Ο Mason Currey είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στους New York Times και στο Slate. Ζει στο Λος Άντζελες.
Για ενάμιση χρόνο έγραψε πώς τα μεγαλύτερα μυαλά των τελευταίων τετρακοσίων χρόνων έβρισκαν καθημερινά χρόνο για να κάνουν την δουλειά τους όσο καλύτερα γινόταν, πως οργάνωναν το πρόγραμμά τους προκειμένου να είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί.
Γράφοντας για τις λεπτομέρειες της καθημερινής τους ζωής – πότε έτρωγαν, πότε κοιμούνταν, πότε δούλευαν και πότε αγχώνονταν – ήθελε να προσφέρει μια άλλη οπτική για την προσωπικότητά τους και την καριέρα τους, σκιαγραφώντας διασκεδαστικά πορτρέτα τους ως πλάσματα της συνήθειας.
Η γυναίκα του Σίγκμουντ Φρόυντ η Μάρθα, του έβγαζε τα ρούχα από την ντουλάπα, του διάλεγε τα μαντηλάκια, ακόμη και την οδοντόκρεμα του άπλωνε πάνω στην οδοντόβουρτσα.
Έτσι, ο ιδρυτής της ψυχανάλυσης μπορούσε να δείχνει αποκλειστική αφοσίωση στη δουλειά του καθ΄όλη τη διάρκεια της μακράς καριέρας του. Ο Φρόυντ σηκωνόταν κατά τις 7, έτρωγε πρωϊνό, κι ένας κουρέας επισκεπτόταν καθημερινά το σπίτι του και περιποιούνταν την γενειάδα του. Έπειτα έβλεπε ασθενείς από τις 8 το πρωί έως το μεσημέρι.
Το μεσημεριανό, το κυρίως γεύμα της ημέρας, του το σέρβιραν στη 1 ακριβώς.
Ο Φρόυντ δεν ήταν καλοφαγάς – δεν του άρεσε το κρασί ούτε το κοτόπουλο και προτιμούσε τις κλασικές αξίες της μεσαίας τάξης, όπως το βραστό ή ψητό μοσχάρι. Ευχαριστιόταν όμως το φαγητό κι έτρωγε με συγκέντρωση. Παρόλο που ήταν γενικά ένας εξαιρετικός οικοδεσπότης, ο Φρόυντ μπορούσε να είναι τόσο απορροφημένος στις σκέψεις του κατά τη διάρκεια του γεύματος, που η σιωπή του ορισμένες φορές έφερνε σε αμηχανία τους καλεσμένους του, οι οποίοι αγωνίζονταν να κάνουν έναν διάλογο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Μετά το μεσημεριανό, ο Φρόυντ έβγαινε για περπάτημα. Δεν ήταν ένας αργόσχολος περίπατος. Ο γιος του Μάρτιν θυμάται πως ο πατέρας του περπατούσε με τρομακτική ταχύτητα. Στον δρόμο αγόραζε συχνά πούρα και έπαιρνε ή έδινε διορθώσεις στον εκδότη του. Στις 3 το μεσημέρι, είχε συμβουλευτικές συνεδρίες έως τις 9 το βράδυ. Μετά η οικογένεια έτρωγε το βραδινό της και ο Φρόυντ έπαιζε χαρτιά με την κουνιάδα του ή έβγαινε για περπάτημα με την γυναίκα του ή μια από τις κόρες του, κάνοντας μερικές φορές στάση σε κάποιο καφενείο για να διαβάσει τις εφημερίδες. Άλλα βράδια τα περνούσε στο γραφείο του διαβάζοντας, γράφοντας και κάνοντας αγγαρείες επιμέλειας για ψυχαναλυτικά περιοδικά έως τη 1.00 ή και αργότερα.
Λάτρευε τα πούρα, τα οποία κάπνιζε διαρκώς, φτάνοντας και τα είκοσι την ημέρα, από τα 25 του μέχρι και το τέλος της ζωής του, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των γιατρών για την υγεία του που ολοένα χειροτέρευε και τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Όταν κάποτε ο 17χρονος ανιψιός του αρνήθηκε ένα τσιγάρο, ο Φρόυντ του είπε: « αγόρι μου, το κάπνισμα είναι μια από τις μεγαλύτερες και φθηνότερες χαρές της ζωής και αν αποφασίσεις εκ των προτέρων να μην καπνίσεις, τότε τα μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σε οικτίρω».
Ο Σίγκμουντ Φρόυντ γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1856.
Τα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο του Mason Currey Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KEY BOOKS. Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube
Διαβάστε στην “ΜτΧ”: Συνέθετε υπέροχες μουσικές αν και ήταν κουφός επί 30 χρόνια. Μπετόβεν, ο πρωτοπόρος αντισυμβατικός συνθέτης με τις εκρήξεις θυμού. Ήταν αντικοινωνικός και μετακόμισε σε 40 σπίτια
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr