Ο ανιψιός του Μεγάλου Ναπολέοντα (Ναπολέων Α’) υπήρξε θερμός φιλέλληνας. Το 1827 εγκατέλειψε κρυφά την πόλη όπου σπούδαζε και κατέφτασε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στην επανάσταση του 1821.
Εντάχθηκε στις δυνάμεις του ναυτικού και έχασε άδοξα τη ζωή του από ατύχημα. Το σώμα του ταριχεύτηκε και βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο νησί της Σφακτηρίας, μαζί με τις σωρούς Γάλλων στρατιωτών που έπεσαν κατά τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Πωλ Μαρί Βοναπάρτης
Γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1809 στο Κανίνο της Ιταλίας. Ήταν το ένατο από τα 14 παιδιά του αδερφού του Μέγα Ναπολέοντα, Λουκιανού Βοναπάρτη και της Αλεξανδρίνα ντε Μπλεσάμπ.
Τον Μάρτιο του 1827, σε ηλικία 18 ετών και λίγους μήνες αφού είχε ξεκινήσει σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, εγκατέλειψε κρυφά την πόλη χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα και κατέφτασε στα Ιόνια νησιά.
Λίγο αργότερα ταξίδεψε στο Ναύπλιο, την πρωτεύουσα της Ελληνικής Επανάστασης, για να ριχτεί κι αυτός στον αγώνα για την ελευθερία. Εκεί, τον υποδέχτηκε ο άγγλος ναύαρχος Κόχραν, διοικητής του ελληνικού στόλου. Πολύ σύντομα εντάχτηκε στο πλήρωμα της φρεγάτας “Ελλάς”, της ναυαρχίδας του ελληνικού στόλου, η οποία μετά από μια σειρά αποτυχημένων εκστρατειών στάθμευσε στις Σπέτσες.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 1827 καθώς καθάριζε το όπλο του, ένας αδέξιος χειρισμός προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό του. Την επόμενη μέρα ξεψύχησε, σε ηλικία 19 ετών.
Στο Ναύπλιο κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο θάνατος του νεαρού Βοναπάρτη δεν ήταν τυχαίος. Ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι υπεύθυνος ήταν ο Κόχραν, τον οποίον υποπτεύονταν πως εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας. Από τη στιγμή που ο θανάσιμος τραυματισμός του Παύλου Μαρία Βοναπάρτη προκλήθηκε στο πλοίο του Άγγλου ναύαρχου, οι υποψίες πλήθαιναν.
Ωστόσο, ο αμερικανός φιλέλληνας Σάμιουελ Χάου, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, έγραψε ότι μόλις ο Κόχραν έμαθε ότι το τραύμα ήταν θανατηφόρο “ήρχισε να βηματίζη εις την καμπίνα του κλαίων ως παιδίον…”
Η σωρός του νεαρού Βοναπάρτη διατηρήθηκε για τρία χρόνια σε ένα βαρέλι με ρούμι στη Μονή Αγίου Νικολάου Σπετσών, μέχρι που την παρέλαβε το Γαλλικό Ναυτικό. Μετά την απελευθέρωση, το 1832, το ταριχευμένο σώμα του θάφτηκε σε μαυσωλείο στο νησί της Σφακτηρίας, κοντά στους Γάλλους ναύτες που σκοτώθηκαν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου που πέταξε με drone πάνω από το μνημείο:
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης όχι μόνο δεν ήταν κοντός, αλλά περνούσε και 8 πόντους τον ναύαρχο Νέλσον. Η προπαγάνδα σε βάρος του Βοναπάρτη και η διαφορά της γαλλικής από τη βρετανική ίντσα
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ