28 Μαρτίου 1947. Ένας βέλγος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ποζάρει στο φωτογραφικό φακό περιτριγυρισμένος από ελληνίδες αντάρτισσες.
Η συνάντηση εξελίχθηκε ομαλά, όμως μετά το πέρας της επίσκεψης, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τους αντάρτες ως «συμμορίτες ενισχυόμενους από το εξωτερικό».
Το Δεκέμβρη του 1946, ο ΟΗΕ συγκρότησε μία «Ειδική Επιτροπή για τα Βαλκάνια» με την ονομασία UNSCOB.
Αφορμή για την ίδρυση της επιτροπής ήταν οι κατηγορίες που είχε εξαπολύσει δημόσια ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης σχετικά με την ανάμιξη της Γιουγκοσλαβίας, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας στη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τα γειτονικά βαλκανικά κράτη παρείχαν οικονομική βοήθεια στους Έλληνες κομμουνιστές, εμπλέκονταν και αναζωπύρωναν τον εμφύλιο και εμμέσως έκαναν αισθητή την επεκτατική του τάση.
Η UNSCOB έφτασε στην Αθήνα στις 29 Ιανουαρίου του 1947.
Αποτελούνταν από αντιπροσώπους των ΗΠΑ, της ΕΣΣΔ, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Κολομβίας, της Αυστραλίας, της Συρίας και της Βραζιλίας.
Αφού συνομίλησε με εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων του εμφυλίου και εξέτασε μεγάλο αριθμό μαρτύρων, ταξίδεψε μέχρι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και επισκέφτηκε το Βελιγράδι και τη Σόφια.
Μία από τις ενδιάμεσες στάσεις ήταν και το χωριό Καστανόφυτο στην Καστοριά.
Εκεί διέμειναν ο Ρώσος, ο Πολωνός κι ο Βέλγος επίτροπος.
Το όνομα του τελευταίου ήταν Μορίς Ντελβουά.
Οι επίτροποι με το επιτελείο τους, συνομίλησαν με τους αντάρτες, παρατήρησαν τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής τους και τους βιντεοσκόπησαν.
Στο τέλος, ο βέλγος Ντελβουά θέλησε να φωτογραφηθεί με τις γυναίκες του ΔΣΕ. Στήθηκε ανάμεσά τους και οι φωτογράφοι που τον συνόδευαν, απαθανάτισαν τη στιγμή.
Στο ιστορικό ντοκουμέντο απεικονίζεται ο Βέλγος ανάμεσα σε έντεκα αντάρτισσες και μόλις τρεις άντρες αντάρτες.
Μετά την πολύμηνη παραμονή της UNSCOB στη χώρα, η Επιτροπή συνέταξε μία έκθεση με την οποία συμφωνούσαν 8 από τα 11 μέλη της.
Σύμφωνα με αυτή, οι αντάρτες ήταν «συμμορίτες ενισχυόμενοι από το εξωτερικό», δηλαδή από τα σοσιαλιστικά κράτη.
Στην ουσία, η επιτροπή του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Τσαλδάρη, τασσόμενη ξεκάθαρα εναντίον του ΔΣΕ και του κομμουνισμού.
Δείτε το ιστορικό βίντεο από την επίσκεψη της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια στην Ελλάδα:
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Past in Color Χρώμα στο Παρελθόν
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τα αντίποινα των ναζί για την «κινηματογραφική» απαγωγή ενός γερμανού διοικητή στη Σκιάθο από τους αντάρτες. Πυρπόλησαν το νησί και σκότωσαν δεκάδες κατοίκους
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr