμεσα μέτρα για την ασφάλειά του.
Η κατάσταση του Αφράιντι σήμερα
Ο πακιστανός γιατρός εκτίει τη ποινή του σε ένα κελί 1,5 τετραγωνικό μέτρο . Όπως λέει η οικογένεια του, η κατάσταση της υγείας του είναι άθλια.
Μάλιστα εξακολουθεί να τηρείται η απαγόρευση στην οικογένεια του να τον επισκέπτεται και να του προσφέρει είδη πρώτης ανάγκης αν και το Πακιστάν λέει οτι τον επισκέπτονται κάθε δυο μήνες. Ο γιατρός είναι στη φυλακή Σαχιβάλ,για άκρως επικίνδυνους εγκληματίες .Οι σχέσεις των ΗΠΑ –Πακιστάν βρίσκονται για αυτή την υπόθεση στο χειρότερο δυνατό επίπεδο.
Ο υπουργός εξωτερικών του Πακιστάν ξεκαθάρισε τη συνέλευση του ΟΗΕ, ότι το Πακιστάν αντιμετωπίζει τον Αφράιντι ως εχθρό του, αν και υποστήριξε ότι ο 56άχρονος γιατρός είχε δίκαιη δίκη καλώντας μάλιστα τις ΗΠΑ να σεβαστούν την ανεξάρτητη Πακιστανική δικαιοσύνη. Ο δικηγόρος του Αφράιντι σχολίασε ότι ο γιατρός κρατείται λόγω των κακών σχέσεων ΗΠΑ –Πακιστάν .
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: «Ένα ελικόπτερο πετά πάνω από το Αμποταμπάντ στη 1 το πρωί». Το ιστορικό Tweet που έγραψε ένας ανυποψίαστος Πακιστανός λίγο πριν από την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τι απέγιναν οι «πρωταγωνιστές» της επιδρομής
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ