ΠΗΓΗ: «ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ», Michael Farquhar. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ
Ανάμεσα στους πολλούς βασιλικούς γάμους που αποτέλεσαν παταγώδεις αποτυχίες, λίγοι μπορούν να θεωρηθούν πιο διαταραγμένοι από αυτόν του Γεωργίου IV της Βρετανίας και της Καρολίνας του Μπρούνσβικ. Η ένωση αυτού του δυστυχισμένου αταίριαστου ζευγαριού, καταδικασμένη πριν ακόμη αρχίσει, αποτέλεσε ένα βασιλικό θέαμα για τα πανηγύρια.
Ο Γεώργιος, πρίγκιπας της Ουαλίας εκείνη την εποχή είχε ήδη μια ευνοούμενη ερωμένη και μια μυστική σύζυγο. Είχε νυμφευθεί τη χήρα Φιτζχέρμπερτ κρυφά, χωρίς τη συναίνεση του βασιλιά, πράγμα που παρέβαινε έναν νόμο, συν το ότι ήταν Καθολική, γεγονός που παρέβαινε έναν άλλον. Ο πρίγκιπας Γεώργιος αντιμετώπιζε την προοπτική να χάσει τη θέση του ως επικεφαλής της γραμμής διαδοχής για τον θρόνο.
Ο αποτυχημένος γάμος
Δελεασμένος από την υπόσχεση να πληρώσει το Κοινοβούλιο τα τεράστια χρέη του, ο Γεώργιος πείσθηκε να απορρίψει την παράνομη σύζυγό του και να νυμφευθεί τη Γερμανίδα εξαδέλφη του, Καρολίνα. Το τίμημα ήταν υπερβολικό για καθαρά οικονομική συναλλαγή.
Ο Χάρις, λόρδος του Μάλμεσμπερι, ο διπλωμάτης στον οποίο είχε ανατεθεί το καθήκον να φέρει την Καρολίνα από το Μπρούνσβικ για να παντρευτεί τον πρίγκιπα, την περιέγραψε ως κάποια “που δεν διαθέτει ηθική, ούτε εσωτερική αντίληψη για την αξία και την αναγκαιότητά της”.
Ο λόρδος του Μάλμεσμπερι θεωρούσε επίσης ότι είχε άσχημα χαρακτηριστικά. “Έχει ένα κεφάλι πολύ μακρύ για το σώμα της και πολύ κοντό λαιμό”.
Επίσης, έπασχε από πορφυρία, την ίδια βασιλική αρρώστια που θεωρείται ότι οδήγησε τον μέλλοντα πεθερό και θείο της, τον Γεώργιο Γ, σε ξεσπάσματα τρέλας. Ενώ η μητέρα του πρίγκιπα Γεωργίου, η βασίλισσα Καρλότα, είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την καταλληλότητα της Καρολίνας, ο πατέρας του ήταν ενθουσιασμένος. Επιδεικνύοντας όλη την δαιμόνια κρίση που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα για να εκτιμήσει τη διάθεση των Αμερικανών αποίκων, ο Γεώργιος Γ υποστήριξε πλήρως την ανιψιά του. “Αναμφίβολα, είναι το πρόσωπο που φυσικά είναι το πιο ευχάριστο για μένα”, έγραφε στον πρωθυπουργό, Γουίλιαμ Πιτ. “Εξέφρασα την επιδοκιμασία μου για την ιδέα”.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας συστήθηκε στην αρραβωνιαστικιά του για πρώτη φορά στις 5 Απριλίου του 1795. Ο λόρδος του Μάλμεσμπερι ήταν εκεί για να αφηγηθεί τη σκηνή στο παλάτι Σεν Τζέιμς.
“Γύρισε την πλάτη, αποσύρθηκε σε ένα απομακρυσμένο σημείο του διαμερίσματος και φωνάζοντάς με είπε: Χάρις, δεν είμαι καλά. Παρακαλώ, φέρε μου ένα ποτήρι μπράντι”. Θεώρησε την Καρολίνα άσχημη, μη ελκυστική και ανθυγιεινή και είπε στον Μάλμεσμπερι ότι υποψιαζόταν ότι δεν ήταν παρθένα, κάτι όμως που δεν ίσχυε.
Τρεις μέρες αργότερα και μετά από πολλά μπράντι, το ευτυχισμένο ζεύγος παντρεύτηκε. Ο Γεώργιος πέρασε τη νύχτα του γάμου λιπόθυμος από το μεθύσι στο πάτωμα, με την ερωμένη του λαίδη Τζέρσι να τον ακολουθεί κατά πόδας σε όλον τον μήνα του μέλιτος.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, δεν ζούσαν πια ως ανδρόγυνο, αν και η Καρολίνα είχε καταφέρει να μείνει έγκυος.
Στις 7 Ιανουαρίου 1796 εννέα μήνες μετά τον γάμο, η Καρολίνα γέννησε την Πριγκίπισσα Σάρλοτ, το μοναδικό νόμιμο παιδί του Γεωργίου. Αμέσως μετά τη γέννησή της, ο Γεώργιος έκανε νέα διαθήκη. Άφησε όλη του την περιουσία στη χήρα “Μαρία Φίτζχερμπερτ, τη σύζυγό μου”, όπως έγραψε. Στην Καρολίνα άφησε ένα σαλιγκάρι.
Έχοντας ικανοποιήσει τον διπλό στόχο του γάμου του, να αποκτήσει έναν νόμιμο διάδοχο και να διευθετήσει τα χρέη του, ο Γεώργιος ανήγγειλε στην Καρολίνα τον “ανεπίσημο” χωρισμό τους.
“Οι προτιμήσεις μας δεν είναι στο χέρι μας” της έγραφε “ούτε πρέπει κανένας από τους δυο μας να είναι υπόλογος στον άλλον, επειδή η Φύση δεν μας έκανε τον έναν κατάλληλο για τον άλλον. Η ήρεμη και άνετη συντροφιά είναι πάντως στο χέρι μας. Ας περιοριστεί η σχέση μας σ’ αυτό”.
Η Καρολίνα εξέλαβε το γράμμα του αποξενωμένου συζύγου ως άδεια να “αλωνίσει” και να έρθει σε σεξουαλική επαφή και με άλλους άνδρες. Άρχισε τις άσεμνες επιδείξεις σάρκας δημοσίως.
Πήγε να μείνει στο Μπλάκχιθ στο Λονδίνο, όπου χόρευε μπροστά στους καλεσμένους της προκλητικά, επιδεικνύοντας τα περισσότερα μέρη του σώματός της.
Οι κατηγορίες για εξωσυζυγικές σχέσεις
Κάποια λαίδη Ντάγκλας διέδιδε ιστορίες ότι η πριγκίπισσα είχε μείνει έγκυος από μια παράνομη σχέση με έναν υπηρέτη και ότι είχε γεννήσει ένα νόθο παιδί.
Ο πρίγκιπας Γεώργιος διέταξε έρευνα και ο βασιλιάς συμφώνησε. Αυτό που έγινε γνωστό ως “Η Διακριτική Έρευνα” ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1806. Μερικούς μήνες αργότερα, η Καρολίνα απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, αλλά μια εξονυχιστική ανασκόπηση της σεξουαλικής της ζωής άφησε την υπόληψή της σπιλωμένη.
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας έγινε παρίας της κοινωνίας. Οκτώ χρόνια αργότερα, κουρασμένη από την αδιάκοπη καταδίωξη, εγκατέλειψε τη Βρετανία και κατέφυγε στην Ευρώπη. Φήμες έλεγαν ότι η πριγκίπισσα χόρευε τόπλες πάνω σε μια μπάλα στη Γενεύη, ενώ λίγο αργότερα κατέληξε στην αγκαλιά του βασιλιά Ιωακείμ της Νάπολης.
Αυτό ήταν ένα οδυνηρό χαστούκι για τον Γεώργιο που τώρα υπηρετούσε ως αντιβασιλέας του βασιλείου του πατέρα του, επειδή ο Ιωακείμ ήταν γαμπρός του μεγαλύτερου εχθρού του, του Ναπολέοντας τη Γαλλίας.
Μη σκοπεύοντας να επιστρέψει στην Αγγλία, η Καρολίνα άλλαξε γνώμη όταν πέθανε ο πατέρας του συζύγου της, Γεώργιος Γ. Αφού δεν ήταν επισήμως διαζευγμένη, ήταν τώρα η βασίλισσα της Αγγλίας και σκόπευε με κάθε τρόπο να εκτελέσει τα καθήκοντά της.
Η κυβέρνηση στην Αγγλία της προσέφερε 50.000 λίρες για να μην επιστρέψει στην Αγγλία, αλλά εκείνη αρνήθηκε.
Επέστρεψε για να γίνει βασίλισσα
Όμως, ο Γεώργιος Δ που είχε ανέβει πια στον θρόνο, είχε άλλη γνώμη και ξεκίνησε τη διαδικασία επιδίωξης ενός διαζυγίου μέσω του Κοινοβουλίου. Εν τούτοις, παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα, καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι το κοινό αίσθημα ήταν σταθερά με την Καρολίνα -όχι τόσο πολύ λόγω πίστης σε αυτήν, αλλά βαθιάς αποστροφή προς αυτόν.
Ο λαός υπενθύμισε στον Γεώργιο πόσο λαομίσητος έγινε όταν συνέρρευσε για να υποστηρίξει την Καρολίνα, όταν αυτή αντιμετώπισε το “Κατηγορητήριο Ποινών και Κυρώσεων” για να “αφαιρέσει από την Αυτής Μεγαλειότητα Καρολίνα Αμέλια Ελισάβετ τον τίτλο της, τα προνόμια, τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις της συζύγου του Βασιλέως και να διαλύσει τον γάμο ανάμεσα στη Μεγαλειότητα του και στην προαναφερθείσα Βασίλισσα”. Χρειάστηκε να σταθμεύσουν φρουροί σε όλη την περιοχή του Ουεστμινστερ για να ελέγξουν τα πλήθη, καθώς μια σειρά μαρτύρων παρήλαυνε για να καταθέσει σχετικά με τη σκανδαλώδη ζωή της βασίλισσας στο εξωτερικό. Όμως, η απόφαση αφέθηκε στο Κοινοβούλιο. Η υπόθεση τελικά αποσύρθηκε.
Η Καρολίνα το έλαβε σαν νίκη. Την ημέρα της στέψης του Γεωργίου, απαίτησε την είσοδό της στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Φώναζε “Ήρθε η βασίλισσα. Ανοίξτε”, “Είμαι η βασίλισσα της Αγγλίας”, και ένας απεσταλμένος του βασιλιά της έκλεισε την πόρτα στα μούτρα.
ΠΗΓΗ: «ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ», Michael Farquhar. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Ο βρετανός βασιλιάς που όταν πέθανε δεν τον θρήνησε κανείς! Βασίλευσε το 1821 και ο λαός τον κορόιδευε για το πάχος και τα μεθύσια του. Είχε φθάσει τα 130 κιλά και τον ειρωνεύονταν ακόμη και για την ερωμένη του
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ