Ο βρετανός Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ ήταν γνωστός όχι τόσο για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, αλλά για την άσχημη συμπεριφορά του. Οι συνεργάτες του τον χαρακτήριζαν «ανυπόφορο», ενώ είχε την τάση να παρεκτρέπεται σε ακατάλληλες στιγμές. Αυτό ήταν που οδήγησε και στο στοίχημα με τον αμερικανό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ το 1943.
Για την ακρίβεια, ο Μοντγκόμερυ δεν έβαλε το στοίχημα με τον ίδιο τον Αϊζενχάουερ, αλλά με έναν από τα μέλη του προσωπικού του, τον Bedell Smith. Ο Αϊζενχάουερ ήταν εκείνος που πλήρωσε το τίμημα στο τέλος.
Το στοίχημα
Το Νοέμβριο του 1942, ο αμερικανός στρατηγός είχε στρατοπεδεύσει στο Γιβραλτάρ και ήταν επικεφαλής της επιχείρησης «Torch». Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις έστειλαν 70 χιλιάδες στρατιώτες να επιτεθούν στους Ναζί στη Βόρεια Αφρική, στην πόλη Σφαξ της Τυνησίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τους αναγκάσουν να υποχωρήσουν. Η χαρά όμως της νίκης δεν κράτησε για πολύ, αφού οι Δυνάμεις του Άξονα έστειλαν ως αντίποινα 250 χιλιάδες στρατιώτες, για να υπερασπιστούν τη θέση τους. Τα στρατεύματα δυσχέραναν πολύ την κατάσταση, αλλά ο στρατηγός Αϊζενχάουερ επέμενε ότι οι Συμμαχικές Δυνάμεις έπρεπε να παραμείνουν ενωμένες και να αμυνθούν με κάθε κόστος.
Πολύ σύντομα, ξεκίνησε η έριδα μεταξύ του Αϊζενχάουερ και του Μοντγκόμερυ, ο οποίος από την πλευρά του επιθυμούσε να είναι εκείνος ο μόνος που θα κατακτούσε τη Σφαξ και θα έπαιρνε τα εύσημα.
«Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχω κατακτήσει την πόλη Σφαξ και θα έχω κατατροπώσει τον εχθρό», υποστήριζε ο Μοντγκόμερυ. Όταν ο Bedell Smith άκουσε τα λεγόμενα του στρατηγού, του απάντησε χάριν αστειότητας ότι «αν κατακτήσεις τη πόλη και νικήσεις τον εχθρό, ο Αϊζενχάουερ θα σου χαρίσει ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-17 μαζί με πλήρωμα».
Η διεκδίκηση του τροπαίου
Στις 10 Απριλίου του 1943, ο Μοντγκόμερυ πέτυχε το στόχο του. Η πόλη της Τυνησίας κατακτήθηκε ακριβώς έτσι όπως είχε προβλέψει. Η πρώτη του κίνηση μετά τη νίκη ήταν να διεκδικήσει το τρόπαιο του από τον Smith, ο οποίος του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί. Ήταν απλά ένα αστείο, που δεν θα έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ο Μοντγκόμερυ όμως, όντας αλαζόνας και ισχυρογνώμων, δεν ξέχασε το θέμα, ούτε δέχτηκε ότι επρόκειτο για αστείο. Άρχισε να διαδίδει το γεγονός παντού, με αποτέλεσμα να φτάσει και στα αυτιά του Αϊζενχάουερ, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε ιδέα για το στοίχημα μεταξύ των δύο ανδρών. Ο στρατηγός εξαγριώθηκε. Έσπευσε να έρθει σε επαφή με τον Alan Brooke, ο οποίος ήταν ανώτερος του Μοντγκόμερυ Τον προέτρεψε να τον πείσει να αφήσει το στοίχημα, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Λίγες μέρες μετά την ντροπιαστική συνάντηση, ο Brooke επέπληξε το Μοντγκόμερυ για την «απερίγραπτη ηλιθιότητα» του. Ο Διοικητής των Βρετανών απολογήθηκε, ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, αλλά δεν έκανε πίσω.
Ο Αϊζενχάουερ μην έχοντας άλλη λύση και για να κατευνάσει τα πνεύματα, του παραχώρησε το βομβαρδιστικό Β-17. Η σχέση των δύο ανδρών όμως είχε διαλυθεί και η αμοιβαία εκτίμηση που υπήρχε κατά το παρελθόν είχε χαθεί.
O Eisenhower δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Μοντγκόμερυ θα δρούσε τόσο εγωιστικά και θα δεχόταν το αεροσκάφος. Τα συμμαχικά στρατεύματα ήταν απεγνωσμένα και είχαν άμεση ανάγκη τα βομβαρδιστικά για να νικήσουν στις διάφορες μάχες. Οι δύο άνδρες συνέχισαν να συνεργάζονται τυπικά.
Ο Μοντγκόμερυ δεν κράτησε το τρόπαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού το αεροσκάφος Β-17 συνετρίβη. Από το συνεργείο επισκευής χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλο για διασωθέν αντικείμενο». Το βομβαρδιστικό δεν επισκευάστηκε, ούτε αντικαταστάθηκε ποτέ.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η τολμηρή επιχείρηση του αμερικανού στρατηγού Μακάρθουρ στην Κορέα. Στη μάχη της Ιντσόν συνέτριψε τους Βορειοκορεάτες του Κιμ Ιλ Σουνγκ που είχαν εισβάλλει στο νότο με σκοπό να επανενώσουν τη χώρα διά της βίας υπό κομμουνιστική σημαία
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ