Ο Μαρίνος Ριτσούδης είναι πρώην Αξιωματικός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Αρνήθηκε να λάβει μέρος σε στρατιωτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999 στη Γιουγκοσλαβία, επικαλούμενος λόγους αρχής.
Στην Ελλάδα καταδικάστηκε για την πράξη του και αποτάχθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό. Η Σερβία τον θεωρεί ήρωα και του απέδωσε εξαιρετικές τιμές.
Η άρνηση
Η τότε ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει το αντιτορπιλικό “Θεμιστοκλής”, στην Αδριατική Θάλασσα, για να ενταχθεί σε μοίρα πλοίων των κρατών του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Ο Ανθυποπλοίαρχος Μαρίνος Ριτσούδης, αρνήθηκε να ακολουθήσει το ελληνικό πολεμικό πλοίο επικαλούμενος λόγους αρχής: “Ως Χριστιανός Ορθόδοξος δεν μπορώ να συμμετάσχω στην επίθεση κατά του αδελφικού λαού”.
Όπως υποστηρίζεται, την ίδια στάση , ακολούθησαν και και άλλα δέκα μέλη του πληρώματος.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η άρνηση του ναύτη Νικόλαου Γαρδίκη, ο οποίος στην πρωινή αναφορά της 13ης Απριλίου του 1999 είχε δηλώσει: «Ευπειθώς αναφέρω, ότι αρνούμαι να συμμετέχω στο έγκλημα»! Ο Ριτσούδης είχε πει αργότερα πως κανείς στο πλοίο δεν ήθελε να εκτελέσει τη διαταγή, αλλά ήταν ο μόνος αξιωματικός που αντέδρασε. Ο Γαρδίκης και ένας ακόμη ναύτης, επικαλέστηκαν λόγους υγείας και δεν ακολούθησαν το πλοίο στην Αδριατική.
Όπως δήλωσε, πριν πάρει την απόφασή του ο Ριτσούδης, επισκέφτηκε τον ιερέα Γεώργιο Μεταλληνό για να τον συμβουλευτεί. Ο Μεταλληνός βρισκόταν δίπλα του ως μάρτυρας στη δίκη που ακολούθησε. Λέγεται επίσης ότι το γεγονός μεταφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Το ίδιο απόγευμα ο Ανθυποπλοίαρχος Ριτσούδης οδηγήθηκε στο Ναυτοδικείο Πειραιά, όπου κατηγορήθηκε για ανυπακοή σε διαταγή. Στην κατάθεσή του είχε πει μεταξύ άλλων: “Είχα δύο δρόμους να διαλέξω. Επέλεξα αυτόν που έχετε πάνω από εσάς ,δείχνονταν την εικόνα του Χριστού πάνω από το Προεδρείο, τον οποίο και εγώ βάζω πάνω από όλα, γιατί ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλους. Είναι η συνείδηση του καθενός”.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, εκατοντάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δικαστήριο για να τον χαιρετήσουν και να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους.
Στην απολογία του, ο Ριτσούδης είπε πως αρνείται να συμμετάσχει σε μια πολεμική επιχείρηση εναντίον ενός λαού που δεν είχε ενοχλήσει την Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε την θρησκευτική προέκταση της υπόθεσης και το ότι οι Σέρβοι ήταν ομόθρησκοι με τους Έλληνες. Ο Ανθυποπλοίαρχος είχε δηλώσει ότι παραμένει στη διάθεση της υπηρεσίας του, τονίζοντας ότι “αν η πατρίδα μου δεχτεί επίθεση θα την υπερασπιστώ με τη ζωή μου!”
Στις 21 Απριλίου του 1999, ο Ριτσούδης κρίθηκε παμψηφεί, ένοχος ανυπακοής και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή, ενώ αποτάχθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό. Ο Μαρίνος Ριτσούδης προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο προσβάλλοντας την ποινή της απόταξης. Η έφεση απορρίφθηκε, όπως απορρίφθηκε και η προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σύμβολο της “σερβοελληνικής αδελφότητας”
Στη Σερβία, η απόφαση του Ριτσούδη θεωρήθηκε ηρωική και ο πρώην Ανθυποπλοίαρχος αποκαλείται από τους Σέρβους σύμβολο της «σερβοελληνικής αδελφότητας».
Το 2018 απονεμήθηκε στον Μαρίνο Ριτσούδη το παράσημο του Αγίου- Βασιλιά Κωνσταντίνου από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και προηγουμένως, ο Ριτσούδης, είχε αρνηθεί να δεχτεί βραβεία και τιμές θεωρώντας την ενέργειά του “μη ηρωική”.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας Blic του Βελιγρδίου, ο Ριτσούδης ανέφερε όταν αρνήθηκε να παρασημοφορηθεί:
“Τους ενημέρωσα ότι δεν θέλω τίποτα και όλα τα χρήματα να πάνε στους γενναίους ανθρώπους της Σερβίας, που πολέμησαν εναντίον όλων και χωρίς τύχη”.
Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρασημοφόρησε τον Ριτσούδη, μετά από πρόταση του Σέρβου Πατριάρχη Ειρηναίου, σε τελετή στο Πατριαρχείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι. Κατά την επίδοση των διακοσμήσεων, ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος είχε πει:
“Ο κ. Ριτσούδης βρέθηκε σε κατάσταση να συμμετάσχει στην επαίσχυντη επίθεση στη χώρα μας το 1999. Ως αξιωματικός στρατιωτικού πλοίου έφτασε στην Αδριατική θάλασσα, αλλά η συνείδησή του δεν του επέτρεψε να εκπληρώσει αυτό που ήταν υποχρεωμένος”.
Ο Μαρίνος Ριτσούδης είχε πει μεταξύ άλλων: “Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μετά από 18 χρόνια, από τότε που αρνήθηκα να συμμετάσχω στον πόλεμο κατά του σερβικού λαού, θα βιώσω την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση του σερβικού λαού και των Ορθοδόξων αδελφών μου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να λαμβάνω την αναγνώριση από εσάς – αξιότιμοι και γενναίοι, από τους Ορθόδοξους αδελφούς μου που δεν έπαψαν ποτέ να προστατεύουν και να φυλάνε τους ιερούς και αγίους τόπους τους”.
Γκράφιτι στο Ντόρκολ
Στην πόλη Νις, ένας δρόμος φέρει το όνομά του. Στο Ντόρκολ ένα προάστειο του Βελιγραδίου υπάρχει μια τοιχογραφία με την εικόνα του Μαρίνου Ριτσούδη και τα λόγια του ότι ως ορθόδοξος δεν μπορεί να λάβει μέρος στην επίθεση στον αδελφό λαό.
Όταν έμαθε για την ύπαρξη αυτής της τοιχογραφίας, ο Ριτσούδης δήλωσε: “Όταν μιλάμε για τοιχογραφίες, οι δικοί σας τις ζωγράφισαν για να μου εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους και η αλήθεια είναι, ότι το μόνο που θέλω, είναι να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους δικούς σας ανθρώπους. Γιατί, πριν πάρω την απόφαση να μην υπακούσω στη διαταγή και να μην βομβαρδίσω τη Σερβία, την οποία έφερα από καρδιάς, είδα τη γενναία αντίσταση του σερβικού λαού και τους γενναίους στρατιώτες που πολέμησαν ενάντια στις σατανικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ”.
Ο Ριτσούδης, εργάζεται ως καπετάνιος σε γιοτ.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: wikipedia
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr