του συνεργάτη μας ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Η «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» (The Thin Red Line) είναι αμερικανική ταινία παραγωγής του 1998 με θέμα τη μάχη του Γκουανταλκανάλ στο μέτωπο του Ειρηνικού στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόουνς του 1962, αν και ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Τέρενς Μάλικ, άλλαξε αρκετά πράγματα σε σχέση με το βιβλίο.
Ο Μάλικ είχε να γυρίσει ταινία για δύο δεκαετίες, από το 1978 και το «Μέρες Ευτυχίας» (Days of Heaven). Το γεγονός ότι ο Μάλικ γυρνούσε μια νέα ταινία θεωρήθηκε σημαντικό για το Χόλυγουντ. Έτσι μεγάλοι αστέρες του, όπως για παράδειγμα ο Τζον Τραβόλτα και ο Τζώρτζ Κλούνεϊ, συμμετείχαν στη «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» παίζοντας μικρούς ρόλους και μάλιστα αμισθί.
Ένας από τους βασικούς ρόλους στην ταινία είναι του ελληνοαμερικανού λοχαγού Τζέημς Στάρος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάλικ έδωσε το ρόλο στον Ηλία Κοτέα, γνωστό Ελληνοκαναδό ηθοποιό. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να τονίσει ιδιαίτερα την εθνική καταγωγή του λοχαγού, κάτι που δεν αποτελεί μία απλή λεπτομέρεια, αλλά τονίζεται σε κρίσιμα σημεία της ταινίας.
Η πρώτη αναφορά γίνεται αφού οι Αμερικανοί έχουν αποβιβαστεί στο Γκουανταλκανάλ και προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού δίχως να έχουν συγκρουστεί ακόμη με τους Ιάπωνες που γνωρίζουν ότι βρίσκονται οχυρωμένοι εκεί.
Το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, ο διοικητής της μονάδας του Στάρου, συνταγματάρχης Τόλ, ρόλο που ενσαρκώνει ο γνωστός ηθοποιός Νικ Νόλτε, μιλά στον ασύρματο με τον Στάρο προκειμένου να του δώσει τελευταίες οδηγίες λίγο πριν οι άνδρες του ριχτούν στη μάχη με τους Ιάπωνες.
Καθώς ο συνταγματάρχης μιλά, ο ουρανός έχει πάρει το ροδαλό χρώμα της αυγής οπότε αυτός του λέει την αρχαία ελληνική φράση «Ἠώς ῥοδοδάκτυλος» την οποία επαναλαμβάνει αμέσως μετά στα αγγλικά ως «ροδοδάκτυλη αυγή». Ο συνταγματάρχης λέει τότε στον Στάρο:
Είσαι Έλληνας, έτσι δεν είναι λοχαγέ; Έχεις διαβάσει ποτέ Όμηρο; Στην Ακαδημία (την Αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία στο Γουέστ Πόϊντ) μελετούσαμε Όμηρο. Στα ελληνικά
Η αναφορά είναι από την Ιλιάδα και σε αυτή τη φάση της ταινίας είναι σημαντική αφού πρόκειται για φράση που χρησιμοποιούσε συχνά ο Όμηρος για να αναφερθεί στο ξεκίνημα μιας ημέρας όπου θα λάβαινε χώρα μία αιματηρή μάχη κάτω από τα τείχη της Τροίας. Με τον τρόπο αυτό ο Μάλικ προετοιμάζει το έδαφος προκειμένου στη συνέχεια να περάσει στις πολύνεκρες -ομηρικές- μάχες που θα διαδραματιστούν και τις οποίες καταγράφει με ωμό και ρεαλιστικό τρόπο.
Ο λοχαγός Στάρος έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να καταλάβει τις θέσεις των ιαπωνικών πολυβολείων σ’ ένα ύψωμα και έτσι οδηγεί τους άνδρες του στην πρώτη γραμμή. Όμως, αυτοί κυριολεκτικά αποδεκατίζονται από τα πυρά των Ιαπώνων που είναι καλά οχυρωμένοι στην κορυφογραμμή.
Τότε ο Στάρος διατάζει τους άνδρες του να σταματήσουν την επίθεση μέχρι να βρει τρόπο να εξουδετερώσει τα πολυβολεία δίχως αιματηρές κατά μέτωπο επιθέσεις. Όμως, λαμβάνει μέσω ασυρμάτου και πάλι διαταγή από τον συνταγματάρχη του να επιτεθεί με τον ίδιο τρόπο. Ο λοχαγός Στάρος αρνείται να θέσει σε κίνδυνο και πάλι τη ζωή των επιζώντων ανδρών του, λέγοντας στα ελληνικά: «Τα έχει χάσει ο άνθρωπος, δεν ξέρει τι μου λέει!».
Οι στρατιώτες δίπλα του δεν καταλαβαίνουν τι λέει. Ο λοχαγός μίλησε στα ελληνικά για να μην καταλάβουν την αγανάκτησή του για την παράλογη διαταγή του ανωτέρου του. Ο Στάρος είναι ευαίσθητος, νοιάζεται για τους άνδρες του και παράλληλα είναι καλός και γενναίος στρατιώτης. Για τους λόγους αυτούς οι υφιστάμενοί του τον σέβονται και αποτελεί για εκείνους πηγή έμπνευσης.
Παρά την άρνηση εκτέλεσης της διαταγής, ο συνταγματάρχης Τολ δεν τιμώρησε τον Στάρο.
Αντίθετα, τον προτείνει για παράσημο ανδρείας. Παράλληλα δρομολόγησε την μεταφορά του από το μέτωπο και την μετάθεση στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος αποδέχτηκε την απόφαση του συνταγματάρχη και λίγο πριν φύγει ζήτησε να συναντήσει τους άνδρες του. Τους χαιρέτησε συγκινημένος με μια ακόμα ελληνική φράση: «Είσαστε τα παλληκάρια μου».
Εξαιτίας αυτής της παρουσίας, η «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή» απέκτησε και ελληνικό ενδιαφέρον, παρ’ όλο που η μάχη του Γκουανταλκανάλ δεν είχε εμπλοκή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και διαδραματίστηκε 15.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.
αρχική εικόνα: Wikipedia
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τι σχέση είχε η συγγραφέας του «Φρανκενστάιν» με την Ελλάδα. Γιατί ο άνδρας της ζήλευε τον Μαυροκορδάτο; Τα ατελείωτα ερωτικά σκάνδαλα και η στιγμή της έμπνευσης
Ειδήσεις σήμερα:
- Αστυνομικός στην Κύπρο κατηγορείται για νεκροφιλία. Φέρεται να ασελγούσε σε σορούς. Έβγαζε φωτογραφίες στο νεκροτομείο
- Ειρήνη Μουρτζούκου. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη στην 24χρονη. Θα δικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση
- Τρίτη εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα. Ο 49χρονος είχε καταδικαστεί για δολοφονία
- Καιρός. Στα δύο η χώρα το Σάββατο. Ο Βορράς με το Νότο θα έχουν διαφορά πάνω από 20°C. Η πρόγνωση Κολυδά
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ