Ο Μωάμεθ Γ’ αποτέλεσε από τους πιο αδίστακτους σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δε δίστασε να πνίξεις τους 19 αδερφούς του, να σκοτώσει 2 έφηβους διαδόχους και 7 τζαριγέ (παλλακίδες), που ήταν έγκυοι από τα δολοφονημένα αδέρφια του.
Ο Μωάμεθ Γ’ ήταν δισέγγονος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Γιος της σουλτάνας Σαφιγιέ και του Μουράτ Γ, γεννήθηκε στη Μανίσα το 1566, λίγο πριν πεθάνει ο προπάππους του. Μεγάλωσε στα σουλτανικά ανάκτορα της Κωνσταντινούπολης, όπου έλαβε σπουδαία μόρφωση.
Ένας από τους δασκάλους του ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Παχώμιος Β’, ο οποίος τον δίδαξε φιλοσοφία και μαθηματικά.
Τον Μωάμεθ Γ’ αποκαλούσαν «Γαζή», που σημαίνει νικητής αλλά και «Πορθητή του Εγκέρ», δηλαδή της Ουγγαρίας.

Ο Μωάμεθ Γ’ (ΑΙ)
Η άνοδος στην εξουσία και οι δολοφονίες
Το 1595, ανέβηκε στο θρόνο, οπότε και διέπραξε τις 28 δολοφονίες. Κατέρριψε το “ρεκόρ” του μεγαλύτερου αδελφοκτόνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ιστορικός της εποχής είχε γράψει: “Οι θρήνοι και οι στεναγμοί ων κατοίκων της Πόλης έφτασαν ως τα αφτιά των αγγέλων του ουρανού”.
Στο μεταξύ, κατήργησε το να ανατίθενται διοικητικά καθήκοντα στους γιους των σουλτάνων. Αποτέλεσμα ήταν οι διάδοχοί του να ζουν περιορισμένα, σε καφάσια (ειδικούς χώρους μέσα στο χαρέμι του παλατιού). Ο Μωάμεθ Γ’ δεν τους επέτρεπε να βγουν από εκεί ενώ απαγορευόταν ρητά να κάνουν παιδιά.
Όλη αυτή η καταπίεση τους οδηγούσε να φοβούνται την πιθανή δολοφονία τους, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα.
Ένας από τους γιους του, ο 16χρονος Μαχμούτ επηρεάστηκε από τον πνευματικό καθοδηγητή του σεΐχη. Έτσι, ξεκίνησε να στέλνει σε ορισμένους αξιωματούχος επιστολές, με τις οποίες κατηγορούσε τον πατέρα του. Όταν ο Μωάμεθ Γ’ έμαθε για τις ενέργειες του γιου του, έδωσε εντολή να τον πνίξουν.
Έριξαν στη θάλασσα, όχι μόνο τον ίδιο του το γιο, αλλά και τη μητέρα του και τον σεΐχη που τον επηρέασε. Μωάμεθ Γ’, έχασε τη ζωή του μόλις επτά μήνες, μετά τον Μαχμούτ.
Άφησε πίσω του δύο ανήλικους διαδόχους, τον Αχμέτ και τον Μουσταφά.

Ο γιος του Μωάμεθ Γ’, Αχμέτ. Πηγή: Wikipedia
Το δώρο της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας
Η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας για να εκφράσει τη συμπάθειά της απέναντι στον σουλτάνο, το 1599, του έστειλε ένα ρολόι με μουσικό όργανο. Το είχε κατασκευάσει ο τεχνίτης Τόμας Ντάλαμ. Ο Μωάμεθ Γ’ ήταν πολύ ενθουσιασμένος με το δώρο.
Λέγεται ότι την πρώτη φορά που το χρησιμοποίησε κάθισε με τη μητέρα του μια ολόκληρη μέρα και απολάμβανε τη μελωδία του. Στο τέλος, δώρισε ένα πουγκί με χρυσά νομίσματα στον κατασκευαστεί και το ρύθμισε να χτυπάει κάθε μισή ώρα.
Όταν ο γιος του Αχμέτ ανέβηκε στο θρόνο, κατέστρεψε το ρολόι, επειδή θεωρούσε ότι δεν ταίριαζε “σε ανάκτορα που τηρούνται οι εντολές του Θεού”.
Στο μεταξύ, ο Αχμέτ θέλησε να δολοφονήσει τον αδερφό του Μουσταφά, αλλά οι σύμβουλοί τον απέτρεψαν. Του είπαν ότι εφόσον είχε νοητική υστέρηση, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να διεκδικήσει την εξουσία. Έτσι, δεν τον σκότωσε, αλλά του επέβαλε να ζει στο καφάσι.

Ο γιος του Μωάμεθ Γ’, Μουσταφά. Πηγή: Wikipedia
Η αποδυνάμωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Μεχμέτ Γ’ ήταν ο πόλεμος με την Αυστρία, στην οποία είχαν προσχωρήσει και οι υποτελείς στους Οθωμανούς ηγεμονίες της Βλαχίας, της Τρανσυλβανίας και της Μολδαβίας. Στην αρχή της βασιλείας του, ο Χριστιανικός συνασπισμός κατέλαβε το Γκραν και περιοχές στην Ουγγαρία.
Το 1596, ο Μεχμέτ ανέλαβε προσωπικά την ηγεσία του στρατού και πέτυχε νίκη, όμως αργότερα αποσύρθηκε από τη διοίκηση, αφήνοντας τον στρατό στους στρατηγούς του και το κράτος στη μητέρα του, Σαφιγέ. Σύντομα, ο πόλεμος απέκτησε στατικό χαρακτήρα, χωρίς αποφασιστικές νίκες.

Ο Μωάμεθ Γ’ αποδέχεται την παράδοση του Έγκερ, 1596. Πηγή: Wikipedia
Ταυτόχρονα, η διαφθορά και η οικονομική κατάρρευση οδήγησαν σε εξέγερση των σπαχήδων στη Μικρά Ασία. Ο Μεχμέτ προσπάθησε να την καταστείλει, αλλά ξέσπασε νέα επανάσταση στην Κωνσταντινούπολη κατά του «καθεστώτος του Χαρεμιού». Για να την ελέγξει, στράφηκε στους γενίτσαρους, προκαλώντας αιματηρή σύγκρουση με τους σπαχήδες.
Την ίδια περίοδο, οι Σαφαβίδες της Περσίας επιτέθηκαν και κατέλαβαν την Ταμπρίζ και το Ερεβάν. Σε αυτό το κλίμα κρίσης, το 1603 ο Μεχμέτ ανατράπηκε και αντικαταστάθηκε από τον Αχμέτ Α’. Η βασιλεία του σηματοδότησε την πρώτη υποχώρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr