Ο Γιάννης Μηλιώκας είναι τραγουδιστής και μουσικός. Είναι γνωστός στο κοινό από τα τραγούδια του, «Κακοσάλεσι», «Ποιμενικό ροκ», «Γκρέκο μασκαρά», «Ροζ», «Για το καλό μου», τα οποία αν και γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ’80 ακούγονται μέχρι σήμερα και πολλά παραμένουν και επίκαιρα.
Τα φτωχικά παιδικά χρόνια
Γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1950 στη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε και πήγε σχολείο. Η οικογένειά του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και έτσι ο ίδιος και τα δύο αδέλφια του δούλευαν από πολύ μικρή ηλικία για να βοηθάνε τους γονείς τους.
Ως πιτσιρικάς, ο Μηλιώκας κέρδιζε το χαρτζιλίκι του κάνοντας τον σερβιτόρο στην ταβέρνα του παππού του, ενώ από τα δώδεκα, αφού είχε τελειώσει το δημοτικό, εργαζόταν στο μηχανουργείο του πατέρα του και φοιτούσε σε νυχτερινό σχολείο.
Παράλληλα με τη δουλειά και το σχολείο άρχισε να παίζει κιθάρα, χωρίς όμως να έχει σκοπό να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Μεγαλώνοντας δημιούργησε 2-3 δικά του ροκ συγκροτήματα τα οποία διαλύθηκαν.
Η καταξίωση στη μουσική και η αναπάντεχη επιτυχία
Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’80 ο Μηλιώκας είχε γράψει αρκετά δικά του τραγούδια και αποφάσισε να κατέβει στην Αθήνα και να δοκιμάσει την τύχη του στη δισκογραφία.
Τα πρώτα του τραγούδια τα έγραψε στη γκαλερί που είχε ανοίξει, όταν έκανε διάλειμμα από τη ζωγραφική.
«Άνοιξα μια γκαλερί όπου παραδόξως εκεί μέσα άρχισα να γράφω τραγούδια. Ζωγράφιζα 6-7 ώρες κάθε μέρα και ένας καλός ζωγράφος μου είχε πει να απομακρύνομαι από το έργο κάθε μία ώρα για να μη χαλάσω τα μάτια μου, οπότε στα διαλείμματα άρχισα να γράφω», ανέφερε σε συνέντευξη του στο ogdoo.gr.
Όταν ήρθε στην Αθήνα, όπως ανέφερε ο ίδιος στη «Μηχανή του Χρόνου», έδωσε κασέτες σε 7 διαφορετικές εταιρίες.
Τα τραγούδια του είχαν ιδιαίτερους στίχους με αρκετή δόση χιούμορ και οι περισσότερες εταιρίες τα βρήκαν προχωρημένα για την εποχή και προσπάθησαν να κάνουν παρεμβάσεις. Ο Μηλιώκας δεν ήθελε να πειράξει τα τραγούδια του. Η μόνη εταιρία που ενθουσιάστηκε με το υλικό, ήταν η Μίνος, του Μάκη Μάτσα, με την οποία συνεργάστηκε τελικά ο τραγουδιστής.
Ο πρώτος δίσκος είχε τίτλο «εδώ Θεσσαλονίκη» και κυκλοφόρησε το 1985. Τα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν το «Αμπεμπαμπλόμ» και το «Ποιμενικό ροκ».
Παρόλο στους υπεύθυνους της εταιρίας άρεσαν τα τραγούδια του Μηλιώκα, δεν ήταν σίγουροι για την επιτυχία. Ο Μάκης Μάτσας, πίστευε ότι οι πωλήσεις θα κυμανθούν γύρω στις 5.000, ενώ ο τότε παραγωγός της εταιρίας, Ηλίας Μπενέτος, υπολόγιζε 30.000 πωλήσεις. Έτσι οι δύο άντρες έβαλαν στοίχημα.
Ο δίσκος πούλησε τελικά 50.000 αντίτυπα και ο παραγωγός, που κέρδισε, απέκτησε ένα καινούριο αυτοκίνητο.
Η επιτυχία ήταν αναπάντεχη και δεν σταμάτησε στον πρώτο δίσκο. Ο κόσμος υποδέχτηκε με τον ίδιο ενθουσιασμό και τις επόμενες ηχογραφήσεις του τραγουδιστή. Ο δεύτερος δίσκος είχε τίτλο, «Για το καλό μου» και περιείχε, εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, που ακούγεται μέχρι σήμερα και το χιουμοριστικό «Κακοσάλεσι» τις περίφημες «Βουβάλες» που καθιέρωσαν τον Μηλιώκα.
Από τον τρίτο δίσκο ξεχώρισε το ντουέτο «Ροζ» με την Αφροδίτη Μάνου, το οποίο, όπως έχει αναφέρει ο τραγουδιστής σε συνέντευξή του, είναι βιωματικό.
«Τα όνειρα μου κόκκινα,
τα όνειρα μου άσπρα,
ρούχα μαζί που πλύθηκαν
κι έχουνε γίνει Ροζ»
Τους στίχους τους εμπνεύστηκε όταν επιχείρησε να βάλει μπουγάδα στο σπίτι και έβαλε κατά λάθος μέσα στο πλυντήριο ένα κόκκινο παντελόνι μαζί με άσπρα ρούχα, με αποτέλεσμα να γίνουν όλα ροζ.
Στον ίδιο δίσκο υπήρχε και το «Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μ@λ@κες», για το οποίο η εταιρεία είχε κάποιες αμφιβολίες λόγω της «εθνικής βρισιάς», που περιείχε, αλλά τελικά το κυκλοφόρησαν. Το τραγούδι, όχι μόνο έκανε επιτυχία τότε, αλλά η έκφραση “δικαιώθηκε” μέσα στο πέρασμα του χρόνου και ο Μηλιώκας έγινε ένας προφητικός καλλιτέχνης.
Δείτε την ερμηνεία του Μηλιώκα στην εκπομπή “Στην υγειά μας”:
Η επιτυχία του Μηλιώκα ήταν τόσο απρόσμενη, που ο ίδιος δεν μπόρεσε να τη διαχειριστεί και τελικά αποσύρθηκε για περίπου 17 χρόνια από τα μουσικά δρώμενα.
«Εγώ ήθελα να επικοινωνήσω με πέντε χιλιάδες τρελούς, που η οπτική τους γωνία ήταν περίπου ίδια μ’ αυτήν που είχα εγώ στη ζωή μου. Δεν φανταζόμουν να βρω οκτώ εκατομμύρια να συμφωνούν. «Έφυγα σαν πύραυλος προς τα πάνω. Είχε γίνει σάλος. Ο κόσμος πριμοδοτούσε την προσπάθειά μου και πάντα έβλεπα τα χρήματα που άφηναν στο ταμείο σαν δίδακτρα για να σπουδάσω κάτι που ήθελα πάντα να κάνω και δεν προλάβαινα. Γι’ αυτό σταμάτησα. Ήθελα να ωριμάσω, να καλλιεργηθώ και να βιώσω καινούργια πράγματα», ανέφερε σε συνέντευξή του.
Ο Γιάννης Μηλιώκας τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει και πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις με επιτυχία.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του Μάνου Λοΐζου. Ο καλλιτέχνης ήταν τελειομανής και ξόδευε αμέτρητες ώρες στο στούντιο. Δικαιώθηκε με τον δίσκο «Ο Σταθμός», που τον καθιέρωσε στη δισκογραφία
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ