Ελεύθερο διαζύγιο, δικαίωμα στην άμβλωση, απενοχοποιημένη εργασία στο σεξ, συνθέτουν το πεδίο σεξουαλικών ελευθεριών στην Αρχαία Αίγυπτο.
Σεξουαλικότητα
Η σεξουαλικότητα στην αρχαία Αίγυπτο θεωρούνταν απλώς μια ακόμα πτυχή της ζωής στη γη. Δεν υπήρχαν ταμπού σχετικά με το σεξ, ούτε απαιτήσεις “σαρκικής αγνότητας” στους ανύπαντρους ενήλικες.
Η λέξη “παρθένα” (virgin) δεν υπήρχε καν στο λεξιλόγιο των αρχαίων Αιγύπτιων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο βαθμός σεξουαλικής εμπειρίας δεν είχε καμία σημασία.
Μια ανύπαντρη κοπέλα είχε το δικαίωμα να συνευρίσκεται με όποιον επιθυμούσε, χωρίς να ακολουθεί κοινωνική κατακραυγή. Στην περίπτωση που έμενε έγκυος και δεν επιθυμούσε να γεννήσει είχε την ελευθερία της άμβλωσης. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους, η αυτοδιάθεση του σώματος ήταν αυτονόητη και δεδομένη!
Πορνεία
Ο αιγυπτιολόγος Steven Snape, τόνισε πως “τα στοιχεία για την πορνεία στην αρχαία Αίγυπτο είναι μάλλον ελάχιστα, ειδικά πριν από την Ύστερη Περίοδο”. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί οίκοι ανοχής στην Αίγυπτο ενώ η πορνεία δεν αναφέρεται σε κανένα γραπτό έργο ή νομική απόφαση.
Ο περίφημος Ερωτικός Πάπυρος του Τορίνο, ο οποίος περιγράφει διάφορες ερωτικές συναντήσεις, εξακολουθεί να διαφεύγει μιας σταθερής ερμηνείας, σχετικά με το αν περιγράφει σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ μιας πόρνης και ενός πελάτη ή αν πρόκειται για φάρσα.
Σύμφωνα με άλλους ιστορικούς, οι πόρνες στην Αρχαία Αίγυπτο υπήρξαν αλλά αντιμετωπίζονταν ως “ιερές” επειδή εργάζονταν στους ναούς. Λέγεται ότι ήταν τόσο αξιότιμη η θέση τους, που δεν δέχονταν να πληρωθούν για την εργασία τους.
Διαβάστε ακόμα: Η κατάρα του Τουταγχαμών, που «κυνήγησε» τους αρχαιολόγους. Ο Φαραώ που παντρεύτηκε την αδελφή του. Έκαναν δύο παιδιά που πέθαναν αμέσως
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι όσες μεγάλωναν και ένιωθαν την ανάγκη να φύγουν από τον ναό, είχαν την απόλυτη ελευθερία να εγκαταλείψουν ανά πάσα στιγμή ενώ όσες παντρεύονταν δεν αντιμετωπίζονταν ως “κατώτερες” ούτε από τον άντρα τους ούτε από την οικογένειά του.
Γάμος
Οι γάμοι στην αρχαία Αίγυπτο ήταν περισσότερο κοσμική παρά θρησκευτική υπόθεση. Οι περισσότεροι, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, αποφασίζονταν από τους γονείς. Τα κορίτσια παντρεύονταν γύρω στα 12 και τα αγόρια γύρω στα 15. Φυσικά το προσδόκιμο ζωής ήταν χαμηλότερο σε σχέση με σήμερα.
Τα βασιλικά τέκνα αρραβωνιάζονταν με εκείνα των ξένων βασιλιάδων όταν ήταν βρέφη, για να εξασφαλιστεί η εκάστοτε συμφωνία. Ωστόσο, οι γυναίκες που παντρεύονταν κάποιο ξένο, απαγορευόταν να φύγουν από την Αίγυπτο, καθώς πίστευαν ότι δεν θα ήταν ευτυχισμένες έξω από τη χώρα τους.
Με δεδομένο ότι “η Αίγυπτος ήταν το καλύτερο μέρος του κόσμου”, θεωρούνταν ασέβεια προς μια νεαρή γυναίκα να την στείλουν σε κάποια χώρα κατώτερου πολιτιστικού επιπέδου. Όμως, ήταν απολύτως αποδεκτό για μια ξένη γυναίκα να έρθει ως νύφη στην Αίγυπτο. Μάλιστα, όταν έφταναν στη χώρα, οι γυναίκες αυτές έχαιραν του ίδιου σεβασμού με τις ντόπιες.
Ειδοποιός διαφορά του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού με άλλους, ακόμα και μεταγενέστερους, είναι ότι αντιμετώπιζαν και θεωρούσαν τις γυναίκες όλων των κοινωνικών τάξεων ισότιμες με τους συζύγους τους,
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αίγυπτος υπήρξε μητριαρχική κοινωνία. Παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων πατριαρχική, με τον άνδρα να κατέχει τις θέσεις του “επικεφαλής” τόσο στο σπίτι όσο και στους πολιτικούς ή θρησκευτικούς θεσμούς. Ο Αμερικανός ιστορικός, Don Nardo, έγραψε:
“Οι σύζυγοι της ανώτερης τάξης δειπνούσαν, έκαναν πάρτι και πήγαιναν μαζί για κυνήγι. Τόσο οι εύπορες όσο και οι φτωχότερες γυναίκες, μοιράζονταν πολλά νομικά δικαιώματα με τους άνδρες. Για την ακρίβεια, οι αρχαίες Αιγύπτιες φαίνεται ότι απολάμβαναν μεγαλύτερη ελευθερία στην ιδιωτική τους ζωή από τις γυναίκες στις άλλες αρχαίες κοινωνίες, ακόμη και αν οι άνδρες έπαιρναν τις περισσότερες σημαντικές αποφάσεις”.
Απιστία και αιμομιξία
Η μονογαμία τονιζόταν ως το μεγαλύτερο ιδανικό του γάμου. Ήταν η υπέρτατη αξία ενός ζεύγους και γι’ αυτό τα μόνα “ταμπού” των αρχαίων Αιγυπτίων γύρω από το σεξ, εντοπίζονται στην απιστία. Ο ιστορικός Jon E, έγραψε:
“Αν και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν χαλαρή στάση απέναντι στο σεξ μεταξύ ανύπαντρων, όταν μια γυναίκα παντρευόταν, η προσδοκία ήταν ότι θα μείνει πιστή στον σύζυγό της. Έτσι ώστε ο άντρας να μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα παιδιά της ένωσής τους -οι κληρονόμοι του και οι κληρονόμοι της περιουσίας του- ήταν δικά του. θεωρητικά, δεν υπήρχε καμία κύρωση για την εξωσυζυγική επαφή μιας γυναίκας.
Αλλά η τιμωρία από το σύζυγο περιλάμβανε διαζύγιο, ξυλοδαρμό και μερικές φορές τη δολοφονία”.
Σύμφωνα με καταγραφές κυβερνητικών αξιωματούχων, υπήρχαν σύζυγοι που έθεταν τις υποθέσεις μοιχείας ενώπιον των αρχών και οι αρμόδιοι αποφάσιζαν την ποινή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μοιχαλίδες εκτελούνταν. Προφανώς εξαρτάται από την περίοδο της μακραίωνης αιγυπτιακής ιστορίας και φυσικά από την εξέλιξη της νομοθεσίας.
Ωστόσο, οι άνδρες, ιδιαίτερα εκείνοι με υψηλό οικονομικό κύρος, όπως οι βασιλιάδες, απολάμβαναν το δικαίωμα της πολυγαμίας.
Μπορούσαν να συνάψουν δεσμό με όσες γυναίκες ήθελαν, ιδιαίτερα όταν η πρώτη σύζυγος δεν ήταν σε θέση να αποκτήσει παιδιά.
Aντλήθηκαν πληροφορίες από: World History Encyclopedia
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Κλεοπάτρα. Η βασίλισσα της Αιγύπτου με καταγωγή από τη Μακεδονία. Γέννησε το παιδί του Καίσαρα και την ερωτεύθηκε παράφορα ο Μάρκος Αντώνιος. Γιατί αυτοκτόνησε
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ