Στις συλλογές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται και αυτή με τίτλο «Συλλογές Έρευνας/Μελέτης Κινούμενης Εικόνας» (Moving Image Research Collections –MIRC). Περιέχει πολλές ιστορικές κινηματογραφικές λήψεις.
Μία από αυτές έχει μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον. Απαθανατίζει την ανάγνωση ενός κειμένου στα αγγλικά από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αύγουστο του 1929. Η λήψη έχει γίνει στη Χάγη όπου βρισκόταν για την ομώνυμη διεθνή διάσκεψη.
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Σε κάποιο διάλειμμα της διάσκεψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό στην κάμερα του «Movietone News». Το αμερικανικό αυτό ειδησεογραφικό δίκτυο πρόβαλε επίκαιρα στους κινηματογράφους στις ΗΠΑ μεταξύ 1928 και 1963.
Είναι το μοναδικό οπτικό ντοκουμέντο που γνωρίζουμε όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλά στα αγγλικά.
Αναφέρει τη χαρά του που βρίσκεται στην Ολλανδία, την οποία χαρακτηρίζει ως χώρα με σπουδαίο πολιτιστικό και οικονομικό υπόβαθρο. Αυτό που τονίζει ιδιαίτερα είναι ότι έχει παράδοση αιώνων στην προστασία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Ολλανδία μπορεί να είναι μικρή χώρα, αλλά έχει και σημαντική συμβολή στη διεθνή συνεργασία και είναι η έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Τα αγγλικά του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πολύ καλά. Έχει μια ιδιότυπη προφορά που όμως δεν εμποδίζει τον αγγλόφωνο ακροατή να καταλαβαίνει όλα όσα λέει. Αξίζει να επισημανθεί ότι εκείνη την εποχή λίγοι Έλληνες πολιτικοί γνώριζαν αγγλικά, αφού η ξένη γλώσσα που διδασκόταν στα ελληνικά σχολεία ήδη από τον 19ο αιώνα ήταν η γαλλική. Ακόμη και σήμερα, πολλοί Έλληνες πολιτικοί θα ζήλευαν τα αγγλικά του Ελευθερίου Βενιζέλου!
Στο τέλος της ταινίας, ο Βενιζέλος μπερδεύεται, ξεσπά σε γέλια και απομακρύνεται από το φακό της κάμερας. Αυτό δείχνει ότι ήταν αρκετά ευδιάθετος όταν μίλησε στο κινηματογραφικό συνεργείο της “Movietone News”.
Σύμφωνα με τον τίτλο στη συλλογή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας πρόκειται για «δοκιμαστική» λήψη του Έλληνα πρωθυπουργού. Είναι βέβαιο ότι δεν προβλήθηκε ολόκληρη στα κινηματογραφικά επίκαιρα. Μπορεί να παραλείφθηκαν τα τελευταία δευτερόλεπτα της λήψης με τα γέλια του Βενιζέλου, ή να υπήρξε δεύτερη λήψη και αυτή να προβλήθηκε τελικά στους κινηματογράφους.
Το 2019 ο ερευνητής Πάνος Σωτηρίου ανακάλυψε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο στις συλλογές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και το έκανε γνωστό.
Δείτε το στην επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr