Πως ο φονικός σεισμός του Καϊρου με τους 50 χιλιάδες άστεγους, έγινε “όπλο” των ισλαμιστών κατά του προέδρου Μουμπάρακ

Πως ο φονικός σεισμός του Καϊρου με τους 50 χιλιάδες άστεγους, έγινε “όπλο” των ισλαμιστών κατά του προέδρου Μουμπάρακ

12 Οκτωβρίου 1992. Το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Κάιρο, 5.8 Ρίχτερ, άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Οι πολίτες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας έψαχναν για μέρες συγγενείς και φίλους κάτω από τα ερείπια ενώ η γη των Φαραώ συνέχιζε να σείεται.

Ο φονικός σεισμός της Αιγύπτου

Ο σεισμός διήρκεσε περίπου ένα λεπτό. Σύννεφα καπνού κάλυψαν όλο το Κάιρο και οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τα σπίτια που κατέρρεαν. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν και σε όσα νοσοκομεία υπήρχε ακόμα φως, επικρατούσε το απόλυτο χάος λόγω της συνεχούς άφιξης θυμάτων.

Το επίκεντρο, σύμφωνα με το σεισμολογικό κέντρο της Ουψάλα, ήταν 32 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου, αρκετά χιλιόμετρα μακρυά από τις Πυραμίδες και τη Σφίγγα, οι οποίες έμειναν αλώβητες.

Ο φονικός σεισμός που χτύπησε το Κάιρο, το 1992, σκότωσε 545 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 6.512

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές ήταν το Παλαιό Κάιρο και νότια κατά μήκος του Νείλου μέχρι τη δυτική όχθη. Πάνω από 350 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα 9.000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Από τα 560 ιστορικά μνημεία στην περιοχή του Καΐρου, τα 212 φέρεται να υπέστησαν σημαντικές βλάβες ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, έπεσε.

216 τζαμιά και 350 σχολεία σχεδόν κατέρρευσαν και περίπου 50.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 545 ενώ οι τραυματίες υπολογίστηκαν 6.512. Πιστεύεται ότι οι περισσότερες ζωές χάθηκαν λόγω του πανικού που κυριάρχησε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

79 νεκροί στην Ηλιούπολη

Στην Ηλιούπολη, ένα προάστιο του Καΐρου, κατέρρευσε μία πολυκατοικία, σκοτώνοντας 79 ανθρώπους.

Δίπλα από τα ερείπια της γκρεμισμένης πολυκατοικίας βρίσκονταν μπουλντόζες, γερανοί και τουλάχιστον εκατό φαντάροι, οι οποίοι σκαρφάλωσαν και πετούσαν μία-μία τις πέτρες και τα σίδερα, στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες.

Στο δρόμο τα ασθενοφόρα περίμεναν τους τραυματίες ενώ άνδρες της αστυνομίας, με καλάμια στα χέρια, προσπαθούσαν να κρατήσουν μακρυά το πλήθος, που έσπευσε να αναζητήσει τους “δικούς του” νεκρούς. Έξω από το νοσοκομείο της περιοχής, μαυροντυμένες γυναίκες θρηνούσαν τα παιδιά τους.

Χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές ενώ τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι (Πηγή: https://www.semanticscholar.org/)

Πολιτικός σεισμός

Η κυβέρνηση Μουμπάρακ κατηγορήθηκε ότι δεν έλαβε άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της καταστροφής. Από την άλλη πλευρά, ισλαμικές ομάδες όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα έτρεξαν για να παράσχουν βοήθεια. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν:

“Οι ισλαμιστές είναι οι πρώτοι που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο από τον σεισμό. Τα θύματα, διακηρύσσουν οι ισλαμικές οργανώσεις, δεν θα ήταν τόσο πολλά αν η χώρα δε είχε καταστραφεί από την αδιαφορία και την ανικανότητα των ανθρώπων του Μπουμπάρακ”.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενείται η δήλωση ενός σεισμόπληκτου, που βρήκε καταφύγιο σε ένα αντίσκηνο, το οποία έστησαν άνδρες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας:

“Το κράτος δεν έκανε τίποτα για μας. Οι μόνοι που μας βοήθησαν ήταν οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας”.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ κυβέρνησε την χώρα του επί 30 συναπτά έτη. Σύμφωνα με το BBC, επέζησε από έξι συνολικά δολοφονικές επιθέσεις. Σε μια από αυτές εμπλεκόταν η ισλαμιστική οργάνωση Αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια.

Το 1981, έγινε ο 4ος Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, προέδρου Ανουάρ Σαντάτ

Από τις 25 Ιανουαρίου 2011 ως τις 11 Φεβρουαρίου 2011, ο Μουμπάρακ αντιμετώπισε μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του, που είχε ως αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση και την παράδοση της εξουσίας στον στρατό. Το 2012 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Μετά το τέλος της δίκης, ο Μουμπάρακ αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων υγείας και νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση δημόσιου χρήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα χρησιμοποίησε για να ανακαινίσει ιδιοκτησίες της οικογένειάς του. Οι δύο γιοι του είχαν καταδικαστεί στην πρώτη δίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Στις 2 Μαρτίου 2017, ο Μουμπάρακ αθωώθηκε από τις κατηγορίες για το θάνατο διαδηλωτών στις ταραχές του 2011 και απελευθερώθηκε στις 24 Μαρτίου μετά από έξι έτη κράτησης.

Πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.