Η ομοφυλοφιλία των γυναικών ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, όμως δεν απασχόλησε την κοινωνία όσο η ομοφυλοφιλία των αντρών.
Σήμερα οι γυναίκες που έλκονται σεξουαλικά από άλλες γυναίκες ονομάζονται λεσβίες, λέξη που προέρχεται από το νησί της Λέσβου. Από εκεί καταγόταν η γνωστή ποιήτρια Σαπφώ, η οποία ύμνησε με τους στίχους της τον έρωτα μεταξύ γυναικών. Θεωρείται μια από τις πιο γνωστές ομοφυλόφιλες γυναίκες της αρχαιότητας, αν και πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως έγραψε για τον έρωτα μεταξύ των γυναικών δεν είναι και απόδειξη για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις.
Στο έργο του Πλάτωνα Συμπόσιο ο Αριστοφάνης λέει: “Η κοινή έγγαμη αγάπη άντρα και γυναίκας αποτελεί την εκ νέου συνένωση των δύο ημίσεων ενός από τα αρχικά αρσενικοθήλυκα όντα, ενώ κάθε παθιασμένος δεσμός δύο προσώπων του ιδίου φύλου είναι εκ νέου συνένωση των ημίσεων ενός αρσενικού-αρσενικού ή θηλυκού-θηλυκού όντως, ανάλογα με την περίπτωση”.
Ο αρχαίος μύθος και η λεσβία γαλλίδα ηθοποιός
Η ομοφυλοφιλία των γυναικών αναφέρεται και στον μύθο “Ίφις και της Ιάνθη”. Η Ίφις καταγόταν από τη Φαιστό και ήταν κόρη του Λίγδου και της Τελέθουσας. Όταν γεννήθηκε η μητέρα της την έντυσε αγόρι, καθώς ο πατέρας της της είχε πει να σκοτώσει το παιδί σε περίπτωση που ήταν κορίτσι.
Ο πατέρας της την ονόμασε Ίφις και μεγάλωσε σαν αγόρι. Στα 13 του χρόνια η ξακουστή για την ομορφιά της Ιάνθη ερωτεύτηκε τον Ίφι και ο πατέρας της αποφάσισε να αρραβωνιαστούν. Τότε η μητέρα της ζήτησε από τη θεά Ίσιδα να τη βοηθήσει και εκείνη μεταμόρφωσε την Ίφιδα σε αγόρι.
Τα χρόνια του Μεσαίωνα οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις τιμωρούνταν αυστηρά από την Εκκλησία, η ομοφυλοφιλία ήταν μυστικό και οι λεσβίες κρύβονταν από την κοινωνία.
Τον 19ο αιώνα ο έρωτας μεταξύ γυναικών αποτυπώθηκε στην τέχνη.
Ποιητές έγραψαν ποιήματα και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν πίνακες με θέμα τον γυναικείο έρωτα.
Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπήρξε μια απελευθέρωση και οι λεσβίες απέκτησαν τη δική τους θέση στην κοινωνία.
Ήταν ιδιοκτήτριες μπαρ και ιδιωτικών σαλονιών και ηθοποιοί προέβαλαν τον λεσβιακό έρωτα σε θεατρικά έργα. Μια από τις πιο διάσημες λεσβίες της εποχής ήταν η ηθοποιός, Κολέτ, η οποία δεν δίστασε να αποκαλύψει δημόσια τις σεξουαλικές της προτιμήσεις, καθώς είχε δεσμό με τη Μίσι, με την οποία συνεργάστηκαν στη σκηνή του Μουλέν Ρουζ.
Δείτε φωτογραφίες από ζευγάρια γυναικών που τραβήχτηκαν τον περασμένο αιώνα:
Μπορεί οι ομοφυλόφιλες γυναίκες να καταπιέστηκαν από την κοινωνία όσο και οι άντρες, λιγότερο ή περισσότερο. Πιθανότατα όμως, φαίνεται πως είχαν λιγότερες αναστολές να ποζάρουν μπροστά στον φακό.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr