Ο Ισπανός Χουάν Πουγιόλ Γκαρσία ήταν από τους πιο έμπιστους κατασκόπους των Ναζί. Στην πραγματικότητα ήταν διπλός πράκτορας και εξυπηρετούσε συμφέροντα και των δύο πλευρών.
Δρούσε με το κωδικό όνομα «Γκάρμπο» και οι πληροφορίες του έκριναν την έκβαση της απόβασης της Νορμανδίας.
Ο «Γκάρμπο» είχε πείσει τους Γερμανούς ότι ήταν υπέρ του φασιστικού καθεστώτος και τους προμήθευε με ραδιοφωνικές εκπομπές που περιέγραφαν τις κινήσεις των Βρετανών. Στην πραγματικότητα περιείχαν πληροφορίες οι οποίες ήταν άχρηστες και δεν εξέθεταν τις θέσεις των συμμάχων.
Ο Χουάν Πουγιόλ Γκαρσία είχε γεννηθεί στη Βαρκελώνη και τη δεκαετία του ’20 ήταν επιστάτης σε μια φάρμα με κοτόπουλα.
Είχε φιλελεύθερες πεποιθήσεις και πίστευε ότι καμιά ιδεολογία δεν μπορούσε να στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.
Αυτός ήταν ο λόγος που κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου δεν σκότωσε κανέναν συμπατριώτη του και δεν τάχθηκε με καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος προσέφερε τις υπηρεσίες του στη βρετανική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι Βρετανοί αρνήθηκαν και τότε στράφηκε στην Άμπβερ, τη γερμανική στρατιωτική υπηρεσία, με απώτερο σκοπό του να γίνει διπλός πράκτορας.
Με το ψευδώνυμο Άραμπελ έπεισε τους Γερμανούς να κατασκοπεύει τους Βρετανούς παριστάνοντας τον διπλωμάτη στο Λονδίνο.
Παρόλο, που δεν γνώριζε αγγλικά και δεν είχε ταξιδέψει ποτέ στο Λονδίνο, οι Γερμανοί δέχτηκαν την πρότασή του. Τον έστειλαν στο Λονδίνο και του ανέθεσαν να στρατολογήσει και άλλους κατασκόπους στο βρετανικό έδαφος.
Στο επόμενο διάστημα ο Γκαρσία είπε στους Γερμανούς ότι είχε αναπτύξει ένα δίκτυο 27 ανθρώπων οι οποίοι του παρείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες των συμμάχων.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κανένας και όλες οι πληροφορίες που τους έδινε για τις κινήσεις των συμμαχικών στρατευμάτων ήταν κατασκευασμένες.
Μάλιστα τους έστελνε τις πληροφορίες από τη Λισαβόνα στην οποία έμενε και όχι από το Λονδίνο, λέγοντάς τους ότι τις έστελνε ένας στρατολογημένος πιλότος που ταξίδευε στην Πορτογαλία.
Όταν οι Βρετανοί πληροφορήθηκαν τις κινήσεις του ήρθαν σε επαφή μαζί του και του ζήτησαν να τεθεί στις υπηρεσίες της ΜΙ5.
Το όνομα που του έδωσαν ήταν «Γκάρπο» εμπνευσμένο από τη Σουηδή ηθοποιό Γκρέτα Γκάρμπο.
Ο Γκαρσία μετακόμισε με τη γυναίκα και τα παιδιά του στο Λονδίνο και συνέχισε να τροφοδοτεί τους Γερμανούς με ψεύτικες πληροφορίες.
Για να μην εκτεθεί, τους έδινε ακριβείς πληροφορίες, απλά με λίγη καθυστέρηση. Όπως και να έχει, οι Γερμανοί πείστηκαν ότι είχε σημαντικές πηγές και τον εμπιστεύονταν.
Όταν οι σύμμαχοι σχεδίαζαν την απόβαση στη Νορμανδία, ο «Γκάρμπο» έπεισε τους κορυφαίους αρχηγούς του Γ’ Ράιχ ότι οι πληροφορίες για την απόβαση της Νορμανδίας είχαν σκοπό τον αποπροσανατολισμό των Γερμανών, ενώ στην πραγματικότητα η επιχείρηση θα γινόταν νοτιότερα της ακτογραμμής, κοντά στο Καλέ.
Ωστόσο, εκείνη την περίοδο παραλίγο να εκτεθεί από τη γυναίκα του, η οποία μισούσε τη ζωή της στο Λονδίνο και ήθελε να επιστρέψει στην Ισπανία. Τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία MI5 ανέφεραν ότι ήταν έτοιμη να πάει στην ισπανική πρεσβεία και να εκθέσει τον σύζυγό της. Ο Γκαρσία μαζί με τους συναδέλφους του στη βρετανική μυστική υπηρεσία οργάνωσαν ένα νέο σχέδιο, αυτή τη φορά για να παραπλανήσουν τη γυναίκα του.
Βρετανοί κατάσκοποι την επισκέφθηκαν στο σπίτι της και της είπαν ότι ο Γκαρσία φυλακίστηκε από τις βρετανικές αρχές επειδή απείλησε ότι θα πήγαινε στην ισπανική πρεσβεία.
Η γυναίκα του ζήτησε να τον επισκεφθεί και ξέσπασε σε κλάματα.
Την οδήγησαν στο κέντρο ανακρίσεων της ΜΙ5, όπου είδε τον Γκαρσία να φορά ρούχα φυλακισμένου και να είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
Τότε η σύζυγος του αποκάλυψε ότι δεν είχε σκοπό να τον εκθέσει και πως τον απείλησε επειδή ήθελε να επιστρέψει στην Ισπανία, διαμηνύοντάς του πως όταν θα τον ελευθέρωναν θα τον βοηθούσε στο έργο του.
Πράγματι, λίγες ημέρες μετά ο Γκρασία «αποφυλακίστηκε» και επέστρεψε σπίτι του.
Συνέχισε να παρέχει παραπλανητικές πληροφορίες για την απόβαση η οποία μπόρεσε να πραγματοποιηθεί επιτυχώς για τις συμμαχικές δυνάμεις, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των Γερμανών βρισκόταν στο Πα ντε Καλέ!
Μάλιστα, παρόλο που οι Γερμανοί ηττήθηκαν, συνέχιζαν να πιστεύουν τον «Άραμπελ», στον οποίο με τη σύμφωνη γνώμη του Χίτλερ απονεμήθηκε ο Σιδηρούς Σταυρός της Τιμής.
Παράλληλα, πήρε την ίδια τιμητική διάκριση από τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όταν ο πόλεμος τελείωσε, φοβούμενος για τυχόν εκδίκηση από τους Γερμανούς, σχεδίασε τον θάνατό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έστειλε, πέθανε από ελονοσία, ενώ διέμενε στην Αγκόλα.
Μετακόμισε στη Βενεζουέλα, χώρισε από την πρώτη του σύζυγο και ξαναπαντρεύτηκε ζώντας μια ειρηνική οικογενειακή ζωή στο Καράκας, ως τον θάνατό του το 1988.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η Βρετανίδα κατάσκοπος που βοήθησε τον Στάλιν να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Ήταν γνωστή στους Σοβιετικούς ως «γιαγιά-κατάσκοπος» και την ανακάλυψαν μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ
Ειδήσεις σήμερα:
- «Η ΕΕ είναι πολύ κακή μαζί μας». Απειλές Τραμπ με δασμούς σε ΕΕ, Κίνα, Καναδά και Μεξικό
- Μαίρη Βιδάλη. Η σπαρακτική της ανάρτηση μετά τον θάνατο του 34χρονου γιου της
- «Άνθρωποι πηδούσαν από τον 9ο και τον 10ο όροφο». Τι αναφέρουν μάρτυρες για τη φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
- Πυκνή ομίχλη «έπνιξε» τη Θεσσαλονίκη. Η πρόγνωση καιρού (βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ