Ο 23χρονος Ράσελ Πάσκο μαζί με τον 22χρονο συνεργάτη του Ντένις Γουίτι ήταν από τους τελευταίους κατάδικους που εκτελέστηκαν στη Βρετανία το 1963. Δολοφόνησαν άγρια τον 64χρονο αγρότη Γουίλιαμ Ρόου προκειμένου να τον ληστέψουν. Υπήρχε μια φήμη στη περιοχή ότι ο άτυχος άνδρας έκρυβε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο αγρόκτημα του. Τελικά κατάφεραν να πάρουν μόνο 4 λίρες και να αποκαλύψουν το καλά κρυμμένο μυστικό του. Είχε “ξαναπεθάνει” πριν από 39 χρόνια.
Φόνος
Ήταν Τετάρτη βράδυ, 14 Αυγούστου του 1963, όταν οι δύο δράστες έφυγαν από το Kenwyn Caravan Park της Κορνουάλης, όπου έμεναν σε τροχόσπιτο, μαζί με τρεις κοπέλες για να ταξίδεψαν με μηχανή στη Nanjarrow Farm, στο Constantine. Είχαν μαζί τους ένα όπλο, ένα μαχαίρι και ένα σιδερολοστό. Ήταν αποφασισμένοι να πάρουν τη περιουσία που έκρυβε ο Γουίλιαμ Ρόου με κάθε τίμημα. Ο Πάσκο γνώριζε τον 64χρονο καθώς πριν από τρία χρόνια είχε εργαστεί στο αγρόκτημα του. Ήξερε ότι μένει μόνος του.
Στις 11 μ.μ. χτύπησαν τη πόρτα του ανυποψίαστου θύματος και ο Γουίτι παρίστανε πως είχαν ένα ατύχημα πετώντας με το ελικόπτερο. Του ζήτησε να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο για να καλέσει βοήθεια. Προκειμένου να φανεί πιστευτός είχε φορέσει και την κατάλληλη ενδυμασία ώστε να μοιάζει με ένστολος (σκούρο παντελόνι και σκούρο σακάκι με ασημένια κουμπιά).
Το ανυποψίαστο θύμα τους άφησε να μπουν μέσα και στη συνέχεια του επιτέθηκαν. O Γουίτι ήταν οπλισμένος με το μαχαίρι και ο Πάσκο με τον λοστό. Ο άτυχος αγρότης βρέθηκε με σπασμένο κρανίο, ένα σπασμένο σαγόνι, κομμένο ένα δάχτυλο και πέντε πληγές στο στήθο. Η μία ήταν μαχαιριά στην καρδιά.
Έψαξαν για χρήματα που έκρυβε στο κτήμα αλλά το μόνο που βρήκαν ήταν 4 λίρες. Ο Γουίτι πήρε μαζί του ένα ρολόι και μερικά κλειδιά που βρήκε και επέστρεψαν πίσω στο τροχόσπιτο. Την επόμενη μέρα, η μια από τις κοπέλες που έμεναν μαζί τους διάβασε στη εφημερίδα για τη δολοφονία. Αμέσως τους ρώτησε εάν αυτοί ευθύνονται για το φόνο του αγρότη και έλαβαν καταφατική απάντηση.
Η κοπέλα ισχυρίστηκε αργότερα ότι οι δράστες τις είχαν απειλήσει να τις σκοτώσουν αν αποκάλυπταν όσα ήξεραν. Μάλιστα στη δίκη κατέθεσαν πως ο Πάσκο σκούπισε από το πρόσωπο του Γουίτι κάτι που έμοιαζε με αίμα.
Σύλληψη
Μια από τις κοπέλες δεν υπέκυψε στις απειλές τους και κατέδωσε στην αστυνομία τους δολοφόνους. Στις 16 Αυγούστου του 1963 ένας αστυνομικός είδε τον Πάσκο να οδηγεί τη μοτοσικλέτα του. Τον σταμάτησε και του ζήτησε να τον ακολουθήσει στο τμήμα. Αυτός ισχυρίστηκε πως βρισκόταν στο τροχόσπιτο την ώρα του φόνου. Όταν όμως αποκάλυψε πως γνώριζε το θύμα και πως είχε εργαστεί παλιότερα στα κτήματα του, τότε η αστυνομία συνειδητοποίησε πως είχε εργαστεί τη περίοδο που είχε γίνει διάρρηξη στο σπίτι του θύματος, το 1960. Την επόμενη μέρα ανακρίθηκε και ο Γουίτι. Και οι δυο κρίθηκαν ύποπτοι για τη δολοφονία.
Ο δεύτερος θάνατος του αγρότη
Μετά την δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση αποκαλύφθηκε ότι το θύμα ήταν ήδη «νεκρός» για 39 ολόκληρα χρόνια. Οι γείτονες του πίστευαν ότι ήταν θύμα του πολέμου του 1914-18. Το έγκλημα αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό. Ο ρόου είχε στρατολογηθεί το 1917 αλλά λιποτάκτησε και επέστρεψε στο σπίτι του. Οι στρατονόμοι όμως τον εντόπισαν και τον έστειλαν σε κέντρο κράτησης στην νήσο Γουάιτ – από όπου δραπέτευσε και έμεινε ασύλληπτος καθ’ ‘ολη την διάρκεια του πολέμου. όταν μπόρεσε επέστρεψε στο σπίτι του και άρχισε μια μυστική ζωή για 39 χρόνια.
Κρύφτηκε σε ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο του σπιτιού και ζούσε από τις γεωργικές εργασίες που πραγματοποιούσε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα μέλη της οικογένειάς τους προσέφεραν πλήρη κάλυψη και το αγρόκτημα κατάφερε να τον συντηρήσει σε όλη του την ζωή. Μετά τον θάνατο του πατέρα, της μητέρας και του αδελφού του την δεκαετία του 50, εμείνε μόνος με το μυστικό του. Εντωμεταξύ η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε εκδώσει γενική αμνηστία για όλες τις πολεμικές υποθέσεις και δεν είχε την αγωνία της άμεσης σύλληψης. δεν είχε όμως προβλέψει την εγκληματική δράση των ληστών που πίστευει ότι το μεγάλο μυστικό του ήταν ο κρυμμένος θησαυρός με τις λίρες.
Η δίκη
Μετά την σύλληψή τους οι δύο δράστες άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται. Ο Γουίτι κατηγόρησε τον Πάσκο ότι χτύπησε τον Ρόου με τον σιδερολοστό. Παραδέχτηκε πως μαχαίρωσε το θύμα αλλά ισχυρίστηκε ότι τον ανάγκασε ο συνεργός του. Από την άλλη ο Πάσκο παραδέχτηκε ότι τον χτύπησε με τη ράβδο αλλά δήλωσε πως ο Γουίτι ήταν αυτός που είχε την ιδέα να του επιτεθούν. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο Γουίτι “τρελάθηκε με το μαχαίρι” και σαν να μην έφτανε αυτό, πήρε και τη ράβδο μετά και τον χτυπούσε αλύπητα.
Η δίκη ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου του 1963. Το δικαστήριο χρειάστηκε τεσσεράμισι ώρες για να καταδικάσει τους δυο νεαρούς σε θάνατο. Χαρακτήρισε τη δολοφονία ως « βάναυση και εξαιρετικά ακραία». Η έφεση που άσκησαν στις 23 Νοεμβρίου απορρίφθηκε.
Στις 17 Δεκεμβρίου ο Πάσκο απαγχονίστηκε από τον δήμιο Χάρι Άλεν, έχοντας ως βοηθό τον Royston Rickard στη φυλακή του Horfield. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης πραγματοποιήθηκε έξω από τη φυλακή διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη θανατική ποινή. Παράλληλα απαγχονίστηκε και ο Γουίτι στη φυλακή του Winchester από τον δήμιο Ρόμπερτ Λέσλι Στιούαρτ, με τη βοήθεια του Χάρρυ Ρόμπινσον. Οι δύο άνδρες θάφτηκαν μέσα στα τείχη των φυλακών.
Στο αγρόκτημα βρέθηκε αργότερα ένα ημερολόγιο του θύματος που έγραφε αναλυτικά σε κωδικοποιημένη γλώσσα, τα σημεία που βρίσκονται τα διάφορα χρηματικά ποσά. Το ποσό που ανακαλύφθηκε ανερχόταν στις 3000 λίρες.
Αρχική Εικόνα: cornwalllive.com
Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το έγκλημα που σόκαρε τον Πειραιά. Ο δικηγόρος που δολοφόνησε την ανάπηρη πελάτισσά του, με 20 μαχαιριές. Ισχυρίστηκε ότι τον πολιορκούσε ερωτικά
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο μισθός που παίρνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι παροχές και τα ποσά για ταξίδια και ψυχαγωγία
- Κονσερβοποιημένο αέρα από τη Λίμνη Κόμο πουλάει εταιρεία μάρκετινγκ
- Έκρηξη σε διυλιστήρια στη Νικομήδεια Τουρκίας. Είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας
- Συνελήφθη η γυναίκα που παρέσυρε με αυτοκίνητο 12χρονο στη Μεσογείων. Σε κρίσιμη κατάσταση το παιδί
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ