του συνεργάτη μας και ιστορικού, Κωνσταντίνου Λαγού
Η ταινία «Γουόντερ Γούμαν» (Wonder Woman) που γυρίστηκε το 2017 υπήρξε μια από τις μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες εκείνης της χρονιάς για το Χόλυγουντ.
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμη σειρά κόμικ του 1941 του Γουίλιαμ Μούλτον-Μάρστον με θέμα μία αμαζόνα με το όνομα Νταϊάνα η οποία στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σώζει ένα Αμερικανό πιλότο-κατάσκοπο, τον Στιβ Τρέβορ, ο οποίος έπεσε με το αεροπλάνο του στο νησί της, τη Θεμισκύρα. Η Νταϊάνα, η οποία έχει υπερφυσικές δυνάμεις, ερωτεύεται τον Τρέβορ και φεύγει μαζί του από τη Θεμισκύρα.
Στην ταινία η Νταϊάνα ακολουθεί τον αγαπημένο της και τους φίλους του στο Δυτικό Μέτωπο, στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου μετά από τέσσερα χρόνια αιματοχυσίας πρόκειται να υπογραφεί ανακωχή. Όμως, ο Στιβ Τρέβορ γνωρίζει ότι ο Γερμανός στρατηγός Έριχ Λούντοντροφ θα σαμποτάρει τη διαδικασία της ανακωχής και ότι διαθέτει ένα υπερόπλο που θα δώσει στους Γερμανούς την τελική νίκη. Ο Τρέβορ, η Νταϊάνα και οι φίλοι τους θα διεισδύσουν στα γερμανικά μετόπισθεν προκειμένου να εμποδίσουν τα σχέδια του Λούντοντροφ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην αναπαράσταση των συνθηκών που επικρατούσαν στα χαρακώματα ή τα έκτροπα των Γερμανών στο κατεχόμενο Βέλγιο, η ταινία «Γουόντερ Γούμαν» είναι αρκετά ρεαλιστική, αν εξαιρέσουμε βέβαια το γεγονός, ότι η Νταϊάνα εξουδετερώνει μόνη της περισσότερους Γερμανούς, απ’ όσους μία μεραρχία των Συμμάχων. Στην η ταινία ο γερμανός στρατηγός Έριχ Λούντοντροφ, είναι η απόλυτη ενσάρκωση του κακού.
Το ενδιαφέρον είναι πως η μυθοπλασία αυτή στηρίχθηκε πάνω σε μία ιστορική προσωπικότητα παίρνοντας γνωστά χαρακτηριστικά του, αλλά τονίζοντάς τα με υπερβολικό τρόπο που ξεπερνούν τα όρια του φανταστικού.
Ο στρατηγός Έριχ Λούντοντροφ τον τελευταίο χρόνο του πολέμου ουσιαστικά ηγούνταν της πολεμικής προσπάθειας των Γερμανών, καθώς ο ανώτατος Γερμανός διοικητής, ο Πάουλους φον Χίντερμπουργκ λόγω της προχωρημένης ηλικίας του είχε αφήσει τη διαχείριση του πολέμου. Η ταινία παρουσιάζει τον τελευταίο ως αποφασισμένο να μην υπογράψει η Γερμανία ανακωχή και να πολεμήσει ως το τέλος. Αυτό πράγματι ισχύει, αν και βέβαια δεν δολοφόνησε τους συναδέλφους του στρατηγούς, όπως δείχνει η ταινία. Επίσης δεν συνεργαζόταν με μία παράφρονα Τουρκάλα επιστήμονα, με το παρατσούκλι «Δρ Δηλητήριο», που ετοίμασε ένα υπερόπλο χημικού πολέμου που θα άλλαζε τον ρου του πολέμου υπέρ των Γερμανών.
Στην πραγματικότητα πριν μετατεθεί στο Δυτικό Μέτωπο, ο Λούντοντροφ διοικούσε τις γερμανικές δυνάμεις στο Ανατολικό Μέτωπο, και όχι σε αυτό στη Μέση Ανατολή όπως δείχνει η ταινία. Όμως ο Λούντοντροφ όντως διέθετε ένα υπερόπλο που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γερμανία να κερδίσει τον πόλεμο. Αυτό ήταν το δόγμα του «απόλυτου πολέμου» από την πλευρά της Γερμανίας, δηλαδή, την πλήρη κινητοποίηση όλων των ανθρώπινων και υλικών πόρων για τον πόλεμο. Επίσης, είχε σχεδιάσει την επιχείρηση μεταφοράς στο Δυτικό Μέτωπο των περίπου τριών εκατομμύριων Γερμανών στρατιωτών που μέχρι τα τέλη του 1917 πολεμούσαν τη Ρωσία. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι Γερμανοί και οι Ρώσοι είχαν υπογράψει ανακωχή. Έτσι ξεκίνησαν το κολοσσιαίο έργο της μεταφοράς των στρατιωτών από το Ανατολικό στο Δυτικό Μέτωπο.
Ο Λούντοντροφ σχεδίασε τη μεγάλη γερμανική Εαρινή Επίθεση του 1918 πριν οι Αμερικανοί προλάβουν να στείλουν σημαντικές δυνάμεις τους στο Δυτικό Μέτωπο. Η επιχείρηση παρά λίγο να στεφθεί με επιτυχία και οι Γερμανοί να καταλάβουν το Παρίσι. Όμως, μετά από το πρώτο ξάφνιασμα, οι Σύμμαχοι μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν το μέτωπο. Οι γερμανικές απώλειες ήταν τόσο βαριές που στο τέλος ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τη Γερμανία όταν οι Σύμμαχοι θα μετέφεραν τον πόλεμο στο έδαφος της στα τέλη του 1918. Στην ταινία «Γουόντερ Γούμαν», τον ρόλο του στρατηγού Έριχ Λούντοντροφ ερμηνεύει ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάνι Χιούστον.
Στην ταινία ο Χιούστον παίζει αρκετά καλά ένα παράφρονα Λούντοντροφ λίγο πριν το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλλον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα καθώς είναι γνωστό ότι η ψυχολογία του στρατηγού είχε καταβληθεί από το άγχος της επικείμενης ήττας και από το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα κοιμόταν μόλις μία ώρα το 24ωρο! Λίγο πριν την υπογραφή της ανακωχής, στις 11 Νοεμβρίου 1918, ο Λούντοντροφ μπορεί να μην σκότωσε τους στρατηγούς συναδέλφους του, αλλά στην πραγματικότητα κόντεψε να τους τρελάνει στέλνοντάς τους συνέχεια τηλεγραφήματα για να συνεχίσουν την πολεμική προσπάθεια!
Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατηγόρησε τους φιλελεύθερους, καπιταλιστές, κουμουνιστές, καθολικούς και Εβραίους ότι «μαχαίρωσαν» τους Γερμανούς στρατιωτικούς πισώπλατα. υπογράφοντας την ανακωχή και αργότερα την Ειρήνη των Βερσαλλιών που ξεφτίλισε τη Γερμανία. Ως αντίδραση, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 συνεργάστηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα. Συμμετείχε στο «πραξικόπημα της μπυραρίας» του Μονάχου το 1923 όταν ο Χίτλερ προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία και βάδιζε δίπλα του στο δρόμο όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ πάνω στο Χίτλερ και τους οπαδούς του.
Ο Λούντοντροφ συνελήφθη, αλλά αντίθετα με τον Χίτλερ αθωώθηκε. Το 1929 ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας με το Ναζιστικό Κόμμα. Τότε έχασε από το παλιό αφεντικό του, τον φον Χίντενμπουργκ. Από τότε ψυχράνθηκαν οι σχέσεις του Λούντοντροφ με τον Χίτλερ. Μπορεί ο πρώτος να ήταν «κακός» αλλά δεν ήταν ενσάρκωση του απόλυτου κακού, όπως τον παρουσιάζει η ταινία «Γουόντερ Γούμαν». Αυτός ο ρόλος ταίριαζε καλύτερα στον Αδόλφο Χίτλερ, κάτι που ακόμη και ο Λούντοντροφ κατάλαβε λίγα χρόνια πριν πεθάνει το 1937, από καρκίνο στο συκώτι.
Είναι ενδιαφέρον πως το Χόλυγουντ προσάρμοσε στις ανάγκες μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας τα χαρακτηριστικά μιας ιστορικής προσωπικότητας που θα μπορούσε πράγματι να παίξει το ρόλο αυτό, αντί να δημιουργήσει ένα εντελώς φανταστικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι διασκεδαστικό, και ο Ντάνι Χιούστον κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού με τον τρόπο που παίζει τον αιμοσταγή στρατηγό. Όμως, η ταινία «Γουόντερ Γούμαν» δεν είναι βέβαια μέσο εκμάθησης της ιστορίας! Έτσι, η διεθνής βικιπαίδεια στο λήμμα «Έριχ Λούντοντροφ» έχει προσθέσει την επισήμανση ότι η απεικόνιση του στην ταινία, φέρει πολλά φανταστικά στοιχεία και ότι η εμφάνιση και ο χαρακτήρας έχει λίγες ομοιότητες με το ιστορικό πρόσωπο.
Στοιχεία αντλήθηκαν από: Vulture
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: «Οι μελλοντικές γενιές θα σας καταριούνται στον τάφο σας». Η προφητεία του γερμανού στρατηγού, όταν δόθηκε εντολή στον Χίτλερ να σχηματίσει κυβέρνηση
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr