Ο Ερμής, η Αφροδίτη και η Νίκη. Τα μεγάλα γλυπτά της αρχαιότητας που έγιναν από το μάρμαρο της Πάρου. Τι απέγιναν τα λατομεία

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και η Νίκη. Τα μεγάλα γλυπτά της αρχαιότητας που έγιναν από το μάρμαρο της Πάρου. Τι απέγιναν τα λατομεία

Ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Νίκη του Παιωνίου στην Ολυμπία, τα γλυπτά του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού ή αυτά του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο, δημιουργήθηκαν από παριανό μάρμαρο και κυρίως από τον περίφημο «λυχνίτη» που βρισκόταν στην στοά των Νυμφών.

Το διασημότερο στον αρχαίο κόσμο μάρμαρο, γνωστό ως η Παρία Λίθος, εξορυσσόταν στα πολυάριθμα λατομεία μαρμάρου του νησιού που βρίσκονται στον ορεινό όγκο των Αγ. Πάντων, το  αρχαίο όρος Μάρπησσα.

Τα λατομεία ξεκίνησαν να λειτουργούν τον 7ο π.Χ. αιώνα. Ο λυχνίτης χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στην αρχιτεκτονική και στη γλυπτική.

Με κύρια χαρακτηριστικά  το ολόλευκο χρώμα, την καθαρότητα του, προτιμήθηκε στην αγαλματοποιία και ήταν περιζήτητο υλικό από κορυφαίους γλύπτες και την πελατεία τους.

Από τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι. Πηγή φωτογραφίας: Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

 Όσον αφορά στο όνομά του, προέρχεται από το λυχνάρι, καθώς η εξόρυξή του γινόταν υπογείως, με φωτισμό από λυχνάρια.

Η Παρία λίθος έγινε το κύριο καλλιτεχνικό μέσον τον 6ο αιώνα π.Χ., οπότε και ανταγωνίστηκε το ναξιακό μάρμαρο. Στους κλασικούς και στους μετέπειτα χρόνους κυριάρχησε.

Τα διάσημα γλυπτά από παριανό μάρμαρο

Στην Πάρο αριστουργήματα της γλυπτικής, όπως η μαρμάρινη Γοργώ του β’ τέταρτου του 6ου αιώνα π.Χ., έργο ανώνυμου  παριανού καλλιτέχνη, αποδεικνύουν την πρωτοπορία των ντόπιων γλυπτών.
Το εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο και τα πολυάριθμα εργαστήρια γλυπτικής της Πάρου υπήρξαν αναμφίβολα οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε μια τόσο δυναμική καλλιτεχνική δημιουργία.
Από τις αρχές του 6ου αιώνα, η Πάρος ανέπτυξε σπουδαία σχολή γλυπτικής και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα στον αρχαίο κόσμο. Ταυτόχρονα η εξαγωγή του παριανού μαρμάρου σε πολλές περιοχές εκτός Πάρου, πρόσφερε στο νησί πλούτο και ισχύ.
Δημιουργίες Παριανών γλυπτών και η Παρία λίθος κατέκλυσαν τα μεγάλα ιερά σε όλο τον αρχαίο κόσμο
Από την κοντινή Δήλο, μέχρι τους Δελφούς και την Ολυμπία, την Ακρόπολη των Αθηνών και γενικότερα την Αττική, αλλά και κέντρα εκτός της κυρίως Ελλάδας στην Δύση (Μεγάλη Ελλάδα) και μέχρι την Λιβύη στην Β. Αφρική.

Η Αφροδίτη της Μήλου στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι. Φωτο Αρχείο Μηχανή του Χρόνου

Πολλοί γλύπτες, ανάμεσά τους και οι πλέον διάσημοι, δημιούργησαν αριστουργήματα σε παριανό μάρμαρο που στήθηκαν σε διάφορες πόλεις του αρχαίου κόσμου.
Ανάμεσά τους, ο εξαιρετικός ηνίοχος της Mozia στην Σικελία από λυχνίτη, έργο άγνωστου πάριου γλύπτη, η Νίκη του Παιωνίου, ο Ερμής του Πραξιτέλη στην Ολυμπία, η περίφημη Αφροδίτη του στην Κνίδο, η Άρτεμις Βραυρωνία στην Ακρόπολη, ο Έρως στο Πάριον, η Μαινάδα του Πάριου Σκόπα στην Σικυώνα και η καθιστή Εστία στο ιερό της στην Πάρο, η Δήμητρα του Λεωχάρη στην Κνίδο.
Οι ελληνιστικές δημιουργίες Νίκη της Σαμοθράκης και Αφροδίτη της Μήλου που βρίσκονται στο Λούβρο και το διασημότερο ίσως άγαλμα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο Αύγουστος της Prima Porta, είναι από λυχνίτη της Πάρου.
Στα λατομεία και στο πολύτιμο μάρμαρό της οφείλει  η Πάρος την ονομασία της ως η “λαμπροτάτη των Παρίων πόλις” και την ανάδειξη τόσων σπουδαίων Παρίων καλλιτεχνών όπως ο  Αριστίων, Αγοράκριτος, ΣκόπαςΘρασυμήδης, καθώς επίσης την πρωτοπόρα τέχνη της, τον πολιτισμό της και την ισχυρή οικονομία της.

Η Νίκη της Σαμοθράκης δεσπόζει στην είσοδο του Λούβρου. Φωτο Αρχείο Μηχανή του Χρόνου

Τα λατομεία στην κοιλάδα Χωριδάκι

Στη σύγχρονη  διεθνή ορολογία, ο λυχνίτης, η διαφάνεια του οποίου επιτρέπει την διείσδυση του φωτός σε βάθος έως και 35 χιλ. έναντι 25 για το μάρμαρο της Καρράρα και 15 για το πεντελικό, χαρακτηρίζεται ως Πάρος-1 και εξορυσσόταν κυρίως από τα υπόγεια λατομεία των Νυμφών και του Πανός στο Μαράθι.

Οι άλλες δύο κατηγορίες Πάρος-2 και Πάρος-3 αναφέρονται στο μάρμαρο από τα ανοιχτά λατομεία στους Λάκκους και άλλες θέσεις της κοιλάδας Χωριδάκικαθαρού λευκού έως κυανόγκριζου χρώματος και πιο χονδρόκοκκου σε σχέση με τον λυχνίτη, στρώματα του οποίου απαντούν και στα ανοιχτά λατομεία.

Η είσοδος του λατομείου του Πανός. Πηγή φωτογραφίας: Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Τα κοιτάσματα των δύο αυτών κατηγοριών είχαν χρησιμοποιηθεί ήδη στην πρώιμη περίοδο (7ος-6ος αι. π.Χ.) και είχαν αποδώσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου σε σχέση με τα λατομεία του λυχνίτη. Οι εξορύξεις μαρμάρου στους Λάκκους που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην αρχιτεκτονική, είναι παλαιότερες από εκείνες στο Μαράθι.

Στην κοιλάδα Χωριδάκι, η περιοχή εξόρυξης περιλαμβάνει τα λατομεία ανοιχτής εκμετάλλευσης στους Λάκκουςστα Θαψανά που βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από τους Λάκκους, δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι των Θαψανών, αλλά και στα υπόγεια λατομεία στις Σπηλιές.

Τα τελευταία αποτελούνται από μεγάλα ορύγματα λαξευμένα στον βράχο ενώ στον πυθμένα τους σώζονται σήραγγες από την εξόρυξη του μαρμάρου, όπως και στα υπόγεια λατομεία του Μαραθίου.

Ο Ερμής ενσαρκώνει την εξιδανικευμένη ανδρική μορφή της εποχής. Το άγαλμα αποτελεί παράδειγμα της τέλειας ισορροπίας κίνησης και ανάπαυσης, χαρακτηριστικό γνώρισμα του έργου του Πραξιτέλη

Το ανάγλυφο και τα ονόματα των επισκεπτών

Συνήθως, η αναφορά στα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου εξαντλείται στα λατομεία στο Μαράθι και κυρίως στην στοά των Νυμφών. Είναι περισσότερο γνωστή λόγω του αναθηματικού ενεπίγραφου αναγλύφου των Νυμφών των μέσων περίπου του 4ου αι. π.Χ. που κοσμεί την είσοδό του και έχει ταυτιστεί με την Πάρο.

Το ανάγλυφο προσείλκυσε και την προσοχή των περιηγητών, όπως δείχνουν δημοσιευμένα σχέδια του 1868 και 1882. Η παρούσα κατάσταση του ανάγλυφου δείχνει ότι λείπει ένα τμήμα του με δύο μορφές προς τα δεξιά. Εντοπίστηκε σχετικά πρόσφατα ενσωματωμένο στην σκάλα της εσωτερικής αυλής στο μοναστήρι του Αγ. Μηνά.

Ίχνη εργαλείων από τα λατομεία στο Μαράθι. Πηγή φωτογραφίας: Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Το λατομείο των Νυμφών με το ανάγλυφό του  προσείλκυε τους επισκέπτες, ωστόσο το εσωτερικό του είναι περιορισμένα προσπελάσιμο λόγω της πληρότητάς του από σωρούς λατύπης.

Αντίθετα, το λατομείο του Πανός, ήταν περισσότερο προσιτό, όπως φανερώνει και ο μεγάλος αριθμός ονομάτων γραμμένων στα τοιχώματα και την οροφή του σπηλαίου, ανάμεσά τους και γνωστών περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, αλλά και από νεότερους επισκέπτες.

“Ιστορικός τόπος”

Τα υπόγεια λατομεία Νυμφών και Πανός διατηρούνται σε καλή κατάσταση και ήταν μέχρι πρόσφατα επισκέψιμα σε έναν μη οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο. Η εμφάνιση όμως προβλημάτων ευστάθειας στη βραχόμαζα οδήγησε την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στην περίφραξη της περιοχής και την απαγόρευση της εισόδου, για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών.

Η περιοχή των αρχαίων λατομείων έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος από το 1974, ενώ η περιοχή δυτικά του αρχαίου λατομείου των Νυμφών, που περιλαμβάνει τα λατομεία μαρμάρου του 19ου αιώνα και τις εγκαταστάσεις τους, χαρακτηρίστηκε “ιστορικός τόπος” το 2018.

Στις αρχές του 2025 τα αρχαία υπόγεια λατομεία της Πάρου (λυχνίτη) στο Μαράθι, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027».  Η Πράξη με τίτλο «Δυσπρόσιτα Μνημεία Κυκλάδων – Ψηφιακή Τεκμηρίωση & Προβολή», υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας (ΕΠΣ).

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.